Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Jak se zbavit závislosti na sladkém?

4. 8. 2022

V minulosti mělo jídlo jednoduchou funkci – utišit hlad, doplnit energii nutnou k životu a doplnit esenciální látky. V dnešní době se však přidává i několik jiných důvodů: jídlo může fungovat jako prostředek psychické úlevy, odměna, prostředek pro zvládání stresu nebo k potlačení nepříjemných myšlenek. Tyto důvody pak vedou k tomu, že jídla konzumujeme více, než je potřeba, obzvláště pak ve formě cukrů. Výsledkem je nadváha a různé zdravotní problémy, vysvětluje Ing. Lukáš Vrána, výživový poradce a školitel programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.

Recepty

Léto volá po barevných snídaních!

12. 7. 2022

Příjemná letní rána, kdy nás ze spánku probouzí hřejivé sluneční paprsky, přímo vybízí k přípravě poctivé a chutné snídaně, která hraje všemi barvami. Tu si navíc můžeme konečně dopřát venku na terase nebo zahrádce, a dodat tak snídaňovým rituálům zcela nový rozměr! Věnujte pro tentokrát přípravě o něco víc času a vsaďte na výtečné dobroty, které vám perfektně nastartují den.

další recepty

Další články

Zapojte se do veggie výzvy a odlehčete sobě i planetě

6. 1. 2022

Nový rok, nová předsevzetí, která skončí stejně rychle, jako začala. Dejme si pro jednou cíl, který má smysl, a na měsíc leden se zaměřme na rostlinnou stravu. Ta prospěje nejen našemu zdraví, ale hlavně planetě, což je v době klimatických změn více než potřeba. Značka vegetariánských a veganských výrobků Garden Gourmet se rozhodla jít příkladem a spojila své síly s neziskovou organizací ProVeg. Společně motivují k 30denní Veggie Challenge, která vám pomůže snížit uhlíkovou stopu a zároveň vám zachutná.


Královský koláč pro tři krále

5. 1. 2022

Kdo by neznal jména Kašpar, Melichar a Baltazar! Tradice svátku Tří králů, který připadá na 6. ledna, se dodnes dodržuje v mnoha zemích světa. Jde vlastně o jakési symbolické vyvrcholení a ukončení Vánoc a je s ním spjato mnoho tradic a zvyklostí. Ve Francii se v tento den podává tradiční Galette de Rois, tedy Královský koláč.


Jaký je váš oblíbený oříšek?

3. 1. 2022

Kdo by si rád nezobnul pár oříšků ke svačině nebo večer u televize… Dopřát si hrst ořechů denně by měl každý z nás, ať už preferujete klasický vlašák nebo jste věrní křupavým kešu. Podívejte se s námi ořechům pod skořápku.


Cukr, káva, limonáda…

30. 12. 2021

Co pijí Češi v zimním období? Minulou zimu to bylo průměrně za měsíc na jednoho obyvatele ČR staršího 18 let celkem 75 l nápojů, přičemž jednoznačně převažovala neochucená voda, kohoutková a balená (31 l). Dalšími oblíbenými nápoji byly čaj (12 l) a káva (7 l), následovalo alkoholické pivo (5 l), v těsném závěsu za ním kolové a ovocné limonády (3 l). Vína vypil průměrný Čech za měsíc 1 l a destilátů 0,3 l.1) Základem pitného režimu, a to v každém ročním období, by měla být samozřejmě voda, ať už pramenitá, minerální či jiná. Reálně ale konzumujeme i řadu dalších nápojů – obzvláště během svátků na konci roku, kdy bývají lednice a spíže plné pochoutek i nápojů, které si běžně nedopřáváme.


Chlebovník jistě ozvláštní váš sváteční stůl

28. 12. 2021

Jak v zimě předcházet každoročním nachlazením? Mnoho z nás už od dětství v zimním období automaticky do svého jídelníčku zařazuje exotické ovoce, které funguje jako skvělá prevence. Obsahuje řadu vitaminů, a zároveň i skvěle chutná, protože je právě jeho sezóna. Mezi zajímavé, a ne tolik známé exotické ovoce patří i jackfruit neboli chlebovník.


Jak bojovat s vánočním přejídáním?

27. 12. 2021

Vánoce jsou časem, který trávíme s přáteli a rodinou. Ke sváteční pohodě samozřejmě patří také dobré jídlo a pití. Mnoho svátečních pokrmů ale obsahuje příliš mnoho kalorií a nedostatek živin, které naše tělo potřebuje.


Dokonalý a rychlý domácí svařák?

24. 12. 2021

Zimní večery chutnají se svařeným vínem o dost lépe. Pro jeho přípravu v pohodlí domova navíc už nemusíte shánět potřebné koření zvlášť. TEEKANNE Svařáček vám přináší hotovou směs koření v praktickém čajovém sáčku, v němž se snoubí skořice, pomerančová kůra, kardamom a další přísady pro to pravé aroma a chuť. Vyberte si lahev červeného vína, přihoďte Svařáček od TEEKANNE a užijte si dokonalý horký nápoj pro zahřátí a zimní harmonii!


Jak je dlouhá tradice bramborového salátu a jak ho můžete ozvláštnit?

23. 12. 2021

Mysleli jste, že se tradiční vánoční bramborový salát pojídal už zhruba v době, kdy se v Betlémě narodil Ježíšek? Omyl, tenhle typický pokrm ještě není starý ani sto let.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+