Trojská botanická zahrada zahájila svou 51. sezonu křtem nové knihy a kalendáře na rok 2020 | Rodina | Trendy zdraví

Hlavní strana » Rodina » Článek

Trojská botanická zahrada zahájila svou 51. sezonu křtem nové knihy a kalendáře na rok 2020

24. 1. 2020

Již 50 let sídlí v Trojské kotlině botanická zahrada, kde se lze setkávat s rostlinnými poklady naší planety. Aktuálně prochází rozsáhlou proměnou, která přinese řadu novinek.

Nový informační systém

V první polovině roku se otevře nově vybudovaný vstup do vinice sv. Kláry. Návštěvníky při procházce expozicemi doprovodí zcela nový informační systém, díky kterému budou moci zahradu lépe poznat a zjistit mnoho zajímavostí o pěstovaných rostlinách. Dosud nevystavované druhy představí nyní osazená skleníková expozice v areálu Sever nazvaná Emei Shan.V průběhu celého roku se návštěvníci zahrady mohou těšit také na řadu oblíbených i dosud nekonaných akcí. Patronkami 51. sezony se staly herečky a krásné dámy: Martha Issová, Lenka Termerová, Kateřina Kaira Hrachovcová a Sabina Laurinová, které zároveň pokřtily knižní novinku i reprezentativní kalendář na rok 2020.

Zájem veřejnosti stále roste

Trojská botanická zahrada v loňském roce oslavila své 50. narozeniny. V dalším půlstoletí ji čeká výrazná proměna, rozšíření a obnova expozic i návštěvnické vybavenosti. „Zahradu si každoročně přijde prohlédnout více než 370 tisíc návštěvníků a zájem veřejnosti stále roste. To samozřejmě klade větší nároky na návštěvnické zázemí, které se nám ve spolupráci s magistrátem hlavního města daří rozšiřovat. V tomto roce tak přibudou nové pokladny i toalety, návštěvníky zahradou provede nový informační systém a relaxovat budou moci na zcela nových lehátkách a lavičkách. Další rozvoj expozic umožní dostavba areálu Západ u skleníku Fata Morgana i dobudování nového vodovodu, což jsou zásadní projekty, ve kterých budeme v průběhu roku 2020 pokračovat,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Nové zavlažování

„Botanická zahrada je již 51 let výkladní skříní Prahy a hlavní město se náležitě stará, aby tomu tak bylo i nadále. Letos se chystáme do botanické zahrady investovat 112 milionů korun, které půjdou především na budování nového vstupního areálu, zázemí pro návštěvníky a nového zavlažovacího vodovodu přímo z Vltavy,“ říká náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Nová kniha z exotického Vietnamu a kalendář na rok 2020

Trojská botanická zahrada vydala novou knihu nazvanou Botanická putování –Vietnam. Jedná se o první z připravované řady knih věnovaných exotickým zemím, kam vedou zahraniční expedice zaměstnanců zahrady. Cestopisných knih je na trhu spousta, těch s botanickou tematikou je však jako šafránu. O rostliny se přitom zajímá hodně lidí, ať už o užitkové, okrasné, nebo o nějakou konkrétní zajímavou skupinu, jako jsou třeba masožravky.

Kniha věnovaná botanickým putováním Vietnamem vznikla ze zážitků z několika cest, při kterých čeští a vietnamští biologové prozkoumávali horskou rezervaci Hon Ba, kde je plánováno vyhlášení národního parku. „Mnoho dní pobytu v lesích a mnoho večerů strávených herbářováním nalezených rostlin všem zpestřoval svými historkami a postřehy spoluautor Karel Petrželka, který v jižním Vietnamu strávil téměř 10 let. Bylo by škoda všechny ty příběhy lidí, zvířat a hlavně rostlin nechat rozplynout jak dým z vonných tyčinek, když už je sám dál nemůže vyprávět. Snad si knížka najde své čtenáře, které bude zajímat tajemství lotosů, bambusu, durianu, lesních ratanových palem i života ve vzdáleném Vietnamu,“ uvedla Romana Rybková, spoluautorka knihy.

Pro rok 2020 připravila Botanická zahrada hl. m. Prahy také reprezentativní nástěnný kalendář nazvaný Zahrada vašima očima, složený z 12 oceněných fotografií pořízených v areálu zahrady v rámci fotosoutěže pořádané ve spolupráci s firmou ZEISS. Kalendář spolu s knihou slavnostně pokřtily patronky 51. sezony trojské botanické zahrady herečky Martha Issová, Lenka Termerová, Kateřina Kaira Hrachovcová a Sabina Laurinová. Knihu i kalendář si zájemci mohou zakoupit ve skleníku Fata Morgana a od března také v informačních stáncích ve venkovních expozicích.

Novinky si připravila také vinice sv. Kláry

Návštěvníci Botanické zahrady hl. m. Prahy by si neměli nechat ujít ani akce pořádané přímo na vinici sv. Kláry. Zdejší vína si totiž zasloužila obdiv mnoha milovníků vín a každoročně získávají četná ocenění na vinařských soutěžích v Čechách i v zahraničí. Klíčovými pěstovanými odrůdami jsou Ryzlink a Rulandské modré.

Ani v roce 2020 nebudou na vinici sv. Kláry chybět Vinobraní sv. Kláry a Svatomartinský přípitek. Z menších událostí se zájemci mohou těšit například na lahůdky z místního archivu v rámci celosvětové akce nazvané Open that bottle night (29. 2.), nebo na oslavu svátku Kláry (12.8.), která se ponese v piknikovém duchu. Novinkou letošní sezony je Den Ryzlinku (13.3.). V tento den od 13.00 hodin bude ve vinotéce sv. Klára připravena volná degustace několika vzorků této odrůdy a to jak mladší kousky, tak i vzorky z archivu.

Kompletní program Botanické zahrady hl. m. Prahy i další novinky najdete na www.botanicka.cz.


publikováno: 24. 1. 2020, v rubrice Rodina
Štítky: akce, zahrada

Další články v rubrice Rodina:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+