Hřejivé, vydatné a lokální recepty | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hřejivé, vydatné a lokální recepty

8. 12. 2021

Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

Krémová polévka z pečeného česneku, restovaný špek a krutony

Krémové polévky zažívají každoročně na podzim velký boom. Aby taky ne! Pořádná porce husté polévky pohladí na duši a prohřeje celé tělo. Vyzkoušejte naši česnekovou, která je lehká na přípravu a potřebujete na ni minimum ingrediencí. Chuť zvýrazněte naším tajným esem v rukávu – Lesním špekem – dřevorubeckým bokem speciál od Ing. Michala Šnebergra, který provozuje vlastní uzenářskou řemeslnou výrobnu v Železné Rudě. Výrobky výjimečné kvality navazují na historickou šumavskou výrobu uzenin, vyznačující se výraznou chutí po uzení a trvanlivostí. Produkt Lesní špek – dřevorubecký speciál získal v roce 2021 značku kvality Regionální potravina pro Plzeňský kraj. Více na www.reznictvisnebergr.cz

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 40 min.

Ingredience: 3 palice česneku, 300 g brambor, 100 g cibule, 300 ml smetany, 600 ml zeleninového vývaru, 250 g Lesní špek – dřevorubecký bok speciál od Ing. Michal Šnebergr, 20 ml oleje, 20 g rozmarýnu, sůl, pepř, chléb

Postup:

1.Česnek dáme péct v celku do trouby na 180 stupňů na 25 minut.

2. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme nakrájené brambory, rozmarýn
a orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a smetanou.

3. Přidáme pečený vyloupaný česnek a vše provaříme 30 minut.
Dochutíme solí a pepřem.

4. Špek nakrájíme na kousky a orestujeme na pánvi.

5. Chléb nakrájíme na tenké plátky a opečeme na pánvi.

Mrkvový koláč s tvarohem a ořechy

Klasický „mrkváč“ si již vytvořil nezastupitelné místo v mnoha českých domácnostech i ve vyhlášených kavárnách. Mrkev přidaná do těsta totiž umí vykouzlit harmonickou, lehce nasládlou chuť, která je ve spojení s tvarohovou náplní neopakovatelná. Přinášíme recept na mrkvový koláč, do něhož jsme použili tvaroh od Ing. Dagmar Řezníkové, který zvítězil v soutěži Regionální potravina v roce 2021 v Kraji Vysočina. Tvaroh je vyrobený z plnotučného mléka s ponechanou smetanou. Jeho vysoká tučnost zajišťuje plnou smetanovou chuť a kombinace živých kultur s řízeným srážením dodává lahodnost bez zbytečné kyselosti.

Více o rodinné firmě Sýrárna Danka www.facebook.com/syrarnaDanka.cz.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 1,25 h

Ingredience: 85 ml oleje, 75 g cukru, 2 vejce, 50 g vlašských ořechů, 90 g špaldové mouky, 25 g rozinek, 1 sáček kypřicího prášku, 0,5 lžičky mleté skořice, špetka mletého muškátového oříšku, špetka soli

Náplň: 20 ml smetany, 250 g tvarohu od Ing. Dagmar Řezníková, 100 g moučkového cukru

Postup:

  1. Olej, cukr a vejce vyšleháme.
  2. Přidáme nastrouhanou mrkev, vlašské ořechy, rozinky a zbytek suchých ingrediencí

    a vše důkladně promícháme.

  3. Směs nalijeme do formy na pečicí papír a pečeme v předehřáté troubě 55 min.

    na 180 stupňů.

  4. Hotový koláč necháme vychladnout. Koláč rozřízneme na polovinu

    a naplníme vyšlehaným tvarohem se smetanou a cukrem.

Podzimní salát s pečenou dýní, zeleninou a sýrem

Zvolte v listopadu lehkou variantu večeře nebo oběda, která spolehlivě zažene hlad a navíc výborně chutná. Salát umně kombinuje sezónní zeleninu a lahodný sýr s vlašskými ořechy, který teprve dodá tu správnou chuť celému pokrmu. Sýr pochází z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, kde dbají na tradiční postupy a lokální ingredience. Mléko je od jejich krav a oříšky ze zahrady. Vynikající sýr s vlašskými ořechy získal v roce 2021 ocenění Regionální potravina pro Jihočeský kraj.

Více informací o Kryzanově farmě na: www.kryzanovafarma.cz/.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience: 300 g mladého špenátu, 250 g dýně, 250 g mrkve, 250 g cukety, 300 g sýru s vlašskými ořechy od Jaroslav Kryzan, 50 g slunečnicového semínka, 20 ml dýňového oleje, sůl, pepř

Postup:

  1. Cuketu nakrájíme na kolečka. Mrkev a dýni oloupeme, nakrájíme a přidáme na plech

    k cuketě. Vše osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Pečeme v troubě 25 minut

    na 170 stupňů.

  2. Slunečnicová semínka opečeme na sucho na pánvi. (Je možné přidat i dýňová semínka a opražit je společně se slunečnicovými.)
  3. Dýni, cuketu a mrkev smícháme s mladým špenátem, přidáme slunečnicová semínka

    a natrhaný sýr. Vše důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Smažené tvarůžky, opečené mini brambůrky s pažitkou, domácí tatarská omáčka

Na závěr jsme připravili opravdovou lahůdku. Tradiční olomoucké tvarůžky neboli tvargle, které pochází z Velké Bystřice. Zde zrají pod valenými klenbami v kamenných sklepích. Jsou vyráběny řemeslně a s velkým podílem ruční práce. Odměnou za to je výjimečná chuť a jemná konzistence. Připravte si je osmažené v trojobalu, doplněné domácí tatarskou omáčkou a brambory.

Více o tvarglích i zakladateli sýrárny a rovněž pivovaru Tvarg, Davidu Kapsiovi, naleznete na: www.tvarg.cz

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 45 minut Náročnost: *

Ingredience: 20 ks tvarglí od Tavoretus a. s., 2 vejce, 100 g hladké mouky, 200 g strouhanky, 200 ml oleje, 800 g mini brambůrek, 100 g másla, 20g pažitky, sůl, pepř

Tatarská omáčka: 200 g majonézy, 70 g cibule, 70 g nakládaných okurek, 25 g hořčice, sůl, pepř, cukr

Postup:

1.Tvarůžky obalíme v klasickém trojobalu a poté obalíme ještě jednou ve vejcích a ve strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji.

2. Brambůrky omyjeme a dáme vařit v celku do změknutí. Poté je opečeme dozlatova na másle a posypeme pažitkou.

3. Cibuli a okurky nakrájíme najemno a přidáme do majonézy. Dochutíme hořčicí, solí, pepřem a cukrem.

Zdroj fotografií a receptů: zdroj www.regionalnipotravina.cz


publikováno: 8. 12. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+