Čeští vědci se zapojili do vývoje kultivovaného masa | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Čeští vědci se zapojili do vývoje kultivovaného masa

26. 1. 2021

Probíhající výzkumy na poli technologií produkce kultivovaného masa (KM) jsou úzce spojeny s měnícím se postojem společnosti. Ta klade stále větší důraz na hodnoty etické, ekologické a zdravotní, které jsou v moderní době stavěny nad dílčí hodnoty finanční (zisky producentů). Ochota investorů zúčastnit se závodů o nalezení technologie produkce KM roste přímo úměrně se společenskou poptávkou po alternativách k masu produkovaného v konvenčních chovech (KCH). Bene Meat Technologies a.s. je českou startupovou firmou zaměřenou na výzkum a vývoj technologie pro výrobu kultivovaného masa v průmyslovém měřítku. Mezinárodní tým je složený z mladých a zkušených vědců. Úzce spolupracuje s renomovanými institucemi a je otevřen intenzivním kontaktům a spolupráci se všemi podporovateli.

Plnohodnotné alternativy k masu

Výzkum KM je poháněn kupředu primárně etickými, ekologickými a zdravotními hodnotami výzkumníků a investorů za účelem nalezení plnohodnotné alternativy k masu, které je aktuálně produkováno výhradně konvenčními metodami velkochovů.

Faktory vedoucí k výzkumu a vývoji KM:

1. Etické

o Zvyšující se počet obyvatel planety jde ruku v ruce s růstem poptávky po mase nejen v bohatnoucích zemích – každý devátý obyvatel planety současně trpí podvýživou;

o Nepřijatelné podmínky nakládání se zvířaty, které jsou podřízeny dosahování maximálního výnosu při vynaložení minimálních nákladů;

o Průmyslové usmrcování hospodářských zvířat na jatkách.

2. Ekologické

o Velkokapacitní KCH aktuálně ekologicky vyčerpávají zemědělskou půdu;

o Hospodářská zvířata jsou zdrojem emisí s negativním dopadem na životní prostředí.

3. Zdravotní

o Zvířata v KCH jsou dopována antibiotiky, antiparazitiky a dalšími aditivy, což má vliv na vznik civilizačních chorob;

o Spotřebitel nemá kontrolu nad obsahem jídla (co všechno se „nastřádalo uvnitř“).

Roste podíl konzumentů odmítajících maso – dobrovolných vegetariánů, z důvodů etických, ekologických a zdravotních (velká skupina budoucích konzumentů KM).  

Faktory ovlivňující výzkum:

1. Etika

o Cílem současných výzkumníků je technologie množení in vitro (v laboratorních podmínkách), aniž by přitom bylo nutno jako dosud použít fetální bovinní sérum (komponenta, kterou lze získat jen z živých zvířat);

o Průmyslové použití technologie výroby KM povede k výraznému snížení ceny konečného produktu a tím vyšší dostupnosti pro všechny vrstvy obyvatel planety;

2. Ekologie

o Kultivované maso bude možné vyrobit nesrovnatelně rychleji, než jsou životní cykly zvířat;

o Snížení nároků na životní prostředí – půda, voda, vzduch;

3. Zdravotní

o Zavedení kontrolovaných a kontrolovatelných postupů, které jsou používány v humánní medicíně, bude možné použít také v oboru KM.

Postoj společnosti:

  • Společenská podpora výzkumu technologií výroby KM roste přímo úměrně se znalostí problematiky;
  • Výsledky průzkumu z října 2020 dokazují, že pro 40 % obyvatelstva je KM známým pojmem, nadpoloviční většina respondentů je nakloněna vyzkoušet KM a třetina populace by KM kupovala jako alternativu ke konvenční produkci masa;
  • Rostlinné náhražky jsou v poslední dekádě na vzestupu z důvodu neexistence alternativy ke konvenčnímu masu a jejich popularita má souvislost s:

o Etickými problémy vyplývajícími z produkce masa;

o Ekologickými problémy doprovázejícími produkci masa;

o Zdravotními problémy spojenými s produkcí masa.

Podpora výroby KM ve společnosti – faktory:

  • Konzumenti získají skutečnou masnou alternativu (nikoli náhražku);
  • KM zneplatní důvody etické (průmyslové usmrcování zvířat), ekologické (řádově menší zátěž životního prostředí), zdravotní (obavy z chemických reziduí na lidské zdraví) vůči konzumaci masa;

Úspěchy ve výzkumu:

Masivní investice a rostoucí počet obchodních společností společně a nedílně přispívají k rychlému rozvoji technologií, kterého bylo dosaženo v uplynulých několika letech. Uvedené jevy vedly k levnějším řešením a průmyslová výroba KM již nevypadá jako sci-fi, ale cenově přijatelné řešení, které je nadosah ruky.

Kdo je ve hře a kam až se dostal:

Stav k říjnu 2020 podle Market Watch (https://on.mktw.net/32GENCe)

Mosa Meat

o Holandsko

o Odhad 3–4 roky k uvedení na trh

o Hamburgerová struktura

Memphis Meats

o USA

o Největší investice do výzkumu

o Stavba továrny probíhá

o Kuřecí nugety, masové kuličky, kachní maso

Aleph Farms

o Izrael

o 3D technologie

o Steaky

o 3–4 roky do uvedení na trh

Blue Nalu

o USA

o Seafood produkty

o Představení produktů na konci 2021

Fineless Foods

o USA

o Modroploutvý tuňák

Alternativní řešení

  • Světový trend rostlinných náhražek masa – lidé jim dávají přednost z etických a ekologických důvodů (úplné odmítání masa nebo jeho omezení a částečné nahrazení rostlinnými alternativami)

o Dokazuje to i aktuální průzkum z Německa a Francie (velcí evropští konzumenti masa)

o Ve Velké Británii deklaruje 1/3 obyvatel, že přestává jíst nebo omezuje maso, v USA zase 2/3 obyvatel jí minimálně o jednu porci masa méně než dříve

o Na podporu snížení konzumace vznikají výzvy „Meat-free Mondays“ nebo „Veganuary“

o V Londýně otevřelo první veganské řeznictví

  • Významní světoví producenti rostlinné náhražky masa

o Incredible Meat

o Impossible Food

o Beyond Meat

  • V ČR aktuálně nabízí rostlinné maso n. polotovary z něj (hamburgery, kuřecí řízky, kuřecí nugetky, klobásy atp.) většina řetězců K trendu se připojují i společnosti tradičně spojeny s masem

o Burger King prodává variantu Whopper Rebel s náhražkou masa

o V Ikea si lze objednat bezmasý hot dog nebo bezmasé kuličky

o McDonald’s u­zavřela spolupráci s Beyond Meat

Nevýhody

  • Rostlinné náhražky jsou alternativním řešením snížení spotřeby masa, ale z výživového hlediska maso plnohodnotně nikdy nenahradí (nedostatek bílkovin)
  • Věrně se daří nahradit zatím pouze mleté maso a polotovar z něj
  • Zaryté masožravce nepřesvědčí k omezení konzumace masa

publikováno: 26. 1. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bílkoviny, maso, nové technologie

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+