Značky kvality usnadňují spotřebitelům výběr potravin | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Značky kvality usnadňují spotřebitelům výběr potravin

29. 9. 2014

Výsledky posledního průzkumu realizovaného společností STEM/MARK v srpnu 2014 ukazují, že označení kvality potravin vnímá víc nejen odborná veřejnost, ale i běžní spotřebitelé a klesá nevědomost při rozeznávání původu značek. „U evropských značek kvality potravin nejvíce vzrostla znalost Chráněného zeměpisného označení a to z 8 % na 11 %. Toto označení má např. CHZO České pivo,“ uvádí Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR.

Označení z obalu potravin

Dotazníkové šetření ukazuje, že drtivá většina respondentů obeznámených se značkami kvality potravin je zná především z obalů potravin a došlo také k nárůstu zaznamenání značek z TV reklam (51 %).

KLASA je asi nejznámější

„Respondenti většinou správně rozlišují mezi označeními kvality zřízenými národními institucemi a označeními, která zřídila EU a vyšší povědomí o značkách mají především lidé s vyšším vzděláním. Největší spontánní povědomí mají respondenti o značce KLASA, tak jako tomu bylo v loňském roce,“ doplňuje Ing. Miroslav Koberna.

www.oznaceni-eu.cz


publikováno: 29. 9. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+