Káva slaví svůj den | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Káva slaví svůj den

2. 10. 2019

Umíte si představit probuzení bez kávy? Šálek je nejen ranní povzbuzení, ale i příjemný a voňavý rituál. Z kávové sedliny si navíc můžete udělat přírodní peeling, ale o tom až někdy příště. Dnes se zaměříme na samotný nápoj. Víte, že pokud si dáte espresso mimo domov v nějakém podniku, zaplatíte za něj průměrně 41 korun? Nejdražší je podle očekávání v Praze. Podívejte se na infografiku od Storyous a zjistěte, kolik stojí káva ve vašem kraji.

Z Etiopie

Mimochodem, myslíte, že k nám káva přišla z Brazílie nebo z Turecka? Chyba lávky, kávovník rostl divoce v africké Etiopii. Jeho plody se sklízí, praží a následně z nich vzniká nápoj, který milují lidé na celém světě. Vždyť jen v Česku jí ročně spotřebujeme 20 tisíc tun!

Espresso, cappuccino… ale i spojení s tonicem

Jako každá slavná potravina má i káva své “držáky”, ale i inovace. Klasikou jsou samozřejmě espresso a cappuccino, které je lehce dražší. Kdo by také neznal vídeňskou, alžírskou nebo ledovou kávu. Poslední dobou ale v restauracích a podnicích ochutnáte i jiné speciality – popularitu si získává spojení espressa a vychlazeného tonicu s ledem. Už jste tento vynikající a osvěžující letní nápoj vyzkoušeli? Jestli ne, rozhodně neváhejte, stojí to za to. Jak ovšem také ukázala aktuální data od Storyous, Češi nejraději pijí espresso. “A to jak klasické nebo například double espresso, v celkovém srovnání tvoří cappuccino jen necelou třetinu,” říká Igor Třeslín ze společnosti Storyous, která se na spotřebu kávy zaměřila.

Brno má kofeinovou špičku o dvě hodiny později než Praha

Kávu si obvykle spojujeme se startem dne – ovšem nejvíce se jich prodá v době oběda a odpoledne. “Zatímco v Brně je o espresso největší zájem mezi 14. a 16. hodinou, v Praze špička přichází o dvě hodiny dříve. Pokud se zaměříme na průměrný počet šálků, který se v jednom podniku prodá za hodinu, pak Brno předstihne Prahu jen okolo čtvrté odpoledne, jinak je pražská spotřeba vyšší,” dodává šéf Storyous Igor Třeslín.

6 věcí, které o kávě možná nevíte:

  1. Turecká káva je oblíbená hlavně v Česku a na Slovensku – nevýhodou této přípravy je poněkud nakyslá chuť.
  2. Z jednoho keře kávovníku můžete získat až 2,5 kila zelené kávy, která se pak praží.
  3. Aroma mleté kávy se rychle ztrácí, začne mizet dokonce už po 15 minutách. Proto se doporučuje namlít jen tolik kávy, kolik právě potřebujete.
  4. Existuje také bezkofeinová verze kávy, která je vhodná například pro těhotné ženy. Vyrábí se tak, že se zelené zrno máčí ve speciálním roztoku, který kofein absorbuje.
  5. Pražením káva ztrácí na hmotnosti – z jednoho kila zelené kávy získáte jen 200 gramů výsledného produktu.
  6. Mrtvice a infarktu se bát nemusíte. Z letošní studie British Heart Foundation, které se zúčastnilo více než 8 tisíc dobrovolníků, totiž vyplynulo, že ani lidem, kteří vypijí až 25 šálků kávy denně, zvýšené riziko srdečních chorob nehrozí.

publikováno: 2. 10. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: káva

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+