Začínáte s bezlepkovou dietou? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Začínáte s bezlepkovou dietou?

27. 10. 2014

Lék na celiakii ještě nalezen nebyl, a proto je bezlepková dieta jediná cesta ke snášenlivosti lepku. Diagnóza této nemoci s sebou přináší celou řadu omezení a na začátku není vůbec jednoduché přejít k „čisté“ bezlepkové dietě. Jisté pochybnosti o zvládnutí diety má každý, ale nakonec ji většina dokázala úspěšně zvládnout. „Po diagnostikování celiakie čeká nejen na celou rodinu spousta změn,“ přiznává výživová poradkyně Jana Servátková, která má s klienty celiaky dlouholeté zkušenosti.

Jak poznám, že jsem celiak?

Kromě klasické formy celiakie, která postihuje asi jen desetinu pacientů, jsou i další formy s odlišným průběhem. Je opravdu těžké některé z nich rozeznat. Mezi projevy klasické celiakie patří např. průjem, nadýmání, ztráta hmotnosti, bolesti břicha, zvracení a nevolnost. U dětí dochází také k rozmrzelosti, únavě a svalové slabosti.

Vyšetření krve, biopsie tenkého střeva a test stolice

„Při určitých příznacích bych volila návštěvu lékaře a zažádala si o důkladné vyšetření“, radí výživová poradkyně Jana Servátková. Často dochází i ke kombinaci několika druhů vyšetření, aby byla stanovena správná diagnóza. Celiakie se dá zjistit jednak z vyšetření krve, dále biopsií tenkého střeva a testem stolice.

Jak začít s bezlepkovou dietou?

  1. Vnímejte tuto změnu pozitivně – bezlepková dieta je zkouškou silné vůle. V dnešní době ji volí nejen nemocní lidé, ale i lidé, kteří chtějí žít zdravějším životním stylem a upravit si jídelníček. V první řadě je třeba si uvědomit, že jde především o vaše zdraví. Bezlepkovou dietu nemusíte chápat jako nutné zlo, ale třeba jako pozitivní změnu životního stylu, která se stává moderní záležitostí.
  2. Dál jezte svá oblíbená jídla – bojíte se, že přijdete o většinu svých oblíbených pochoutek? Výrobci potravin však na celiaky již pamatují a snaží se vyrábět své produkty i v bezlepkové variantě a to při zachování stejné chuti (například snídaňové lupínky Corn Flakes a medové Gold Flakes od Nestlé).
  3. Odstraňte lákadla – Není jednoduché držet dietu, když všude kolem vás je spousta lákadel. Pro snadnější zvykání na nový režim si zakoupené bezlepkové potraviny uložte do vyhrazené skříňky či šuplíku. Snáze tak odoláte pokušení.
  4. Zapojte celou rodinu – Požádejte rodinu o spolupráci a zamezte tak dvojímu vaření. Příkladem je zahušťování omáček či polévek pouze bezlepkovou moukou. Rodině takováto nepatrná změna také velmi prospěje.
  5. Upřednostňujte přírodu – Nakupujte potraviny v přírodním stavu, používejte v kuchyni častěji přirozené bezlepkové potraviny, jako jsou kukuřice, pohanka, rýže, jáhly, sója, luštěniny, brambory či výrobky z nich.
  6. Pozorně čtete etikety – Dávejte přednost balenému zboží, kde musí být vždy uvedeno přesné složení. Zdroje lepku se přidávají do potravin jako separační a zahušťovací prostředek. Bezlepkové výrobky naleznete označené speciálním symbolem přeškrtnutého klásku.
  7. Snídaně je základ – V posledních desetiletích se v Česku významně změnil styl snídaně. Lidé začali dávat přednost cereáliím. Vyslyšeli tak slova lékařů a zvýšili přísun vlákniny a podpořili správnou činnost zažívacího systému. Poslední novinkou na trhu bezlepkových potravin jsou cereálie Nestlé Corn Flakes a Gold Flakes. „Velmi kvalitní cereálie jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Obsahují 5vitaminů. Jejich pravidelná konzumace pomáhá nastartovat organizmus,“ doporučuje Servátková.

publikováno: 27. 10. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: celiakie, snídaně

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+