Zdravé vánoční cukroví
Vánoce jsou skvělou příležitostí k vyzkoušení nových receptů a tipů na pochoutky, které nejen celé rodině zachutnají, ale budou i zdravé a výživné. Inspirujte se recepty českého ekologického výrobce PROBIO a dopřejte si cukroví bez chemie a zbytečných přísad. Upečte letos rodině linecké, rohlíčky nebo věnec ze surovin, které vyrostly ve zdravé krajině a půdě. Poznáte chuťový rozdíl, který budete chtít příště zopakovat
Perníkové rohlíčky
Suroviny: 100 g mouky dvouzrnkové, celozrnné hladké, 30 g špaldové hladké mouky, 80 g másla, 1 žloutek, 40 g přírodního třtinového cukru, jemného, ½ lžičky skořice, ¼ lžičky mletého hřebíčku, ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva, bezfostátového, Na dokončení: čokoláda a oříšky
Postup:
Z ingrediencí vypracujte vláčné těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu v lednici odležet. Z těsta tvarujte rohlíčky a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 10 minut dozlatova. Vychladlé rohlíčky máčejte v čokoládě a podrcených oříšcích.
Vánoční věnec s moukou z červené pšenice
Suroviny na těsto: 150 g mouky z červené pšenice, 150 g hladké pšeničné mouky, 120ml mléka, 15 g čerstvého droždí, 30 g másla, špetka soli, 1 žloutek, 1 polévkové lžíce třtinového cukru
Náplň: 50 g másla, 4–5 lžic třtinového cukru, 3 kávové lžičky skořice
Postup:
Z vlažného mléka kvasnic a cukru připravte kvásek. Po vykynutí přidejte ostatní suroviny a uhněťte těsto. Nechte vykynout na teplém místě cca 60 minut. Mezitím si připravte náplň. V misce smíchejte máslo, cukr a skořici. Náplň ponechte u tepla, tak, aby byla téměř tekutá. Vykynuté těsto opět propracujte a vyválejte na dostatečně velkém prostoru v co nejtenčí plát. Ten potřete skořicovo-máslovou náplní po celé ploše a zarolujte. Asi 5 cm od kraje začněte rozřezávat srolované těsto z vrchu podélně až do konce. Vzniknou vám dva prameny, které opatrně splétejte tak, aby řez byl na vnější straně. Stočte k počátku a tam oba konce přitlačením spojte. Věnec přeneste na plech s pečicím papírem nebo silikonovou podložkou. Pečte v předehřáté troubě na 180°C přibližně 25 minut do zezlátnutí.
Tip: Náplň můžete obměnit za makovou, nebo ořechovou
Celozrnné linecké s mákem a povidly
Suroviny: 200 g hladké špaldové celozrnné mouky, 20 g máku, 25 g moučkového cukru, 1 žloutek, 120 g másla
Povidla na potření
Postup:
Suroviny na těsto zpracujte dohromady. Těsto zabalte do fólie a nechte přes noc odpočívat. Těsto nechte trochu povolit a poté na pomoučené ploše vyválejte na plát silný asi 2 mm. Vykrajujte tvary pečiva, z nichž polovina bude mít uprostřed vykrojený menší otvor. Pečivo položte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 8 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Slepujte povidly.
Zdroj: www.vareniste.cz, www.probio.cz
Zdroj foto: www.probio.cz