Zůstaňte fit i při stresu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Zůstaňte fit i při stresu

27. 9. 2017

Život dokáže přinést obtížné situace, se kterými se vyrovnáváme různě. Nadbytečný stres ovlivňuje naše duševní rozpoložení a celkové zdraví. I přes to, že nás život vystavuje nelehkým zkouškám, je důležité nalézt rovnováhu a zůstat aktivní.

Šest tipů, jak se udržet fit

Susan Bowermanová, expertka na výživu společnosti Herbalife svým klientům vždy připomíná, že fyzická aktivita dokáže nabudit pozitivní emoce i během dní plných stresu. Proto pro vás připravila šest tipů, jak se udržet fit po fyzické i psychické stránce během náročného období. Ze všeho nejdřív si ale odpovězte na následující tři otázky, které vám pomohou najít správný směr, a udržet si tak své zdraví v kondici:

• Co je váš obranný mechanismus ve stresových nebo emočně vypjatých situacích?

• Sníte během stresu vše, na co narazíte, nebo nejíte skoro vůbec?

• Omezíte veškeré fyzické aktivity nebo se snažíte cvičit, abyste přišla na jiné myšlenky?

Stravovací a cvičební návyky

Stres a emoce ovlivňují stravovací a cvičební návyky, které se podepíšou na našem těle. Někteří v období stresu trpí nechutenstvím, jiní zas naopak sáhnou po sladkých útěchách. Mlsání nám možná pomůže na chvíli zahnat stres, vedlejší efekt v podobě nárůstu hmotnosti se ale vždy dostaví. Celkové zdraví, váhu a spokojenost může skutečně ovlivnit způsob, jakým se vyrovnáme se stresujícími situacemi. Jak se udržet v pohodě, i když emoce a stres hrají prim?

Jak odbourat stres?

Držte se seznamu

Vezměte si papír a tužku a sepište si seznamu úkolů. Díky tomu zvýšíte šanci, že je do jednoho splníte. Odškrtávání splněných povinností vám navíc udělá radost a odbourá případný stres z toho, že něco zapomenete udělat.

Plánujte dopředu

Předem si rozmyslete, co a kdy budete jíst. „Ověřilo se mi, že plán stravování pomůže nevynechávat jednotlivá jídla, a vyvarovat se tak nezdravým svačinkám. Připište na svůj seznam úkolů i „nákup potravin“ a zásobujte se ovocem a zeleninou. Základem zvládnutí stresových období je dodávat tělu to správné palivo,“ říká Susan Bowermanová z Herbalife.

Těšte se

Naplánujte si i zábavné aktivity, na které se budete moci těšit. Vaše nálada se zaručeně zlepší a budete se celkově cítit lépe. Zajděte třeba na hodinu jógy nebo si naplánujte bowlingový večer s přáteli a rodinou. Tyto aktivity vás vytrhnou z denní rutiny, donutí vás vyjít z domu, navíc přijdete na jiné myšlenky a alespoň na chvíli zapomenete na okolnosti, které vás přivedly do psychické nepohody. I takové malé radosti mohou mít velký vliv na to, jak se cítíte.

Čas na procházku

Ať jste doma nebo v kanceláři, jděte se odreagovat ven a na chvíli se projděte. Není to jen způsob, jak si pročistit hlavu a nadýchat se čerstvého vzduchu, ale i jak zůstat aktivní v době, kdy se vám hlavou honí úplně jiné věci.

Nevyhledávejte samotu

Trávit čas s našimi milovanými během období stresu dokáže udržet myšlenky dál od problémů. „Věnujte se společně aktivnímu pohybu spíše než posedávání u stolu plného občerstvení. Akorát byste mlsala nezdravá jídla a ve vaší hlavě by se zbytečně proháněly chmurné myšlenky. Trávit aktivně čas s těmi, které máte rádi, vám dodá emocionální podporu a té není ve stresových situacích nikdy dost,“ vysvětluje Susan.

Vyhněte se nezdravým svačinkám

Sladkosti vám sice mohou pomoci zmírnit stres, ale ve skutečnosti vám dodají jen chvilkový pocit pohody. Pokud vaše tělo zaznamená výrazné výkyvy hladiny cukru v krvi, mohou se projevit změny nálad, deprese nebo úzkost. Cukr se do krve dostává velice rychle, dodá tělu okamžitou energii, kterou však rychle vyčerpá. Nehledejte proto řešení problémů v tabulce čokolády a dejte si raději svačinu bohatou na proteiny. „Pokud se ocitnete v nějaké náročné životní situaci, kterou bude doprovázet stres, pokuste si vzpomenout na některou z těchto rad a udržte své fyzické a psychické zdraví pod kontrolou,“ uzavírá Susan Bowermanová.

www.Herbalife.cz.


publikováno: 27. 9. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dieta, prevence, stres

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+