Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Jak se zbavit špatného stravování ve stresu?

5. 10. 2022

Emoční přejídání pravděpodobně zažila většina z nás, zejména během nahromaděného stresu nebo těžkého období. Přejídání v tomto stravu však obvykle stres neodstraní, a často způsobuje přibývání na váze. Jakmile je jídlo naší první reakcí na negativní myšlenky, je čas se vzpamatovat a začít jednat.

Recepty

Podzimní menu, návrat k tradicím

20. 9. 2022

Podobně, jako je propojena historie střední Evropy, je propojena i její kuchyně. Často se vedou bitvy o prapůvod řady lahůdek, které považujeme v dané zemi za tradiční. Tak je tomu například u knedlíků nebo perníku, jejichž zpracování a variant jsou stovky.

další recepty

Další články

Veganský leden je v plném proudu

14. 1. 2022

Suchý únor, tedy měsíc, kdy člověk nepije žádný alkohol, už známe, ale další možností, jak začít rok 2022 zdravě, je veganský leden, z anglického spojení Veganuary. Jak už asi tušíte, jde o to, že první měsíc v roce budete jíst více rostlin a omezíte živočišné produkty. Chtěli byste Veganuary vyzkoušet? Potřebujete vědět, jak přejít na rostlinnou stravu? Víte, jaké jsou zdravotních a ekologických výhody veganství?


Jak se zbavit neustálého pocitu hladu

11. 1. 2022

Zvládání hladu bývá při hubnutí tou největší překážkou. Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife Nutrition, radí, jak hlad přirozeně přemoci. Nejdůležitější je podle ní zjistit, proč vůbec hladem trpíme.


Čaj pro vaši štíhlou linii

10. 1. 2022

Cítíte, že máte pár kil navíc a rádi byste se jich zbavili? Přidejte pohyb a upravte jídelníček. To ale není tak jednoduché, jak se to řekne. Velkým pomocníkem vám může být i nový Čaj pro štíhlou linii, který ovlivní váš metabolismus. Kila půjdou dolů lehčeji a hlavně přirozeně, bez chemie a JO-JO efektu.


Zapojte se do veggie výzvy a odlehčete sobě i planetě

6. 1. 2022

Nový rok, nová předsevzetí, která skončí stejně rychle, jako začala. Dejme si pro jednou cíl, který má smysl, a na měsíc leden se zaměřme na rostlinnou stravu. Ta prospěje nejen našemu zdraví, ale hlavně planetě, což je v době klimatických změn více než potřeba. Značka vegetariánských a veganských výrobků Garden Gourmet se rozhodla jít příkladem a spojila své síly s neziskovou organizací ProVeg. Společně motivují k 30denní Veggie Challenge, která vám pomůže snížit uhlíkovou stopu a zároveň vám zachutná.


Královský koláč pro tři krále

5. 1. 2022

Kdo by neznal jména Kašpar, Melichar a Baltazar! Tradice svátku Tří králů, který připadá na 6. ledna, se dodnes dodržuje v mnoha zemích světa. Jde vlastně o jakési symbolické vyvrcholení a ukončení Vánoc a je s ním spjato mnoho tradic a zvyklostí. Ve Francii se v tento den podává tradiční Galette de Rois, tedy Královský koláč.


Jaký je váš oblíbený oříšek?

3. 1. 2022

Kdo by si rád nezobnul pár oříšků ke svačině nebo večer u televize… Dopřát si hrst ořechů denně by měl každý z nás, ať už preferujete klasický vlašák nebo jste věrní křupavým kešu. Podívejte se s námi ořechům pod skořápku.


Cukr, káva, limonáda…

30. 12. 2021

Co pijí Češi v zimním období? Minulou zimu to bylo průměrně za měsíc na jednoho obyvatele ČR staršího 18 let celkem 75 l nápojů, přičemž jednoznačně převažovala neochucená voda, kohoutková a balená (31 l). Dalšími oblíbenými nápoji byly čaj (12 l) a káva (7 l), následovalo alkoholické pivo (5 l), v těsném závěsu za ním kolové a ovocné limonády (3 l). Vína vypil průměrný Čech za měsíc 1 l a destilátů 0,3 l.1) Základem pitného režimu, a to v každém ročním období, by měla být samozřejmě voda, ať už pramenitá, minerální či jiná. Reálně ale konzumujeme i řadu dalších nápojů – obzvláště během svátků na konci roku, kdy bývají lednice a spíže plné pochoutek i nápojů, které si běžně nedopřáváme.


Chlebovník jistě ozvláštní váš sváteční stůl

28. 12. 2021

Jak v zimě předcházet každoročním nachlazením? Mnoho z nás už od dětství v zimním období automaticky do svého jídelníčku zařazuje exotické ovoce, které funguje jako skvělá prevence. Obsahuje řadu vitaminů, a zároveň i skvěle chutná, protože je právě jeho sezóna. Mezi zajímavé, a ne tolik známé exotické ovoce patří i jackfruit neboli chlebovník.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+