Beránek ze špaldové mouky | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Beránek ze špaldové mouky

8. 4. 2022

Velikonoce se blíží a nejspíš se už nemůžete tohoto krásného svátku, spojeného s hodováním, dočkat. Zkuste letos upéct tradiční dobroty pro vaše blízké netradičně více zlehka a použijte špaldovou mouku, a to hladkou i celozrnnou.

Špaldové minimazance

Ingredience na 6 bochánků

• 350 g špaldové hladké mouky Babiččina volba (až 200 g můžete vyměnit za celozrnnou špaldovou mouku – jako my v tomto receptu)

• 40 g mletých vlašských nebo lískových ořechů

• 2 vejce

• 50 g třtinového cukru

• 20 g (1/2 kostky) čerstvého droždí

• 90 g rozpuštěného másla

• 100 ml vlažného plnotučného mléka

• citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu

Postup:

Začněte tím, že si necháte vzejít kvásek. Do misky nadrobte droždí, přidejte pár lžic vlažného mléka, asi lžíci cukru a rozmíchejte v kašičku. Na teplém místě kvásek vzkypí do 15 minut. Pokud se tak nestane, můžete mít špatné droždí a kvásek založte znovu. Mezitím si ve velké míse přichystejte směs přesáté mouky. Utvořte uprostřed důlek. Do něj vklepněte vejce, přilijte rozpuštěné máslo, cukr i citronovou kůru. Do této směsi přidejte i celý kvásek a začněte zpracovávat těsto.

Podle potřeby doplňte mléko, promíchejte a zapracujte rukou hladké nelepivé těsto. Správné kynuté těsto je pružné, nelepí. Zapracujte ho ještě pár minut rukou, aby se přirozeně zahřálo. Uložte v míse pod utěrku a nechte 45 minut kynout nebo než zdvojnásobí svůj objem.

Nyní vytvarujte bochánky. Těsto si rozdělte na 6 stejně velkých kusů. Každý bochánek zpracujte rukama. Utvořte menší placku a její růžky ohněte pod těsto, tím vznikne navrchu úplně hladký bochánek. Na jeden plech se vejdou 2–3, podle velikosti. Tam je nechte pod utěrkou dalších 15–20 minut kynout.

Nyní rozehřejte troubu na 170 stupňů. Nakynuté bochánky poctivě potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandliček. Pečte 20–25 minut dozlatova. Kontrolujte špejlí. Pokud náhodou mazanec praskne, vůbec to nevadí a platí, že mašle vše spraví.

Tvarohový beránek ze špaldové mouky

Ingredience:

• 3 vejce

• 150 g rozpuštěného másla

• 120 g třtinového cukru

• 1 lžička prášku do pečiva

• 230 g hladké špaldové mouky Babiččina volba

• 250 g polotučného měkkého tvarohu

• citronová kůra asi z půlky citronu

• vyškrábaná semínka z jednoho vanilkového lusku

• stranou mléko na případné naředění

Postup:

Pro tvarohové těsto je vždy nejdůležitější, abyste měli všechny suroviny ve stejné (nejlépe pokojové) teplotě. Proto si vyndejte vejce a tvaroh 2 hodiny předem na linku. Případně můžete i večer před přípravou.

Na těsto nejprve ušlehejte vejce s cukrem do pěny, získat nadýchanou světlou pěnu z vajec může trvat i patnáct minut. Tento krok ale neuspěchejte, je to základ pro nadýchané tvarohové těsto. Následně přidejte zchladlé tekuté máslo a také zašlehejte tvaroh. Stranou promíchejte mouku s práškem do pečiva a přisypte do směsi, opět zapracujte. Poté vyškrábejte vanilku a nastrouhejte kůru, znovu promíchejte celé těsto, jestli nestéká, a přidejte pár lžic plnotučného mléka.

Vymažte důkladně formu a vysypte ji hrubou moukou. Rozehřejte troubu na 160 stupňů. Stáhněte těsto do formy a nechte zaklopené péct 50 minut při 160 stupních. Určitě celou dobu nechte beránka zaklopeného a neotevírejte troubu. Hotového zchladlého beránka můžete zdobit třeba jarními květy a českou krajkou.


publikováno: 8. 4. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: pečení, vaříme, Velikonoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+