Zeleninové lupínky na silvestrovskou oslavu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Zeleninové lupínky na silvestrovskou oslavu

27. 12. 2013

Ručně vyráběné zeleninové lupínky Tretter´s Chips mají nyní skoro o 10 % méně tuku a nové příchutě: řepa a celer s mořskou solí, mrkev a pastinák s chilli a příchuť mořská sůl. „Tretter´s Chips jsou alternativou zobání u vína. Neobsahují škrob, který u klasických brambůrků způsobuje, že na jejich povrchu vznikají karcinogenní látky. Takže nebuď brambora, jez Tretter´s Chips,“ říká Michael Tretter.

Ještě dietnější

Tretter´s Chips změnily obaly i způsob výroby. Nové technologie a výrobní procesy pomohly ke snížení obsahu tuku i sacharidů, celý výrobek má tedy o 400 kJ méně. Tretter´s Chips se tak opět více přizpůsobují současným trendům. Nyní jsou ještě křupavější a chutnější. Chipsy se připravují na směsi slunečnicového a palmového oleje, který se méně připaluje a do zeleniny se příliš nevsakuje. Lupínky také neobsahují žádná barviva a konzervanty, jejich čerstvost zajišťuje speciální potravinářská fólie a ochranná dusíková atmosféra.

V pražském Tretter´s Baru

Tretter´s Chips vznikly před třinácti lety na základě starofrancouzského receptu nejprve jako pochutina k drinkům v pražském Tretter´s Baru. Zákazníkům ale natolik zachutnaly, až Michaelu Tretterovi vnukli myšlenku, aby je začal vyrábět. K první příchuti řepa a celer s provensálským kořením tak postupně přibývaly. Chipsům se také podařilo vycestovat za hranice republiky. Letos v prosinci se ke třem exportním zemím přidá ještě Čína.

Na co se můžete těšit?

Tretter´s Chips nyní zákazníci mohou najít v sedmi příchutích. Kromě nových zůstávají již osvědčené řepa a celer s příchutí cheddaru, balsamica nebo provensálského koření a ještě mrkev a pastinák s černým pepřem. Michael Tretter se snaží vymyslet další chutě. Pokoušel se o chipsy z ředkve, cukety nebo lilku, ale finální chuť nebyla ideální. „Stále zkoušíme nové alternativní ochucení, naším mantinelem je ale to, že jsme se rozhodli v budoucnosti používat skutečné koření a ne náhražky v podobě příchutí. U posledních tří výrobků jsme proto použily opravdový indický pepř, indické chilli a madagaskarskou mořskou sůl,“ říká Tretter.

Zeleninové lupínky Tretter´s Chips se řadí do skupiny bezlepkových potravin. Používání čistě přírodních surovin má ale i negativní dopad, a to jejich šestiměsíční trvanlivosti. „Tato doba je ale pro následný prodej zcela dostačující, protože tento druh zboží je pokládán za rychloobrátkový. Není umění nafouknout produkt stabilizátory, a tím prodloužit trvanlivost. Cestou umělých potravin jít nechceme. V Čechách stále narážíme na mnou vymyšlený výraz sortimentní komunismus ze strany nákupčích a směr nadnárodních společností v tom, co máme a budeme jíst,“ dodává Tretter.

http://www.tret­terschips.cz/


publikováno: 27. 12. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: lahůdky, nákupy, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+