Velikonoční věnec, dort a zajíčci | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Velikonoční věnec, dort a zajíčci

28. 3. 2018

Tyto tři recepty na velikonoční věnec, velikonoční čokoládový dort a kynuté velikonoční zajíčky připravila bloggerka Elly Bohyně kuchyně. Inspirujte se.

Kynutí velikonoční zajíčci

Suroviny: 400 g polohrubé pšeničné mouky, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 250 ml vlažné vody, 50 g rozpuštěné Hery máslová příchuť, 1 vejce, 1 sáček sušeného droždí, 1 lžíce cukru moučka, 1 lžička soli

1 vejce na potření před pečením trocha sezamového semínka na ozdobení ocásku

Postup:

Heru rozpusťte v hrnci. Všechny suroviny, včetně rozpuštěné Hery, dejte do mísy robota a umíchejte nelepivé těsto. Těsto nechejte hodinu kynout. Po vykynutí těsto propracujte a rozdělte na osm stejných dílů. Z každého dílu uválejte dlouhý váleček, ze kterého odkrojte kousek na ocásek. Konce válečků vyválejte do špičky – to budou zaječí uši. Z válečku upleťte tvar zajíčka. Z malého kousku na ocásek vyrobte miniaturní uzlík, který vsaďte do dírky na zaječím ocásku. Uši můžete mírně zploštit. Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechejte půl hodiny kynout pod utěrkou. Potřete rozšlehaným vejcem a ocásek posypejte bílým sezamovým semínkem. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C, 20 až 25 minut dozlatova.

Čokoládový velikonoční dort

Suroviny na těsto: 600 g hladké mouky, 300 g cukru moučka, 100 g kvalitního kakaového prášku, špetka soli, 1 prášek do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 4 vejce, 500 m polotučného mléka, 200 g Hery máslová příchuť, 500 ml horké vody

Suroviny na krém: 750 g marcarpone, 400 g smetany ke šlehání, 400 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa,

ozdobení: libovolné množství čokoládových vajíček, různé velikosti

Postup:

Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny: mouku, cukr, kakao, sůl, prášek do pečiva a sodu. Promíchejte opravdu důkladně. Heru rozpusťte v hrnci na plotně. V menší misce smíchejte mléko a vejce, prošlehejte metličkou. Rozpuštěnou Heru nechejte trochu vychladnout a zašlehejte do mléka s vejci. Předehřejte si troubu, na 170 °C. Tekutou část receptu přidejte do mísy se sypkými surovinami. Promíchejte. Vznikne hustá směs, kterou rozředíte horkou vodou. Důkladně promíchejte. Nelekejte se, těsto bude řidší.

Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 26 nebo 28 cm. Vyložte její dno i boky pečícím papírem a nalijte do ní připravené těsto. Pečte asi 90 minut. Nelekejte se, povrch korpusu hodně vyskočí a bude popraskaný. Vše zamaskujete krémem. Korpus nechejte úplně vychladnout. Pokud máte čas, ideálně do druhého dne.

Připravte si krém. Základem je mascarpone a čokoládová ganache, což je směs smetany a čokolády. Smetanu dejte do hrnce, na plotnu a přiveďte k varu. Vypněte plotnu a nalámejte do smetany čokoládu. Nechejte pět minut stát a poté vymíchejte metličkou do hladké čokoládové hmoty. Nechejte vychladnout. Až je ganache vlažná, téměř studená, dejte do mísy robota se šlehací metlou mascarpone a přidejte ganache. Vyšlehejte na vysoké otáčky do čokoládového krému. Korpus dortu prokrojte čtyřikrát nebo pětkrát, jak vám to vyjde. Jednotlivé vrstvy promažte krémem. Kdo chce, může použít i marmeládu. Celý dort pomažte krémem, pěkně uhlaďte. Ozdobte čokoládovými vajíčky. Nechejte vychladit v lednici.

Velikonoční věnce s vajíčky

Suroviny: 300 ml polotučného mléka, 100 g Hery máslová příchuť, 42 g čerstvého droždí nebo sušené droždí, špetka soli, 2 vejce, 100 g cukru moučka, 500 g pšeničné chlebové mouky, 1 vejce + 2 lžíce mléka na potření, 6 barevných nebo přírodních vajíček na ozdobení, barevné cukrové sypání

Postup:

Mléko spolu s Herou dejte do hrnce na plotnu a zahřívejte, dokud se Hera nerozpustí. Nechejte vychladnout, lehce, až bude tekutina vlažná. Přidejte do mléka lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte v klidu stát, až se na povrchu začnou dělat bubliny. V míse kuchyňského robota smíchejte mouku se špetkou soli a cukrem. Přidejte vejce a mléko s kváskem. Nechejte umíchat pevné, nelepivé těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechejte hodinu kynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál. Rozdělte na šest stejných dílů. A potom ještě každý díl napůl. Ze dvou připravených kousků těsta vyválejte dva dlouhé „hady“, o délce asi 35 cm. Propleťte je a spojte do věnce. Tento postup opakujte s každým dílem a vytvarujte 6 věnců. Věnce dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechejte další hodinu kynout na plechu. Vykynuté věnce potřete vajíčkem rozšlehaným s mlékem. Připravená vajíčka potřete lehce olejem (aby se moc nepřilepila k těstu) a dejte do středu věnce. Těsto ozdobte barevným cukrovým sypáním. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 20 – 25 minut.


publikováno: 28. 3. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, sladkosti, Velikonoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+