Vyrobte si doma bazalkovou a matcha zmrzlinu nebo zmrzlinový dort! | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vyrobte si doma bazalkovou a matcha zmrzlinu nebo zmrzlinový dort!

21. 7. 2016

Milovníci sladkého mají v létě pré! Teplé dny totiž přejí studeným variantám sladkých pokrmů. Varianty je nespočet. Pokud patříte mezi ty, kteří si zmrzlinu rádi připraví sami doma a mají tak kontrolu nad obsahem, nechte se inspirovat netypickými příchutěmi. Vyrobit domácí zmrzlinu není vůbec náročné a kouzlit můžete i bylinkami!

BAZALKOVÁ ZMRZLINA

Suroviny: hrst bazalkových lístků, 1 kondenzované slazené mléko, 300 ml smetany ke šlehání 33%, 1 lžíci hnědého cukru, 1 dcl vody

Postup:

Bazalkové listy nasekejte. Přidejte hnědý cukr, smíchejte s vodou a vařte asi 5 min., dokud se směs trochu nezredukuje, a cukr zcela nerozpustí. Vznikne bazalkový sirup.  V míse kuchyňského robotu smíchejte kondenzované mléko a vychlazený sirup. V druhé míse mezitím pomocí balónové metly vyšlehejte šle­hačku, kterou následně opatrně vmíchejte do připravené bazalkové směsi – vznikne jemný krém. Hotový krém pak nalijte do zmrzlinovače KitchenAid a postupujte podle návodu. Směs také můžete dát do formiček a dát do mrazáku. Hotovou zmrzlinu můžete ihned konzumovat. Pro uskladnění přelijte do nádoby či forem a dejte do mrazničky.

MATCHA ZMRZLINA

Suroviny: 150 ml kondenzovaného mléka, 330 ml sladké smetany 33%, 2 lžíce čaje Matcha

Postup:

Mísu pro výrobu zmrzliny KitchenAid (označení „KICA“) nechejte přes noc důkladně vychladit v mrazáku. Druhý den nalijte kondenzované mléko do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a šlehejte asi 1 minutu. Poté přidejte šlehačku a šlehejte, dokud se nevytvoří šlehačka, nebo nadýchaná hmota. Až poté do ní opatrně vmíchejte také Matcha prášek. Hotovou směs pak nalijte do zmrzlinovače a postupujte podle návodu. Za cca 20 minut máte zmrzlinu hotovu a připravenou buď k přímě spotřebě, nebo k uchování v mrazáku. V pří­padě úschovy zmrzliny přemístěte hotovou zmrzlinu do nádoby o objemu 1 litr a dobře uzavřete (pokud nemáte nádobu s víkem, přikryjte alespoň fólií, aby se vám na povrchu zmrzliny netvořily krystalky). Takto připravená zmrzlina vydrží v mrazničce až dva týdny. Pak už trochu ztrácí na chuti a vůni, což je způsobené tím, že jste do směsi nepřidali konzervační látky. Zmrzlinu před podáváním vždy nechejte cca 10 minut povolit, aby se vám lépe porcovala. 

ZMRZLINOVÝ DORT 

Suroviny:   korpus: 3 balení Oreo sušenek, 100 g másla 

zmrzlina: 1 konzerva salka, 370 ml smetany, 370 ml řeckého jogurtu

Postup:

Sušenky Oreo rozdrťte (např. ve food processoru KitchenAid), přidejte změklé máslo a nechejte zpracovat do kašovité hmoty. Tu pak rovnoměrně rozprostřete do dortové formy s nepřilnavým povrchem. Dejte do lednice ztuhnout. V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyš­lehejte smetanu v šlehačku. V druhé míse smíchejte salko s jogurtem a opatrně vmíchejte také šlehačku. Hotovou směs pak nalijte do zmrzlinovače KitchenAid. Za 20 minut budete mít nadýchanou lahodnou zmrzlinu hotovou. Zmrzlinu pak navrstvěte na ztuhlý korpus ve formě a následně opět vložte do mrazáku (alespoň na 3 hodiny, aby dort dostatečně ztuhl).  Na ozdobení můžete použít např. borůvkový jogurt, kterým hotový dortík polijte (můžete vytvořit proužky, které následně špejlí upravíte do efektních vlnovek).

Recepty připravila bloggerka Tina je doma, její práci můžete vidět na blog.kitchenaid.cz


publikováno: 21. 7. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, sladkosti, vaříme, zmrzlina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+