Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Proč je červené víno červené?

4. 10. 2022

Víno je mnohdy první alkohol, který lidé ochutnají a nikdy to prvním douškem nekončí. Každý si najde, co mu vyhovuje, svojí standardní objednávku. Často se tak stává, že lidé projdou celým životem s tím, že si neustálé kupují své Chardonnay, Cabernet Sauvignon… A to je škoda. Pokud zrovna vy ale toužíte poodkrýt tajemství tohoto „nápoje bohů“, jak ho nazývali v antickém Řecku, čtěte dál.

Recepty

Podzimní menu, návrat k tradicím

20. 9. 2022

Podobně, jako je propojena historie střední Evropy, je propojena i její kuchyně. Často se vedou bitvy o prapůvod řady lahůdek, které považujeme v dané zemi za tradiční. Tak je tomu například u knedlíků nebo perníku, jejichž zpracování a variant jsou stovky.

další recepty

Další články

Nevěřte mýtům o medu

30. 9. 2022

Podzim se už hlásí o slovo a s nimi i nechtěná, ale očekávaná nachlazení, chřipky a další virózy. Tradice našich babiček i maminek velí sáhnout po zázvorovém čaji s medem a citrónem, ale možná už jste slyšeli někoho říkat, že med v horkém čaji ztrácí své účinky. Je to ale mýtus, stejně jako řada dalších. A takových „fake news“ existuje o medu více:


Na kvalitě u čokolády záleží

27. 9. 2022

Kakaové boby a z nich vyrobenou čokoládu nyní považujeme za superpotravinu. Důležité je, aby čokoláda byla kvalitní a nebyla průmyslově zpracovaná a zbytečně „nastavovaná“ cukrem. Pak si ji můžete dopřát v menším množství každý den, a to naprosto bez výčitek.


Osvěžující citron od Mattoni nově i ve vratné zálohované lahvi

23. 9. 2022

Minerální vodu Mattoni s oblíbenou příchutí citronu si nyní můžete vychutnat i ze stylové skleněné lahve navržené oceňovaným designérem Markem Mikovcem. Užijte si jedinečnou chuť Mattoni s vyváženým obsahem přírodních minerálů pro každý den. Ať už chystáte romantickou večeři, grilování s přáteli či rodinnou oslavu, nová Mattoni citron zaručeně rozzáří každý stůl.


Vymýšlíte svačiny do školy?

22. 9. 2022

Chutná svačina s pečivem je připravená cobydup a každý den může být jiná. Hodí se do školy, do práce, na výlet, kamkoli. Voní, křupe, chutná dětem i dospělým a dodá energii potřebnou pro běžné činnosti i dobré soustředění. Rozmanité pečivo jako svačinový základ můžeme mít stále po ruce a vybírat si z něj podle individuálních potřeb, příležitosti i chuti.


Vsaďte na fermentaci a dopřejte si sezónní vitaminy i během zimy

15. 9. 2022

Poměrně nenáročná i rychlá příprava a spousta živin prospěšných pro tělo. Fermentace se v posledních letech vrací zpátky na výsluní a vzhledem k pozitivům, která přináší, se vůbec není čemu divit! Mezi nejčastěji kvašené potraviny u nás sice patří tradiční zelí nebo okurky, nemusíte ale zůstat jen u nich. Vyzkoušejte třeba fermentovaný květák s kurkumou i jablka s medem, a objevte nové možnosti uskladňování potravin na zimu.


Zajímavosti o olivovém oleji, jenž jste si možná přivezli ze Španělska

14. 9. 2022

Španělská kuchyně by nebyla kompletní bez vysoké láhve olivového oleje, ať už chcete přidat chuť do tostady při snídani, zakápnout salát k obědu nebo jej zařadit do tradičních receptů na večeři. Milovaný „aceite de oliva“ je součástí španělské stravy po tisíce let a Španělsko je domovem některých z nejstarších olivovníků na světě. Připravili jsme si pro vás proto pět faktů, které vás možná překvapí.


Jak do jídelníčku zařadit víc bílkovin?

13. 9. 2022

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho těla. Najdeme je ve všech tkáních, jsou důležité pro stavbu svalů, kostí, pokožky, pro funkci imunitního systému, nebo třeba pro tvorbu enzymů a hormonů. Jedná se tedy o makroživinu, kterou nezbytně potřebujeme. Víte, kolik bílkovin byste měli za den sníst, a které jsou ty nejlepší? Pokud si nejste jisti, přečtěte si doporučení Ing. Lukáše Vrány, výživového poradce a školitele programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.


Mýty o nízkosacharidových dietách

8. 9. 2022

O nízkosachari­dových dietách koluje mnoho různých informací. Někdo tvrdí, že jde o nejlepší způsob stravování, jiný zase, že je to módní výstřelek, který škodí zdraví. Toto jsou ty nejčastější mýty o nízkosacharidovém stravování, které už byly spolehlivě vyvráceny.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+