Jak vybrat k sýrům vhodné víno?
Máte rádi sýry a víno? Pak jistě oceníte naše jednoduché rady, jak je vhodně kombinovat a vychutnat si je v dokonalé souhře třeba místo dezertu. Důležité je spárovat je tak, aby víno podtrhlo chuť sýru a ten naopak dodal vínu šmrnc. S tím vám poradí sommelier Vladimír Vaněk. Vylaďte své sýrové zážitky k dokonalosti!
Základ je intenzita a vyzrálost sýra
Sýr se stejně jako víno vyvíjí a zraje, a proto musíme brát při párování s vínem v potaz jeho stáří. Mladý a měkký sýr je většinou lehčí a jemnější s mléčnou chutí. Skvěle se k němu hodí svěží a lehká vína typu Sauvignon Blanc, Riesling nebo Veltlínské zelené. Suché a ovocné rosé nebo šťavnaté ovocné červené víno s nízkými taniny doplní mladé sýry také perfektně. Během zrání sýra se vůně a chutě stávají mnohem intenzivnější. V sýru se objevují tóny žampionů, oříšků a někdy až lesního podrostu. V pokročilém věku každého sýru je tak dobrou volbou například vyzrálý Pinot Noir z Burgundska, červené Bordeaux nebo španělská vína z regionu Rioja. Jednoduše vybírejte plnější a intenzivnější vína. Z českých vín vyzkoušejte třeba vyzrálou Frankovku nebo André.
Párujte sýry a vína ze stejného regionu
Sýry a víno spolu v různých regionech existují po staletí a chuťově se tak spolu postupně sladily. Pokud máte možnost sehnat sýr a víno z jedné lokality, o jiné kombinaci už ani nepřemýšlejte. Skvělá je například kombinace čerstvého kozího sýra z oblasti Loiry ve Francii a vína odrůdy Sauvignon Blanc. Tato odrůda v oblasti prakticky vznikla. Zkusit můžete také sýry typu brie(u nás se jim blíží hermelín) s Rulandským modrým nebo Chardonnay na sudu, které nádherně podtrhnou chutě sýra s ušlechtilou plísní.
Hledejte stejné nebo kontrastní chutě
Ačkoli jsme vám v předchozím bodu poradili, abyste hledali vína podobné intenzity, k jaké dozrál samotný sýr, musíme se hned podělit o výjimku potvrzující pravidlo. K hermelínu se totiž může hodit nejen bohaté, na sudu zrající Chardonnay, které bohatost, krémovost a oříškovost sýra doplní, ale také svěží šumivé víno. To díky bublinkám sýr naopak odlehčí.
Pozor na taniny v červeném víně
Vína s vyššími taniny (svíravá složka chuti červeného vína) se perfektně hodí k bohatším vyzrálým a tvrdým sýrům. Skvěle se totiž vážou na jejich bohatou a smetanovou strukturu. Mladé měkké a lehčí sýry si s vyššími taniny nerozumí. Vína s nimi totiž v ústech vytvoří nepříjemnou metalickou chuť.