Udělejte si pořádek a skladujte své věci zdravěji | Domácnost | Trendy zdraví

Hlavní strana » Domácnost » Článek

Udělejte si pořádek a skladujte své věci zdravěji

26. 7. 2021

Mít správně uspořádané potraviny vám pomůže nejen v případě, kdy je potřebujete rychle najít. Ale hlavně vám díky tomu vydrží delší dobu. Zjistěte, jak potraviny správně skladovat.

V lednici má vše své místo

Lednice není jen krabicí, která udrží potraviny v chladu. Její technologie se stará o to, aby hladina vlhkosti a teploty zůstala na ideálních hodnotách. Kvůli tomu by všechno mělo mít své místo. Důležité je také lednici nepřeplňovat, aby v ní mohl proudit chladný vzduch. Jednotlivé potraviny byste měli po vybalení z originálního obalu dát buď do nového sáčku, folie nebo uzavíratelné krabičky. V krabičce s víkem by měly být také všechny aromatické potraviny.

V horní části je nejstabilnější teplota a je ideální pro jídla, která se už nemusí vařit a pro zbytky, stejně jako pro bylinky a nápoje. Ve středních policích je místo pro všechny mléčné výrobky (mléko, máslo, jogurty) a také pro vejce (nejlépe v kartonovém obalu). Spodní police jsou v oblasti s nejnižší teplotou, a proto se tu mají ukládat choulostivé potraviny, jako je syrové maso a ryby. Do šuplíků patří všechno ovoce a zelenina, které by ale měly být v oddělených šuplících. Ve dveřích mají být uložené věci, které se tak snadno nezkazí, jako džusy, marmelády, kečup a hořčice. Je tu nejméně stabilní teplota.

Ve spíži udržíte pořádek i potraviny díky skladovacím nádobám

Aby vám zůstal přehled o trvanlivých potravinách ve spíži, je nejlepší si ji rozdělit do jednotlivých sekcí. Určíte je podle toho, co nejčastěji používáte (pečení, přílohy, mlsání a další). Díky tomu budete mít přehled a nestane se, že byste později objevili zkažené potraviny.

Podle konkrétních potravin pak pořiďte skladovací kontejnery a krabičky, které pomohou udržet pořádek a potraviny v ideální kondici. Pokud chcete mít dokonalý přehled, označte je štítky nebo zvolte průhledné nádoby. Máte-li ve spíži místo i prostředky pro úklid, dejte je na samostatnou polici a nikdy k jejich uložení nepoužívejte kontejnery od potravin.

Ve sklepě vydrží zelenina i ovoce nejdéle

V chladném sklepě vydrží zelenina a ovoce až celou zimu, konzervy a zavařeniny i roky. Nejdůležitější je tyto potraviny správně uskladnit. Neměly by být rovnou na zemi, aby se k nim snadno nedostali škůdci, nadbytečná vlhkost nebo nečistoty. A také by vedle sebe neměly být aromatické potraviny, jako například jablka, která se musí zakrývat. Ke správnému uložení v tomto případě pomohou skladovací kontejnery, které potraviny ochrání a oddělí od sebe. Kontejnery umístěte tak, aby se nedotýkaly zdí.


publikováno: 26. 7. 2021, v rubrice Domácnost
Štítky: kuchyně, potraviny

Další články v rubrice Domácnost:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+