Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Pikantní novinka minerálky

22. 5. 2023

Značka Mattoni navazuje na velký úspěch produktů Mattoni v plechovkách a uvádí na trh jedinečnou příchuť Mattoni THAI. Novinka přináší revoluční kombinaci osvěžující chuti thajské limetky a jemně pikantního chilli v oblíbeném a trendy formátu.

Recepty

Úžasné recepty z kvalitních sezónních surovin

26. 5. 2023

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

další recepty

Další články

Při léčbě onkologických onemocnění je důležitá vhodná výživa

19. 5. 2023

Podle zprávy OECD je odhadovaná incidence rakoviny v České republice vyšší než průměr v EU, především v případě rakoviny prostaty, tlustého střeva, konečníku, ledvin a dělohy. Zdravým životním stylem a správným vyváženým stravováním dokážeme rakovině v mnoha případech nejen předejít, ale i výrazně pomoct při léčbě, pokud už byla diagnostikovaná. Nejčastějším a mnohdy i prvním příznakem rakoviny je rapidní neplánované hubnutí. Může jít o podvýživu, která značně zhoršuje průběh a léčbu onemocnění onkologických pacientů a také vyhlídky na uzdravení a kvalitu života.


Jablkový koláč a jarní langoš pro maminku

12. 5. 2023

V Československu se začal slavit svátek matek v roce 1923. O jeho zavedení se tehdy zasloužila dcera prezidenta Masaryka, Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl postupně zatlačován do pozadí oslavami MDŽ, ale i přesto se dál v některých rodinách připomínal. Po roce 1989 se opět začal slavit veřejně. Každé mamince i dnes udělá radost kytička nebo něco dobrého na zub.


Kofein jako palivo, požitek, ale i závislost

11. 5. 2023

Na světě užívá kofein každý den bezmála 90 % lidí, ať už prostřednictvím kávy, čaje, nebo energetických či colových nápojů. Většina z nás si bez něj nedokáže představit den. Přestože může zlepšit náladu, pozornost nebo výkonnost, má i on, stejně jako každá návyková látka, své stinné stránky.


V prevenci civilizačních nemocí mohou pomoci i chytré potraviny

9. 5. 2023

Nesprávné stravovací návyky a s nimi související nedostatek některých mikroživin jsou známým rizikovým faktorem civilizačních onemocnění. Naše tzv. západní dieta se za posledních dvě stě let radikálně změnila. Vzrůstá konzumace vysoce zpracovaných potravin s velkým obsahem přidaných cukrů, tuků, soli či „éček“ a zároveň nízkým obsahem vlákniny a vitaminů. Odpovědí na tyto problémy je selekce vhodných plodin, jejich šlechtění a moderní technologie pěstování – smart food neboli chytré potraviny.


Proč při redukci váhy neomezovat bílkoviny?

1. 5. 2023

V potravě je nutné přijímat bílkoviny pravidelně, a to i při hubnutí. „Pokud jich totiž nebudeme mít dostatečné množství, může dojít k odbourávání zejména svaloviny,“ vysvětluje výživový poradce komplexního programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána.


Nový bezlaktózový nápoj Activia

21. 4. 2023

Activia uvádí na trh nový bezlaktózový nápoj s příchutí jahoda a kiwi. Obsahuje probiotický kmen bakterií mléčného kvašení Bifidobacterium animalis, označený jako Bifidus, patentovaný společností Danone, a je vhodný pro konzumenty s intolerancí laktózy.


Kimchi pomáhá s jarním detoxem

19. 4. 2023

Jaro je pro očistu optimální, protože po vyčerpávající zimě potřebujeme posílit imunitu a nabrat novou energii. Jarní detox přitom není nic složitého. Jde především o úpravu životního stylu a stravování s cílem eliminovat z těla škodlivé látky. Stačí dodržet pár základních kroků. Řadu z nich znali už naši předkové, kteří pro posílení imunity konzumovali například kysané zelí. Jeho efektivnější původně korejská varianta KIMCHI přináší ještě mnohem víc.


Zdravé novinky z arónie nejen proti jarní únavě

10. 4. 2023

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+