Jak se propít k lepšímu tělu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Jak se propít k lepšímu tělu

2. 8. 2022

Na celém světě vzrostl prudce výskyt obezity, která má v současné době už charakter pandemie. V Česku trpí obezitou 30 % mužů a 40 % žen ve věku 34 až 74 let. Doporučení, jak zhubnout přebytečná kila a vylepšit si postavu, se obvykle týkají redukčních diet, v lepším případě i aktivního pohybu, ale často zapomínají na pitný režim. Žádný redukční režim přitom nemůže fungovat bez toho pitného.

„Známé přísloví »hlad je převlečená žízeň« říká, že nedostatečné zavodnění organizmu, tedy dehydratace, může vést k falešnému pocitu hladu. Nedílnou součástí každého redukčního režimu by proto měl být dostatečný příjem tekutin. Ten je důležitý i z dalších důvodů. Větší výdej energie za účelem snížení tělesné hmotnosti vede k tvorbě většího množství odpadů z metabolických pochodů – tělo je nutné více zavodnit, aby se těchto zplodin mohlo snadněji zbavit,“ vysvětluje odborný konzultant AquaLife Institutu v oblasti nutriční péče RNDr. Pavel Suchánek.

Nedílnou součástí redukčního režimu by měla být pohybová aktivita – stejně jako pitný režim, který hraje důležitou roli i při samotném sportování, nejen celkově při hubnutí. Když se pohybujeme, rychleji dýcháme a více se potíme, zejména pokud sportujeme v teplém prostředí. Pracující svaly potřebují vodu k ochlazování, ale také ke stálému přívodu živin a odvodu zplodin metabolizmu.

„Každodenní potřeba tekutin zdravého člověka se pohybuje podle tělesné hmotnosti okolo 2 litrů (30–35 ml na 1 kg tělesné hmotnosti a den), v rámci redukčního režimu se množství tekutin doporučuje navýšit o cca 20 %. Při sportu a pohybu je obecně potřeba tekutin také vyšší. A protože v potu ztrácíme s vodou i minerální látky, musíme je tělu doplnit spolu s tekutinami,“ doporučuje RNDr. Suchánek z nutriční poradny FitBee. Výhodné jsou z tohoto pohledu středně mineralizované vody, protože ty vrátí organizmu ztracené minerální látky prakticky v biokvalitě. Silně mineralizované vody jsou pak vhodné zejména při velké zátěži v namáhavých provozech, v letním období nebo při sportu, kdy je třeba tělu rychle doplnit tekutiny a zároveň minerální látky.

Nedostatečný pitný režim nebo nedostatek minerálních látek v redukčním období negativně ovlivňuje snahu snížit tělesnou hmotnost mimo jiné i tím, že může vést nejen k bolestem hlavy, únavě a pocitu slabosti, ale také k výraznému pocitu chuti na sladké, případně pocitu hladu obecně. Navíc únavu si často spojujeme s nedostatkem jednoduchých cukrů, a tak sladký doping používáme poměrně často. To všechno pak může vést k porušování a následnému ukončení redukčního režimu.

„Obézní pacienti přitom často tvrdí, že nedostatkem tekutin netrpí, ale naopak, že je zadržují a že jejich hmotnost způsobuje voda, nikoli tuk. Také mezi odborníky panuje nepodložený názor, že na začátku redukčního režimu je pacient významně hyperhydratován a trpí skrytými otoky, které se mobilizují v průběhu redukce tělesné hmotnosti,“ říká MUDr. Taťána Staňková z pražského Centra pro poruchy metabolismu a výživy. AquaLife Institute proto udělil grant mimo jiné i na studii »Změny distribuce a objemu celkové tělesné tekutiny, extracelulární a intracelulární tekutiny v průběhu redukčního režimu u obézních žen«.

„Studie prokázala, že za obezitu nebo nadváhu nemůže nadbytečná voda v těle, a redukci hmotnosti tudíž nezpůsobuje úbytek tělesných tekutin. Vhodný redukční režim, doplněný o jasná doporučení v oblasti pitného režimu prokazatelně vede ke snížení obsahu tuku v těle, aniž by došlo k úbytku aktivní tělesné hmoty (svalů),“ shrnuje výsledky studie spolupracovnice AquaLife Institutu MUDr. Staňková a dodává: „ukázalo se, že většina pacientů nepřijímá dostatek tekutin, a proto je nutné naučit je pít. Řízený pitný režim by měl být vždy nedílnou součástí léčby obezity. Ideální jsou přírodní minerální vody, které mají prokazatelný fyziologický účinek, tj. obsahují alespoň jeden prvek s blahodárným působením na lidský organizmus, a proto nabízí lidskému tělu víc než obyčejná voda.“


publikováno: 2. 8. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: hubnutí, hydratace, nadváha, prevence

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+