Využijte rostlinné nápoje Alpro při vaření | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Využijte rostlinné nápoje Alpro při vaření

27. 3. 2014

Rostlinné Alpro nápoje si lze dát s cereáliemi, přidat do kávy, rozmixovat s ovocem nebo si je dopřát dobře vychlazené. Jsou ale také výbornou ingrediencí zajímavých pokrmů. Neobsahují laktózu ani mléčné bílkoviny, jsou vhodné i pro osoby držící bezlepkovou dietu. Všechny nápoje jsou obohaceny o vápník a vitaminy, mají nízký podíl nasycených tuků a neobsahují umělá dochucovadla, barviva ani sladidla. Výrobky Alpro mají nyní obaly s novým designem.

MANDLOVÝ NÁPOJ ALPRO

Hrozinkové palačinky

Ingredience: 250 ml mandlového nápoje Alpro, 2 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, špetka soli, 140 g hladké mouky, 50 g hrozinek

Postup:

V mandlovém nápoji Alpro rozmícháme vejce, vanilkový cukr a sůl, postupně přidáváme mouku a prošleháváme metlou. Do hladkého těsta vmícháme vodou propláchnuté a nadrobno nakrájené rozinky. Palačinkové těsto necháme půl hodiny v chladu odpočívat. Poté smažíme dozlatova palačinky po obou stranách na rozehřáté pánvi lehce potřené tukem.

Kaše s mandlemi a mátou

Ingredience: 250 ml mandlového nápoje Alpro, 75 g ovesných vloček , špetka mleté skořice čerstvě nasekaná máta, med, jablko, citrón na pokapání, nasekané mandle

Postup: Mandlový nápoj Alpro nalijeme do malého hrnce, přisypeme ovesné vločky a přidáme špetku skořice. Necháme 3 minuty vařit a poté hrnec odstavíme. Přimícháme čerstvě nasekanou mátu a trochu medu. Jablko nakrájíme na kousky, pokapeme citrónem a přidáme do kaše. Na závěr posypeme nasekanými mandlemi.

LÍSKOOŘÍŠKOVÝ NÁPOJ ALPRO

Chlebový pudink s lískooříškovým nápojem Alpro

Ingredience: 600 ml lískooříškového nápoje Alpro, 100 g hrozinek, 400 g tvrdého toustového chleba, 1 lžička skořice, 80 g hnědého cukru, 3 vejce, perník na strouhání, 100 g kvalitní tmavé čokolády nalámané na malé kousky

Postup:

Toustový chleba nakrájíme na 2cm kostky a vložíme je do mísy společně se skořicí, hnědým cukrem, vajíčky, perníkem a namočenými hrozinkami. Přilijeme na mírném ohni ohřátý lískooříškový nápoj Alpro a dobře promícháme. Nakonec přidáme kousky čokolády. Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané pečící nádoby. Po upečení necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.

Horká lískooříšková čokoláda

Ingredience: 500 ml lískooříškového nápoje Alpro , 1 celá skořice kůra z pomeranče, 150 g kvalitní tmavé čokolády

Postup:

Lískooříškový nápoj Alpro, skořici a pomerančovou kůru vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme na kousky nalámanou čokoládu, dobře promícháme a necháme 10 minut odstát, aby se spojily všechny chutě. Před podáváním ohřejeme na požadovanou teplotu. Na závěr můžeme dozdobit zkaramelizovaným marshmallow.

RÝŽOVÝ NÁPOJ ALPRO

Palačinky z pomerančové kůry plněné Alpro dezertem Speculoos

Ingredience: 300 ml rýžového nápoje Alpro, 1 vejce, 200 g polohrubé mouky, 1 pomeranč, 1 Alpro dezert Speculoos, 2 hrušky, 200 ml bílého vína, 1 celá skořice, 100 g cukru

Postup:

Rýžový nápoj, vejce, mouku a nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké palačinkové těsto. Na střední teflonové pánvi pečeme palačinky na troše oleje. Oloupané a vypeckované hrušky nakrájíme na měsíčky nebo 2 cm kostky. Víno, cukr a skořici necháme povařit v kastrůlku, dokud se nevypaří alkohol. V této várce povaříme zhruba 4 minuty hrušky. Necháme v lednici přes noc vychladit. Podáváme s palačinkami plněnými Alpro Speculoos dezertem.

Žloutkový pudink s jablečným želé a skořicovou oplatkou

Ingredience: 200 ml Alpro Cuisine, 200 ml Rýžového nápoje Alpro 5 žloutků, 8 dkg cukru (nebo dle chuti), želé, 2 jablka, 10 dkg cukru, 1 citron, plátková želatina, oplatka, 1 bílek, hladká mouka (stejná váha jako bílek), cukr moučka (stejná váha jako bílek), skořice

Postup:

Žloutky, Alpro Cuisine, rýžový nápoj Alpro a cukr smícháme v rendlíku a pomalu zahřejeme na cca 40 °C. Směs poté přelijeme do čtyř stejně velkých mističek a pečeme v troubě na 95 °C, dokud pudink neztuhne (cca 30min). Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky a lehce podusíme na světlém karamelu. Přilijeme 100 ml vody a citrónovou šťávu. Po rozvaření jablek směs rozmixujeme a nalijeme do odměrky. Na každých 100 ml směsi si připravíme 1 a půl plátku želatiny. Želatinu necháme změknout ve studené vodě, vymačkáme z ní vodu a v teplé směsi jablek necháme rozpustit. Důkladně promícháme. Takto připravené želé nalijeme na vychladlý pudink, nebo ho necháme v chladu ztuhnout v misce. Z mouky, bílku, moučkového cukru a špetky skořice připravíme těstíčko, které pomocí stříkacího pytlíku nastříkáme na pečící papír. Pečeme v troubě na 180 °C dozlatova. Podáváme druhý den.


publikováno: 27. 3. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: celiakie, dezerty, mléko, sladkosti, sója, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+