Zabijačka, pochoutky z masa i veselí | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Zabijačka, pochoutky z masa i veselí

30. 11. 2016
Soutěž byla ukončena.

Správná odpověď: Jenmé paštice vyrobené z vepřových jater dodává správnou zabijačkovou příchuť cibule.

Výherci: Jitka Nová, Karel Průša, Anna Veselá

Dnes už nikdo nevypátrá, kdy se odehrála ta první, ale po staletí je zabijačka synonymem hojnosti a příslibem dobré nálady i sytosti. Svatomartinská husa je, při vší úctě, jen chudou a kostnatou příbuznou prasete, jemuž nesahá ani po bůček. Samozřejmě se nebavíme o každodenním jídelníčku, ale kdo by odolal a občas si nepochutnal na kvalitním masném výrobku.

Začíná se od polévky

Staročeská zabijačka je dnes pro většinu z nás pojem trochu historicko-folklórní, „novočeské“ zabijačkové hody si však můžeme užít u vlastního jídelního stolu. Stačí k tomu některé z více než dvaceti výrobků značky Schneider. Do skleniček kvalitní destilát (ten k zabijačce patří jako ovar do kotle) a hostina může začít: nejdříve polévková předehra – a hned překvapení. Půl kila polévky! Je na vás, zda sáhnete po zabijačkové nebo drštkové.

Bohatá výslužka

Jenže co dál – jaternicový prejt? Či snad jelítkový? A pečený, či ne? Zabijačkový guláš? Sulc? Lahůdková tlačenka? Jelítka přetáčená? Nebo raději přetáčené jitrničky? Určitě si nemůžete nechat ujít jemnou paštiku s cibulkou, která je vyrobena z vepřových jater. Jak se jen rozhodnout… Řešení je jednoduché – na zabijačku vždy navazovala výslužka, tak ji nadělte sami sobě a máte vystaráno na další dny.

Nezaškodí si také připomenout, že k zabijačce neodmyslitelně patřila i patří jedinečná atmosféra, setkávání příbuzných a známých. Prostě jde sice o akci nabitou prací, ale i dobrou náladou. V souvislosti s výtečným jídlem to totiž jinak ani nejde…

více www.schneider-group.cz

  • Na webových stránkách www.JakNaVelke­Veci.cz nalezete řadu zajímavých nápadů na zpestření zabijačkové kuchyně!

Andrea Motlíková (www.inkitche­nopen.blogspot­.cz)připravila recept na lepenici s prejtem, který doporučujeme vyzkoušet.

Jihočeská lepenice s jitrnicovým prejtem

Suroviny: 1 kg jitrnicový prejt Schneider, 1 kg brambor, 400g kysané zelí 2 cibule, sádlo nebo máslo, cca 200 ml mléka, trocha kmínu do brambor, sůl, špetka cukru

Postup:

Jitrnicový prejt vložíme do pekáčku a při 200 ºC ho upečeme tak, aby se na něm vytvořila křupavá krusta. Oškrábané brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Zelí podusíme ve vodě, dosolíme a dochutíme cukrem podle toho, jak máme rádi. Vody stačí tolik, aby bylo zelí ponořené. Po uvaření slijeme. Cibule nakrájíme na kostičky a orestujeme na sádle nebo na másle dokřupava. Ohřejeme mléko, uvařené a slité brambory rozmačkáme jako na šťouchané brambory a po částech přiléváme teplé mléko. Vmícháme zelí a polovinu usmažené cibule, dochutíme. Lepenici podáváme posypanou zbytkem usmažené cibulky a s prejtem.

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA

Víte, která speciální ingredience dodává této jenmé paštice vyrobené z vepřových jater tu správnou zabijačkovou příchuť??

a) skořice

b) hřebíček

c) cibule

Tři výherci, kteří do 12. 12. 2016 správně odpovědí na soutěžní otázku, dostanou balíček výběrových uzenin Schneider. Odpověď zasílejte na soutez@trendyz­dravi.cz s označením zabijačka Schneider.

foto: archiv Schneider


publikováno: 30. 11. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: maso, nákupy, uzeniny

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+