Za rakovinu může z třetiny nezdravá strava | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Za rakovinu může z třetiny nezdravá strava

4. 2. 2020

V České republice rakovinou každoročně onemocní asi 100 000 lidí, každý čtvrtý podlehne. Podle posledních poznatků se nejčastěji objevují kožní nádory. Veliký vykřičník visí nad karcinomy tlustého střeva a konečníku, které každoročně zasáhnou přes 8 000 pacientů. Příčina onemocnění je až z třetiny způsobena nezodpovědným stravováním a životním stylem.

Nevhodný životní styl

Příčinami vzniku karcinomu jsou nejen genetické předpoklady, znečištěné životní prostředí nebo přibývající věk. Přibližně 35 % bývá způsobeno nevhodným životním stylem, například obezitou, nízkou konzumací ovoce a zeleniny, stresem, pitím alkoholu, kouřením a nedostatkem pohybu. Proto se vyplatí onemocnění aktivně předcházet prevencí, a to dodržováním preventivních prohlídek a nutričně vyváženým stravováním.

Jíte vlákninu?

Důležitá je strava bohatá zejména na vlákninu, kterou jí Češi pouze polovinu dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací WHO. „Při výběru bychom měli upřednostňovat celozrnné výrobky, žitný chléb a zařazovat i jiné druhy obilovin než tradiční pšenici například jáhly, oves nebo žito. Také se snažit denně sníst pět porcí zeleniny a ovoce,“ vysvětluje garantka nezávislé iniciativy Vím, co jím a piju dietoložka Karolína Hlavatá. Dobrým pomocníkem při výběru vhodných potravin je logo Vím, co jím a piju. Sleduje množství rizikových živin – trans mastných kyselin, nasycených mastných kyselin, soli, přidaných cukrů a i vlákniny.

Konzumace vlákniny je doporučena v množství alespoň 25 g denně. Alespoň třetinu by měla tvořit tzv. rozpustná vláknina. Tu najdeme v zelenině, ovoci, ořechác a semenech. Vláknina obecně příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému i metabolické regulace, například metabolismus krevního cholesterolu. Spolu se snížením konzumace alkoholu – zejména piva – a spotřeby živočišných tuků představuje zvýšení příjmu vlákniny jeden z důležitých prostředků vedoucí ke snížení rizika vzniku nádorů tlustého střeva.

Nesmírně důležité jsou i pravidelné preventivní prohlídky u lékaře, které případný karcinom odhalí. Úspěšnost léčby je závislá na včasném zahájení léčebného programu.

10 doporučení iniciativy Vím, co jím a piju

• Udržujte si přiměřenou hmotnost

• Jezte každý den ovoce a zeleninu

• Omezte konzumaci masa

• Omezte příjem nasycených tuků

• Jezte co nejvíce potravin rostlinného původu

• Omezte příjem alkoholu

• Volte šetrné způsoby tepelné úpravy (vaření, dušení, opékání na vhodném tuku)

• Nejezte potraviny připálené, zkažené a plesnivé

• Pravidelně se hýbejte

• Nekuřte

Česko v číslech

Každoročně onemocní v České republice více než 96 500 lidí zhoubným novotvarem (data za rok 2016).

V roce 2016 zemřelo v České republice na rakovinu 27 261 lidí, úmrtnost na zhoubné nádory vykazuje v absolutních číslech stagnaci!

Nejčastějším nově diagnostikovaným zhoubným onemocněním v roce 2016 byly kožní nádory vyjma melanomu, tedy bazaliomy a spinocelulární karcinomy. Díky prognosticky relativně příznivé povaze těchto onemocnění a obvykle včasné diagnóze je úmrtnost na tento typ zhoubných nádorů stabilně velmi nízká.

Mezi další nejpočetnější diagnózy dále patří karcinomy tlustého střeva a konečníku, zhoubné nádory prostaty u mužů, karcinomu prsu u žen a nádory průdušnice, průdušek a plic.

Incidence zhoubných novotvarů v České republice v dlouhodobém pohledu roste. Pozitivní trendy stagnace nebo dokonce mírného poklesu u některých závažných diagnóz (zhoubné nádory plic u mužů, zhoubné nádory kolorekta) vyvažuje nárůst zhoubných nádorů prsu u žen a nárůst incidence zhoubných nádorů kůže u obou pohlaví.

Zdroj: Národní onkologický program

https://www.lin­kos.cz/…a-v-cislech/


publikováno: 4. 2. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: prevence, rakovina, vláknina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+