Trendy pro zdravý životní styl v roce 2023 | Přírodní léčba | Trendy zdraví

Trendy pro zdravý životní styl v roce 2023

21. 2. 2023

Vstoupili jste do nového roku s předsevzetím, že se konečně obujete do své životosprávy – zatočíte s přebytečnými kily, pustíte se do pravidelného cvičení nebo zapracujete na svém jídelníčku? Našli jsme pro vás šest aktuálních trendů, které momentálně hýbou světem!

1. Kombucha, ideální na jarní detox

Kombucha je fermentovaný nápoj vyrobený ze zeleného a černého čaje, cukru, živých bakterií a kvasinek. Díky svému složení obsahuje nejen důležité vitaminy B, ale také antioxidanty nebo probiotika, která zlepšují trávení a podporují rovnováhu střevního mikrobiomu. Pravidelná konzumace ale dokonce pomáhá i lidem s kožními problémy, především s lupénkou nebo alergiemi. Pokud si tento nápoj chcete dopřávat pravidelně, nelekněte se. V počátcích se mohou objevit nevolnosti, pálení žáhy či střevní problémy. Odborníci proto doporučují konzumovat s nápojem i větší množství čisté vody, případně jej pít společně s vydatnějším jídlem.

2. Volumetrická dieta

Volumetrická dieta klade důraz na příjem nízkokalorických jídel s vysokým obsahem živin. Má za cíl ukázat, že vhodné potraviny jsou zejména ty, které podporují naši sytost. Ideální je proto v případě, snažíte-li se zhubnout. A to zejména v prvních týdnech změny, kdy je dodržování zdravého stravování vůbec nejtěžší.

Mezi ideální potraviny tak patří neškrobová zelenina, jako je cuketa, okurka, květák, kedlubna, ale i ovoce s nízkým obsahem sacharidů, tedy citrony, ostružiny, jahody nebo meloun. V relativně větším množství pak můžete jíst i celozrnné potraviny, pokrmy bohaté na bílkoviny nebo nízkotučné mléčné výrobky. Protože jsou však v této dietě zapovězeny suroviny s vysokým obsahem zdravých tuků jako avokádo, oříšky či ryby, upozorňují nutriční terapeuti, že tento stravovací plán by neměl být dlouhodobým řešením, ale spíše doplňkem vyváženého jídelníčku.

3. Genetické testování

Genetika sice není sebenaplňujícím proroctvím, rozhodně o nás ale mnoho napoví. A protože každé tělo je individuální, může být DNA test jednou z možností, jak získat ucelené informace o vaší schránce, které lze následně uplatnit v dlouhodobě udržitelném a zdravém životním stylu. „V Chromozoomu věříme, že zdraví máme jen jedno. Pokud do něj investujete prostřednictvím DNA testu, můžeme vám garantovat výsledky, které máte nejen na celý život, ale také se dají aplikovat do různých oblastí – od stravování a krásy přes zdraví až po sport. Ve svých genech zároveň najdete i odpovědi na otázky, proč se mi nedaří zhubnout nebo přibrat, jaké potraviny ze svého jídelníčku vyřadit, případně které vitamíny a minerály doplnit,“ vysvětluje benefity genetiky Ing. et. Ing. Barbora Procházková, PhD., vedoucí vědeckého týmu Chromozoom, která se na vývoji genetických testů podílela.

4. Superpotravina jménem matcha

Závislí na kofeinu teď prominou, ale ukazuje se, že zatímco káva ustupuje do pozadí, novým hitem by měla být matcha. A to především po ránu. Podle Nadii Rawjee, certifikované zdravotní koučky, je postupný přechod z ranní kávy na matchu malou, ale účinnou změnou, která pomůže snížit stres, zvládnout úzkost a současně i povzbudit imunitní systém. Příjemným bonusem je i to, že tento zelený nápoj na rozdíl od kávy uvolňuje svou energii postupně, tedy v průběhu čtyř až šesti hodin.

Matcha je druh zeleného čaje pocházejícího z Japonska, kde si své uplatnění našla obzvláště mezi mnichy a samuraji. Od jiných typů se liší způsobem pěstování, při kterém jsou keře před sklizní zastíněny tak, aby na ně nedopadala sluneční záře. Díky tomu se v lístcích zvyšuje produkce chlorofylu a současně s ním i kofeinu a theaninu. Navíc má také dostatek antioxidantů, jež jsou skvělé pro prevenci sezónního nachlazení.

5. Síla otužování

Stejně jako v době covidu – nevzdáme se otužování ani letos. Ať už jej praktikujete doma ve sprše, nebo jste jedinci, kteří dávají přednost ledovým řekám, pravdou zůstává, že tato aktivita má své blahodárné účinky především pro kardiovaskulární systém – srdce a cévy. Pravidelné otužování posiluje náš imunitní systém, funguje jako prevence proti nachlazení a pomáhá léčit i vysoký krevní tlak.

Ne pro každého je však vhodné. Nedoporučuje se osobám s vážnějším onemocněním srdce, močových cest a ledvin nebo při neurologických problémech, jako je například epilepsie. Na otužování špatně reagují i osoby alergické na chlad, kterým může vyskákat kopřivka.

6. Exercise snack neboli cvičební svačinka

Není jednoduché vyhradit si čas na pravidelný pohyb. Navíc v případě, že máte na bedrech práci, starost o rodinu nebo školu, zdá se být každá chvilka volného času cennou komoditou. Podle odborníků ale nezáleží ani tak na délce aktivity jako na její pravidelnosti. Proto patnáct minut pohybu 2× denně může být ideálním začátkem, jak nastartovat chuť ke cvičení. Nemusí jít přitom jen o klasické sporty. Pravidelnější chůze, náročný úklid nebo sekání zahrady spadá do pohybových aktivit střední intenzity, při kterých spálíte kalorie, vyplavíte endorfiny, a ještě odvedete kus dobré práce.


publikováno: 21. 2. 2023, v rubrice Přírodní léčba
Štítky: dieta, hubnutí, krev, nápoje, otužování

Další články v rubrice Přírodní léčba:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+