Exotická marakuja vás osvěží a nakopne
Marakuja neboli mučenka jedlá je exotické ovoce, které se pěstuje v teplých oblastech severozápadní Afriky, v Jižní Americe, Karibiku, Indii a Austrálii nebo třeba v Izraeli. Existují dvě odrůdy – žlutá (zvaná marakuja zlatá), která dorůstá až rozměrů grapefruitu, a fialová odrůda, která je naopak o něco menší než citrón a má suchou, svraštělou a mírně jedovatou slupku. Ta je zároveň i tvrdá, takže nehrozí, že byste ji omylem požili.
Zdravé ovoce
I když je slupka marakuji jedovatá, tak se často používá k přípravám džemu. Díky tepelné úpravě zmizí veškeré molekuly jedovatého kyanogenního glykosidu a zůstane jen skvělý džem. Za syrova jedlá je dužina marakuji, která je mírně nakyslá, velice šťavnatá a osvěžující. Obsahuje množství železa, fosfor, vápník, provitamin A či vitamíny skupiny B a C.
Do ovocných salátů, jogurtu, na přípravu domácí zmrzliny
Ideální způsob konzumace je lžičkou, protože dužina plná semen má velmi měkkou konzistenci. Marakuju si můžete dopřát jen tak samotnou nebo jako součást jídel, kterým dodá výrazné nakyslé aroma i chuť. Perfektně se hodí do ovocných salátů, jogurtu, na přípravu domácí zmrzliny, do polev, dortů a dalších dezertů. Svou chutí obohatí smoothie, džusy nebo osvěžující letní nápoje. V Izraeli je to velice oblíbená součást ledových tříští.
- Marakuju si můžete objednat spolu s dalším nákupem na www.kosik.cz