Za dětskou obezitu mohou hlavně rodiče | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Za dětskou obezitu mohou hlavně rodiče

8. 10. 2014

Když přijde na stravování dětí, rodiče jistě mají vždy ty nejlepší úmysly. Ale mnoho z nich je natolik zaneprázdněných, že si nevyhradí dostatek času na nákup potravin, plánování jídelníčku či vaření. Jiní zase nemusí vědět, které ingredience nebo způsoby úpravy jídel jsou zdravé, a mohou dětské menu stavět na jídle plném škrobu či tuku. Přičteme-li ještě přirozenou dětskou vybíravost v jídle, není divu, že některé ratolesti často nejedí tak, jak by měly.

Zvyk je železná košile

Menší děti často mívají několik jídel, která odmítají jíst. Mohou být vybíravé, nejen co se týče chuti jídla, ale také teploty nebo úpravy. Pokusit se do dětí dostat zeleninu je často nadlidský úkol.

Většina drobotiny upřednostňuje jídlo, které je chutné, ale vysoce kalorické; shodou okolností většinou není drahé, je lehce dostupné a snadné ke konzumaci. Starší děti často pospíchají, což znamená, že hltájí jídla z fast foodů, ale také se stravují nárazově a nepravidelně. Někdy je pro ně pár minut spánku navíc lákavější, než se dobře před odchodem do školy nasnídat.

Naučte děti lépe jíst

Podle Dr. Luigiho Grattona, uznávaného odborníka na obezitu ve společnosti Herbalife, však existují taktiky, díky kterým mohou rodiče naučit své děti lépe jíst! „Být dobrým příkladem je první krok,“ říká Gratton. „Rodiče by měli využít každé příležitosti, aby dětem předvedli, jak mají zdravě jíst, a to souvisí i s pravidelností stravování.“ Také poukazuje na to, že děti často zdravou zeleninu a ovoce sní, když mohou pomáhat s jejich nákupem nebo přípravou v kuchyni.

Strategie, které fungují

Děti také víc inklinují ke konzumování zdravého jídla, když je jim nabízeno často a pravidelně. Také pomáhá, když necháte zdravé jídlo na očích a snadno dostupné celé rodině. Zkuste nechat na kuchyňské lince mísu s čerstvým ovocem nebo vystavte křupavou nakrájenou zeleninu v lednici.

Jinou možností, jak zvýšit příjem zeleniny vašich nejbližších je, že ji přidáte k hlavnímu jídlu. Vařenou nebo rozmixovanou zeleninu můžete vmíchat do omáčky na těstoviny, což zvýší její nutriční hodnotu a sníží celkovou kalorickou zátěž jídla. Vařenou zeleninou můžete také obohatit své polévky, dušenou zeleninu lze přidat k masu a dodat mu tak lepší chuť i větší výživovou hodnotu.

Nezapomínejte na svačiny

Pro děti ve vývinu je více než důležité zavedení pravidelných svačin. Správně vybrané svačinky mohou pomoci doplnění chybějících potřebných živin. Ale pokud si pod slovem svačina představujete jídlo plné cukru či soli a prázdných kalorií, tak to nefunguje. Přichystejte svému potomkovi spíše kus ovoce, zeleniny, oříšky (mohou být i ty sojové), jogurt nebo nízkotučný pudink.

Děti mají také rády různé smoothies a barevné mléčné koktejly, které, pakliže nejsou plné cukru, dodají dětem potřebnou denní dávku bílkovin, vitaminů a minerálních látek, ať už jsou podávány v rámci celodenního stravování jako svačina, nebo součást zdravého hlavního jídla. Bílkoviny také mají schopnost zahánět hlad, a tak vám pomohou oddálit pauzu mezi dalším jídlem, a vyřešit touhu neustále něco menšího zobat.

Někdy pomohou doplňky stravy

Navzdory velké snaze rodičů mohou přesto dětské jídelníčky selhávat vzhledem k nedostatečnému množství některých klíčových živin. V takových případech je pak možné podávat dětem speciální doplňky stravy určené právě jim. „Preventivní denní dávka komplexního vitamínového a minerálového doplňku pomůže zahladit potenciální nedostatky stravy a může tak fungovat jako záchraná síť,“ říká Gratton a dodává: „Hledejte výrobky, které se prodávají ve variantách rozlišených podle věku dítěte, aby vám pomohly zajistit denní dávku vitaminů a minerálů, které váš potomek ve svém věku potřebuje.“

Susan Bowerman, zástupkyní ředitele pro Centrum zdravé výživy při kalifornské univerzitě (UCLA). Působí jako odborná konzultantka společnosti Herbalife.

www.herbalife­.com)

Podívat se na video: http://video.id­nes.cz/…-/webtv.aspx?….


publikováno: 8. 10. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dieta, dítě, hubnutí, nadváha, nápoje, prevence, snídaně, svačina, školák

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+