Velikonoční recepty | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Velikonoční recepty

17. 4. 2019

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo vnímáte tyto svátky hlavně jako důvod, proč po dlouhé zimě uklidit v domě i na zahradě, určitě nám dáte za pravdu, že jsou Velikonoce také oslavou dobrého jídla. Vyzkoušejte kromě oblíbeného máslového mazance třeba pažitkové listové kornoutky s pěnou z nivy nebo volská oka nasladko.

Velikonoční mandloví zajíčci

Pečení roztomilých malých zajíčků můžete nechat na poslední chvíli. Těsto umícháte v jediné misce, tak nějak mezi diskusí o počasí. Příprava je velmi jednoduchá, proto je skvělé do ní zapojit i malé děti.

Ingredience (10 ks): 150 g mandlové mouky, 80 g celozrnné pšeničné mouky, 40 g hladké mouky, 150 g másla, 30 g vejce, 75 g cukru moučky, 1 Cukr s mandlovou příchutí Vitana, ½ Kypřicího prášku s vinným kamenem Vitana, 200 g Ovocné směsi jahoda Hamé, 100 g cukru moučky

Postup:

Do prosáté mouky zamíchejte kypřicí prášek. Povolené máslo zadělejte s cukrem a vejci. Do rozmíchaného másla zamíchejte sypké suroviny. Těsto zabalte a nechte jednu hodinu odležet v lednici. Poté těsto rozválejte a vykrajujte velikonoční tvary. Polovině motivů vykrojte střed malým srdíčkem. Pečte při 180 °C dozlatova. Upečené tvary rozdělte na spodky a vršky se srdíčkem. Na dolní část rozetřete jahodovou marmeládu a horní část pocukrujte. Nakonec dolní a horní část spojte.

Tradiční máslový mazanec

Mazanec patří k velikonoční tradici téměř neodmyslitelně a na slavnostní tabuli by neměl chybět. A jestli ten správný recept na krásně vláčný bochánek teprve hledáte, máme pro vás jeden léty ověřený.

Ingredience: 200 ml polotučného mléka, 120 g cukru krupice, 1 Sušené droždí Vitana, 500 g polohrubé mouky, 50 g kandované citronové kůry, špetka soli, 3 žloutky, 1 Vanilkový cukr Vitana, 50 g rozinek, 100 g plátků mandlí, 120 g másla. ¼ Kypřicího prášku s vinným kamenem Vitana

Postup: Do vlažného mléka přisypejte malou část cukru, malou část mouky a sušené droždí. Nechte na teplém místě vzejít. Mezitím si do mísy nasypejte polohrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, zbytek cukru krupice, kypřicí prášek. Máslo si rozpusťte a poté nechte zchladit, abyste ho na těsto nenalili příliš teplé. Vzešlý kvásek smíchejte se sypkou částí a máslem. Vypracujte tužší těsto. Těsto musí být hladké a nelepivé. Nakonec do těsta vmíchejte mandle, rozinky a kandovanou kůru.

Těsto v míse lehce poprašte moukou a zakryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě. Pokud těsto nakyne, znovu ho propracujte a nechte kynout. Takto těsto propracujte ještě jednou a opět jej nechte kynout. Těsto bude nakynutější a vláčnější. Postup může trvat i dvě hodiny, ale bude stát za dobrým mazancem.

Z těsta vytvořte bochánek, poprašte moukou a nechte zakrytý bochánek kynout další hodinu až dvě. Záleží na teplotě těsta. Za teplého počasí bude mazanec kynout rychleji. Vykynutý bochánek potřete rozšlehaným žloutkem, střed nařízněte do kříže. Mazanec pečte při 180 °C po dobu 15 minut, následně teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 40 minut. Před vyndáním mazance z trouby se přesvědčte, že je mazanec propečený. Pokud se bude těsto lepit na špejli, ještě mazanec dopečte.

Pažitkové listové kornoutky s pěnou z nivy

Znáte pažitku jenom jako součást pomazánek? Díky receptu na originální party pohoštění rychle pochopíte, že jste ji podceňovali. Její využití je totiž daleko širší. Tyto trubičky si zamilujete i proto,že je lze různě obměňovat a plnit pokaždé jinou náplní.

Ingredience (20 ks): 250 g listového těsta, 2 žloutky, 100 g mascarpone, 100 g nivy, 100 ml 40% smetany, ½ lžičky Citronové kůry Vitana, 5 g Sušené petržele Vitana, 10 g čerstvé pažitky, Pepř mletý Vitana, sůl dle potřeby, 2 vejce natvrdo, 100 g Poctivé majonézy Vitana

Postup:

Rozválejte listové těsto 30 cm × 40 cm. Nakrájejte 1 cm široké pásky a pomašlujte je žloutkem. Pásky natočte na kornoutky a pečte na 180 °C dozlatova.

Na náplň si nastrouhejte nivu a vejce natvrdo. Vyšlehejte mascarpone, smetanu, citronovou kůru a nastrouhanou nivu i vejce. Do vzniklé pěny zamíchejte nasekanou pažitku, petržel a majonézu. Dochuťte pepřem a solí. Pěnou naplňte kornoutky a ozdobte čerstvou petrželkou.

Velikonoční koláček à la volské oko

Sváteční dny jsou u nás vždy spojeny s tradičními pokrmy, kterými si můžeme umocnit čas pohody v době volna. Jak vypadá takový sváteční recept pro celiaky? Zkuste si připravit jeden velmi netradiční, a to volské oko na sladko.

Ingredience (15 ks) 180 g cukru krupice na rozvar, 380 ml vody, 70 g cukru krupice, 3 bílky, 65 g cukru moučky, 2 Vanilkové cukry Vitana, 200 g meruňkové zavařeniny 100% ovocná Hamé

Postup:

Dejte vařit cukr krupici s vodou. Pokud se začne cukerný roztok vařit, začněte šlehat bílky se zbytkem cukru krupice a vanilkovým cukrem. Cukr moučku si prosejte a odložte prozatím bokem. Do pevného sněhu, který stále šleháte, zalijte cukerný roztok uvařený na 116–120 °C. Snižte rychlost a nechte hmotu při chodu částečně vychladnout. Ručně do hmoty krátce zamíchejte cukr moučku. Hmotu nanášejte lžící na pečicí papíry. Vytvarujte důlek na džem.

Volská oka sušte na 100 °C, dokud se nebudou lehce odlepovat od pečicího papíru. Až budou volská oka hotová, vyplňte jejich střed džemem. Velikonoční cukroví: vajíčka z lineckého těsta


publikováno: 17. 4. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, Velikonoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+