Vyzkoušejte nápadité recepty mexické a texaské kuchyně | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vyzkoušejte nápadité recepty mexické a texaské kuchyně

24. 6. 2019

Tex.Mex pokrmy jsou i u nás stále oblíbenější. Jsou totiž jednoduché, rychlé, zdravé a navíc zábavné, protože si každý může vytvořit svou variantu pokrmu. Skvělou chuť jim dodáte kořením Santa Maria. Vyzkoušejte!

Nachos s hovězím masem

Suroviny: 400 g mletého hovězího masa, koření Santa Maria Taco, 1 balení nachos Santa Maria Nacho Chips, jalapeños papričky, 200 g nastrouhaného sýra, 1 sklenice omáčky Santa Maria Chunky Salsa Medium, 150 ml zakysané smetany, několik lístků čerstvého koriandru, 1 červená cibule, Olej

Postup:

Troubu předehřejeme na 225 °C. Maso okořeníme Santa Maria směsí koření na tacos a osmahneme na oleji. Do pekáče rozložíme nachos, přidáme orestované maso, nakrájené jalapeños a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v troubě asi 10 minut, dokud se sýr nerozteče. Podáváme se zakysanou smetanou, salsou, nakrájenou červenou cibulí a čerstvým koriandrem.

Carnitas tacos: tacos plněné trhaným vepřovým masem

Suroviny: Nakládaná červená cibule, 1 červená cibule, šťáva z 1 limetky, 1 lžíce jablečného octa

Carnitas – trhané vepřové maso: 600 g vepřové krkovice, koření Santa Maria Burrito, šťáva a kůra ze dvou pomerančů, (alobal na přikrytí pekáče)

Dochucení? 1 balení kukuřičných tortill Santa Maria Taco shells, 10 nakrájených ředkviček, polovina nakrájeného ledového salátu, 150 g balkánského sýru

Postup:

Červenou cibuli nakrájíme a vložíme do misky, zalijeme limetkovou šťávou a jablečným octem. Troubu předehřejeme na 150 °C. Maso dáme do pekáče, posypeme směsí koření Santa Maria Burrito, zakápneme pomerančovou šťávou a přidáme pomerančovou kůru. Zakryjeme alobalem a pečeme 2–3 hodiny. Mezitím si připravíme zeleninu – nakrájíme salát i ředkvičky najemno a rozdrobíme sýr. Vyndáme maso z trouby a pomocí dvou vidliček ho natrháme. V troubě krátce ohřejeme kukuřičné tacos. Po vyndání je naplníme masem, salátem, ředkvičkami, nakládanou červenou cibulkou a rozdrobeným sý­rem.

Chimichangas

Suroviny: 500 g kuřecích stehen, 1 cibule, polovina červené papriky, 200 ml černých fazolí, 100 ml kukuřice, koření Santa Maria Enchilada, 1 vejce, 200 ml sýru, 2 balení tortill Santa Maria Original Medium, 2 lžíce nasekaných lístků koriandru, olej

Postup:

Troubu předehřejeme na 225 °C. Kuřecí prsa nakrájíme na tenké nudličky a orestujeme je na rozpálené pánvi na oleji. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku, fazole a kukuřici a restujeme dále do změknutí. Okořeníme a zamícháme. Každou tortillu naplníme orestovanou kuřecí směsí, posypeme nastrouhaným sýrem a nasekaným koriandrem. Překlopíme boky k sobě a zarolujeme. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem, vložíme do lehce vymazaného pekáče a pečeme v troubě 10–15 minut.

Jamajské tacos

Suroviny: 500 g kuřecích stehen, koření Santa Maria Jamaican Jerk, 1 avokádo, 1 balení tortill Santa Maria Coconut & Pepper, 100 g mixu salátů, 1 sklenice omáčky Santa Maria Mango Sauce, 100 ml zakysané smetany, olej

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuřecí stehna nakrájíme na malé kousky a důkladně je promícháme s kořením Santa Maria Jamaican Jerk. Vložíme do olejem vymazané zapékací mísy a pečeme 15–20 minut. Avokádo nakrájíme na kostičky a odložíme stranou. Na suché pánvi prohřejeme tortilly. Každou tortillu naplníme kuřecím masem, avokádem a mixem salátů. Dozdobíme zakysanou smetanou a mangovou omáčkou.


publikováno: 24. 6. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: místní speciality, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+