Co uvaříte na svatého Valentýna? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Co uvaříte na svatého Valentýna?

10. 2. 2022

Slavnostně prostřený stůl s vynikajícím pokrmem jistě potěší každého partnera. K Valentýnu mu můžete letos navařit dvě dobroty podle jednoduchých receptů z Mlékárny Valašské Meziříčí.

SÝROVÝ QUICHE S RAJČATY

NA TĚSTO: 200 g hladké mouky + na podsypání, 125 g másla + na vymazání formy, 3 polévkové lžíce vody, 1/2 lžičky sladké mleté papriky, pepř mletý, špetka soli,

SUROVINY NA NÁPLŇ: 4 vejce, 200 g Kysané smetany z Valašska, 200 g strouhaného parmazánu, 200 g sýru feta (lze použít i balkánský sýr), 250 g cherry rajčátek, 1/2 lžičky soli, pepř mletý

Postup:

Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. V míse smícháme sypké suroviny na těsto, přidáme změklé máslo a vodu. Vypracujeme hladkou hmotu, kterou uložíme na 30 minut do chladu. Z těsta vyválíme placku a tou vyplníme formu (průměr 26–28 cm) tak, aby sahalo až k okrajům. Těsto po celé ploše propíchneme vidličkou a přesahující okraje seřízneme nožem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 15 minut. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme Kysanou smetanu z Valašska a zbytek surovin určených pro náplň. Směs vyšleháme, abychom se zbavili nechtěných hrudek. Na upečené těsto nalijeme směs s vejci a ozdobíme rozpůlenými cherry rajčátky a na kostičky nakrájenou fetou. Pečeme na 160 °C přibližně 45–50 minut.

Nepečený dezert z lásky

Suroviny: 125 ml Kysané smetany z Valašska, 500 g jahod, 100 g máslových sušenek, 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla, 350 g tvarohu, 100 g moučkového cukru, 250 ml Čerstvé smetany ke šlehání z Valašska (případně jiná)

Postup:

Připravíme si sklenice, do kterých budeme plnit jednotlivé vrstvy. První si rozdrtíme sušenky, ke kterým přidáme 2 lžíce rozpuštěného másla a promícháme. Čerstvé jahody omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. V míse si vyšleháme tvaroh, cukr, Kysanou smetanu a Čerstvou smetanu ke šlehání z Mlékárny Valašské Meziříčí. Pokud máme vše připraveno, můžeme vrstvit. Na dno sklenice navrstvíme sušenkovou hmotu, dále tvarohovou, jahody, sušenky, tvaroh, jahody a vrch ozdobíme podle vlastní fantazie.


publikováno: 10. 2. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky:

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+