Braňte se chřipce a vsaďte na bio | Přírodní léčba | Trendy zdraví

Braňte se chřipce a vsaďte na bio

2. 11. 2020

Při chřipce i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíc vitaiínů. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

Zastavte nachlazení

Ověřeným bojovníkem proti chřipce a problémům dýchacích cest je cibule. Využívá se zejména při větším zahlenění, kdy se smíchá její syrová šťáva s kvalitním medem a dávkuje se po lžičkách. Při chřipce se zase doporučuje její inhalace. Stačí odšťavnit 2 cibule a asi 3 minuty při zavřených očích vdechovat. Kromě nachlazení je účinná i při hojení ran nebo vypadávání vlasů.

Podobnými účinky se může pyšnit i česnek, který je známý jako antibakteriální. Kromě dýchacích cest si poradí také s obnovením střevní mikroflóry. Navíc zastaví střevní potíže a zabraňuje vzniku žlučových kamenů. Proti únavě se pak používá česnek medvědí.

Zaměřeno na imunitu

V boji s problémy dýchacích cest pomůže také mrkev, batáty nebo meruňky, jelikož obsahují vzácný beta-karoten. S tímto barvivem dokáže naše tělo zázraky. Přemění jej totiž na vitamín A, který je nezbytný pro celkovou imunitu i zdravé sliznice.

Pro svůj vysoký obsah vitaminu C je při nachlazení a chřipce ceněná také paprika. Jedna červená paprika dokonce odpovídá dvojnásobné denní dávce vitamínu C pro dospělého člověka. Důležité také je, že se zahříváním ani pečením z papriky cenné látky nevytrácí. Kromě svých pozitivních účinků při chřipce a nachlazení ji můžete využít také při bolestech kloubů, na které příznivě působí například i obklad z bramborové natě.

Náš tip: V červených paprikách se skrývá 9× více beta-karotenu a 2× větší množství vitamínu C než v zelených odrůdách. Její konzumace se doporučuje také jako prevence v chřipkovém období.

Velkým množstvím vitamínu C se pyšní také zelí, červená řepa a v neposlední řadě petržel, která obsahuje hned několik cenných látek, které pomáhají nejen proti nachlazení, ale i jiným – například kardiovaskulárním onemocněním. Vyzkoušet můžete křen, který taktéž obsahuje velké množství vitamínů a určitě vám při zánětu horních cest dýchacích uleví.

Recepty z našich krajin

Důležité není, kolik vitamínů jednotlivé plody obsahují, ale jaké množství dokáže naše tělo vstřebat a správně využít. Pokud hledáte vitaminovou bombu, sáhněte po rakytníku nebo černém rybízu. Skvělé jsou budou plodiny bohaté na železo jako je listová zelenina, ale i kopřiva nebo prvosenka. Ideálním tipem na podzimní plískanice je šípkový čaj s medem.

Za vyhlášeného bojovníka s kdejakým nachlazením se považuje rakytník. Kromě vysokého množství vitamínu C obsahuje i vitamíny skupiny A, D, K a B. Navíc je bohatým zdrojem esenciálních mastných kyselin a minerálů. Vyzkoušet můžete třeba bio rakytníkovou šťávu. Podává se třikrát denně po jedné lžičce při potížích, nebo jedenkrát denně jako prevence.

Recept na rakytníkovou šťávu

Ingredience: 1 kg šťávy z bio rakytníku, 1,5 kg bio třtinového cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Postup:

Rakytník odšťavníme, nebo rozdrtíme a propasírujeme. Šťávu poté promícháme s cukrem, dokud se nerozpustí. Takto připravenou směs nevaříme, ale zahřejeme asi na 70 °C. Posléze přidáme kyselinu citronovou a dobře promícháme. Přelijeme do skleněných lahví a uchováváme v chladu, nejlépe v lednici.

Označení logem biolistu nebo biozebry

Při výběru plodin plných vitaminů sáhněte po těch, které pochází z ekologického zemědělství, přičemž platí čím čerstvější, tím lepší. Při pěstování ovoce i zeleniny v biokvalitě musí farmáři dodržovat přísná pravidla a používat pouze přípravky na ochranu rostlin, které jsou pro ekologické zemědělství povolené, tedy často na přírodní bázi. Používají se například výluhy z bylin, mikroorganismy nebo rostlinné oleje. V obchodech tyto produkty najdete pod označením loga biolistu nebo biozebry. V případě nebalených plodin se ujistěte přímo u prodejce. Na požádání vám předloží certifikát o původu biopotraviny.


publikováno: 2. 11. 2020, v rubrice Přírodní léčba
Štítky: bio, ozdravné kúry, prevence, zelenina

Další články v rubrice Přírodní léčba:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+