Čeští vědci se zapojili do vývoje kultivovaného masa
Probíhající výzkumy na poli technologií produkce kultivovaného masa (KM) jsou úzce spojeny s měnícím se postojem společnosti. Ta klade stále větší důraz na hodnoty etické, ekologické a zdravotní, které jsou v moderní době stavěny nad dílčí hodnoty finanční (zisky producentů). Ochota investorů zúčastnit se závodů o nalezení technologie produkce KM roste přímo úměrně se společenskou poptávkou po alternativách k masu produkovaného v konvenčních chovech (KCH). Bene Meat Technologies a.s. je českou startupovou firmou zaměřenou na výzkum a vývoj technologie pro výrobu kultivovaného masa v průmyslovém měřítku. Mezinárodní tým je složený z mladých a zkušených vědců. Úzce spolupracuje s renomovanými institucemi a je otevřen intenzivním kontaktům a spolupráci se všemi podporovateli.
Plnohodnotné alternativy k masu
Výzkum KM je poháněn kupředu primárně etickými, ekologickými a zdravotními hodnotami výzkumníků a investorů za účelem nalezení plnohodnotné alternativy k masu, které je aktuálně produkováno výhradně konvenčními metodami velkochovů.
Faktory vedoucí k výzkumu a vývoji KM:
1. Etické
o Zvyšující se počet obyvatel planety jde ruku v ruce s růstem poptávky po mase nejen v bohatnoucích zemích – každý devátý obyvatel planety současně trpí podvýživou;
o Nepřijatelné podmínky nakládání se zvířaty, které jsou podřízeny dosahování maximálního výnosu při vynaložení minimálních nákladů;
o Průmyslové usmrcování hospodářských zvířat na jatkách.
2. Ekologické
o Velkokapacitní KCH aktuálně ekologicky vyčerpávají zemědělskou půdu;
o Hospodářská zvířata jsou zdrojem emisí s negativním dopadem na životní prostředí.
3. Zdravotní
o Zvířata v KCH jsou dopována antibiotiky, antiparazitiky a dalšími aditivy, což má vliv na vznik civilizačních chorob;
o Spotřebitel nemá kontrolu nad obsahem jídla (co všechno se „nastřádalo uvnitř“).
Roste podíl konzumentů odmítajících maso – dobrovolných vegetariánů, z důvodů etických, ekologických a zdravotních (velká skupina budoucích konzumentů KM).
Faktory ovlivňující výzkum:
1. Etika
o Cílem současných výzkumníků je technologie množení in vitro (v laboratorních podmínkách), aniž by přitom bylo nutno jako dosud použít fetální bovinní sérum (komponenta, kterou lze získat jen z živých zvířat);
o Průmyslové použití technologie výroby KM povede k výraznému snížení ceny konečného produktu a tím vyšší dostupnosti pro všechny vrstvy obyvatel planety;
2. Ekologie
o Kultivované maso bude možné vyrobit nesrovnatelně rychleji, než jsou životní cykly zvířat;
o Snížení nároků na životní prostředí – půda, voda, vzduch;
3. Zdravotní
o Zavedení kontrolovaných a kontrolovatelných postupů, které jsou používány v humánní medicíně, bude možné použít také v oboru KM.
Postoj společnosti:
- Společenská podpora výzkumu technologií výroby KM roste přímo úměrně se znalostí problematiky;
- Výsledky průzkumu z října 2020 dokazují, že pro 40 % obyvatelstva je KM známým pojmem, nadpoloviční většina respondentů je nakloněna vyzkoušet KM a třetina populace by KM kupovala jako alternativu ke konvenční produkci masa;
- Rostlinné náhražky jsou v poslední dekádě na vzestupu z důvodu neexistence alternativy ke konvenčnímu masu a jejich popularita má souvislost s:
o Etickými problémy vyplývajícími z produkce masa;
o Ekologickými problémy doprovázejícími produkci masa;
o Zdravotními problémy spojenými s produkcí masa.
Podpora výroby KM ve společnosti – faktory:
- Konzumenti získají skutečnou masnou alternativu (nikoli náhražku);
- KM zneplatní důvody etické (průmyslové usmrcování zvířat), ekologické (řádově menší zátěž životního prostředí), zdravotní (obavy z chemických reziduí na lidské zdraví) vůči konzumaci masa;
Úspěchy ve výzkumu:
Masivní investice a rostoucí počet obchodních společností společně a nedílně přispívají k rychlému rozvoji technologií, kterého bylo dosaženo v uplynulých několika letech. Uvedené jevy vedly k levnějším řešením a průmyslová výroba KM již nevypadá jako sci-fi, ale cenově přijatelné řešení, které je nadosah ruky.
Kdo je ve hře a kam až se dostal:
Stav k říjnu 2020 podle Market Watch (https://on.mktw.net/32GENCe)
Mosa Meat
o Holandsko
o Odhad 3–4 roky k uvedení na trh
o Hamburgerová struktura
Memphis Meats
o USA
o Největší investice do výzkumu
o Stavba továrny probíhá
o Kuřecí nugety, masové kuličky, kachní maso
Aleph Farms
o Izrael
o 3D technologie
o Steaky
o 3–4 roky do uvedení na trh
Blue Nalu
o USA
o Seafood produkty
o Představení produktů na konci 2021
Fineless Foods
o USA
o Modroploutvý tuňák
Alternativní řešení
- Světový trend rostlinných náhražek masa – lidé jim dávají přednost z etických a ekologických důvodů (úplné odmítání masa nebo jeho omezení a částečné nahrazení rostlinnými alternativami)
o Dokazuje to i aktuální průzkum z Německa a Francie (velcí evropští konzumenti masa)
o Ve Velké Británii deklaruje 1/3 obyvatel, že přestává jíst nebo omezuje maso, v USA zase 2/3 obyvatel jí minimálně o jednu porci masa méně než dříve
o Na podporu snížení konzumace vznikají výzvy „Meat-free Mondays“ nebo „Veganuary“
o V Londýně otevřelo první veganské řeznictví
- Významní světoví producenti rostlinné náhražky masa
o Incredible Meat
o Impossible Food
o Beyond Meat
- V ČR aktuálně nabízí rostlinné maso n. polotovary z něj (hamburgery, kuřecí řízky, kuřecí nugetky, klobásy atp.) většina řetězců K trendu se připojují i společnosti tradičně spojeny s masem
o Burger King prodává variantu Whopper Rebel s náhražkou masa
o V Ikea si lze objednat bezmasý hot dog nebo bezmasé kuličky
o McDonald’s uzavřela spolupráci s Beyond Meat
Nevýhody
- Rostlinné náhražky jsou alternativním řešením snížení spotřeby masa, ale z výživového hlediska maso plnohodnotně nikdy nenahradí (nedostatek bílkovin)
- Věrně se daří nahradit zatím pouze mleté maso a polotovar z něj
- Zaryté masožravce nepřesvědčí k omezení konzumace masa