Mangold jako lahodný zázrak | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Mangold jako lahodný zázrak

11. 10. 2022

Přemýšlíte, jak vnést do osvědčených receptů svěží vítr? Vsaďte na mangold! Výtečnou listovou zeleninu, která hraje všemi barvami a v kuchyni tak udělá spoustu parády. Připravte z něj lahodný salát, netradiční pesto či třeba originální polévku – uvidíte sami, že kouzlení s touto pochoutkou vás mile překvapí chutí i nádhernými odstíny, jež rozzáří i fádní pokrmy.

Mangold pochází ze Středomoří

I když si své příznivce získává mangold pomaleji než špenát, jemuž se přípravou, vzhledem i chutí nápadně podobá, určitě stojí za to dát mu šanci. Jeho sezóna začíná koncem května a zpravidla trvá až do prvních podzimních mrazíků. Během léta tak máte spoustu času si tuto barevnou lahůdku oblíbit i pořádně vychutnat.

Využití se meze nekladou

Zelené listy mangoldu jsou známé pro svou charakteristicky jemnou chuť a používají se třeba při přípravě polévek, salátů, slaných koláčů, ovocných šťáv nebo pesta. Pozornost ale upoutají především křupavé řapíky, které mohou být bílé, červené, žluté nebo dokonce fialové. Jsou relativně hutné, vyžadují delší tepelnou úpravu a chutí mohou připomínat chřest. Hodí se k zapékání, vaření v páře nebo jako příloha k masu.

I za jednoduchým salátem stojí kvalitní suroviny

Při přípravě jakýchkoliv receptů zkuste sáhnout po produktech ekologického zemědělství, které jsou v obchodech označeny logy biolistu či biozebry. Pokud nakupujete biopotraviny nebalené, nezapomeňte se prodávajícího zeptat na certifikát, kterým by měl původ vždy prokázat. Pamatujte na to, že když je něco ze zahrádky, nemusí to být nutně bio. Bio smí být označována pouze certifikovaná a kontrolovaná potravina!

Ekologické zemědělství se řídí přísnou evropskou i národní legislativou, na jejíž dodržování dohlíží čtyři kontrolní organizace – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Minimálně jednou ročně prochází celý řetězec kompletní kontrolou od prvovýroby až po distribuci. Mimo pravidelné každoroční kontroly je navíc ekologický způsob hospodaření kontrolován také například ze strany Státní veterinární správy nebo Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Zaujal vás svět ekologického zemědělství a rádi byste zjistili více? Na stránkách www.myjsmebio.cz najdete nepřeberné množství informací, které se vám určitě budou hodit!

Pro potraviny v bio kvalitě můžete vyrazit přímo na ekofarmy. Pakliže si nejste jisti, kterou najdete ve vašem okolí, na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio je pomocí interaktivních map jednoduše vyhledáte a zároveň si prohlédnete nejaktuálnější nabídku.

Mangoldové pesto

  • 300 g listů bio mangoldu
  • 60 g bio sekaných mandlí
  • stroužek bio česneku
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 4 lžíce bio olivového oleje
  • bio citronová šťáva
  • sůl

Mangoldové listy důkladně omyjte, osušte a pokrájejte na kousky. Mandle opražte nasucho, dokud nezezlátnou. V mixéru nejprve rozmixujte listy mangoldu. Poté přidejte česnek, sýr, olej, mandle, citronovou šťávu a znovu mixujte do hladké konzistence. Pokud máte raději jemnější pesto, přidejte více oleje. Přendejte do uzavíratelné sklenice a uložte do lednice, kde vám vydrží i několik dní.

Ovocná šťáva s mangoldem a mátou

  • 2 bio jablka
  • 2 bio hrušky
  • hrst bio máty
  • 2 hrsti bio mladého mangoldu
  • hrst bio máty
  • 500 ml uvařeného bio zeleného čaje
  • lžička chia semínek

Jablka a hrušky omyjte a zbavte jádřinců. Ovoce, mátu, mangold a zelený čaj přidejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Na závěr přidejte lžičku chia semínek a chvíli mixujte na nejnižší stupeň. Nechte vychladnout v lednici a podávejte.

Lehký salát s mangoldem, rajčaty a ořechy

  • 2 hrsti listů bio mangoldu
  • 100 g bio cherry rajčat
  • hrst bio vlašských ořechů
  • malá bio červená cibule
  • bio balzamikový ocet
  • sůl, bio pepř

Listy mangoldu důkladně propláchněte, osušte a případně natrhejte na menší kousky. Cherry rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtiny, oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky. Všechny suroviny pak včetně nahrubo nasekaných vlašských ořechů nasypte do hlubší misky a důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem, zakápněte balzamikovým octem a podávejte.

TIP na závěr:

Lokální bio lahůdky v podobě nejčerstvější zeleniny, ale třeba také bylinek, najdete na Ekofarmě Šelongovi. Ta se nachází v Moravskoslezském kraji a svou produkci nabízí ve formě bedýnkových systémů prostřednictvím komunitou podporovaného zemědělství. Více o farmě se dozvíte na www.farma-selongovi.webnode.cz.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.


publikováno: 11. 10. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bio, ekologické, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+