Na kvalitě u čokolády záleží
Kakaové boby a z nich vyrobenou čokoládu nyní považujeme za superpotravinu. Důležité je, aby čokoláda byla kvalitní a nebyla průmyslově zpracovaná a zbytečně „nastavovaná“ cukrem. Pak si ji můžete dopřát v menším množství každý den, a to naprosto bez výčitek.
Málokoho by napadlo zařadit čokoládu na seznam zdravých potravin. A je pravda, že skutečně ne každá čokoláda si místo v podobném výčtu zaslouží. Za superpotravinu můžeme označit pouze kvalitní čokolády, které vznikají tzv. bean-to-bar. Pouze tehdy zůstanou zachovány všechny živiny.
Jak poznat tu pravou?
Kakaové boby jsou bohaté na vitaminy, minerály a další příznivé látky. Samy o sobě mají různou chuť, stejně jako je tomu u kávových zrn. Ta se liší podle odrůdy, místa pěstování a plodin, které rostou v okolí. Jihoamerické boby tak mohou mít ovocnou, zemitou či oříškovou chuť. Oproti tomu kakaové boby z Afriky jsou většinou hořké. Jejich nevýhodou je také dětská a otrocká práce, která je na jejich sběr využívána, což se v Latinské Americe neděje. „Rozhodující je samozřejmě kvalita bobů. Až 90 % celosvětové produkce čokolády je z levných kakaových bobů z Afriky. Zde se právě nabízí paralela s kávou, která má své vyhlášené pěstitelské země. U kakaových bobů je zárukou kvality Latinská a Jižní Amerika. My odebíráme z rodinné farmy z Kolumbie, kde navíc dbají zásad udržitelného byznysu,“ upřesňuje Petr Kovařík z pražské čokoládovny Steiner & Kovarik.
Velmi důležitý je proces zpracování
Alchymie v podobě fermentace (kvašení) má významný vliv na konečnou chuť čokolády. Následuje sušení (ideálně na slunci) a pražení bobů. Zde je zásadní, aby teplota pražení nepřesáhla 120 °C. Řada čokoládoven, jejichž výroba probíhá způsobem bean-to-bar, si kakaové boby praží sama, aby zajistila stálou kvalitu. Poté následuje rozemletí na kakaovou hmotu, uležení, temperování a odlití čokolády do tabulky.
Průmyslová výroba oproti tomu nejprve z kakaového bobu odstředí kakaové máslo, které se z větší části prodá do farmacie či kosmetologie a do čokolády se vrací naprosté minimum. Následně vše nechá pomocí alkalizačního roztoku odkyselit, zbavit hořkosti a celkově zneutralizovat. Tím čokoláda ztratí nejen svou hořkost, ale také všechny benefity a chuť. Tu výrobci dohání cukrem a dalšími dochucovadly.
Jak poznat kvalitní čokoládu?
Je to jednoduché, stačí si přečíst složení. V tomto případě platí, že méně je více. Samotná čokoláda by neměla obsahovat nic jiného než kakaové boby, příp. kakaové máslo, a sladidlo (ideálně panelu nebo kokosový cukr). Na obalu uvedená procenta pak určují poměr kakaa v čokoládě. Zde je naopak žádoucí co nejvyšší číslo. Značka Steiner & Kovarik nabízí dokonce 100% hořkou čokoládu Aluna. A složení? Kakaové boby a extrakt z pravé vanilky pro aroma. Toť vše. A právě takovou čokoládu můžeme s klidným svědomím označit za zdravou, ba dokonce vhodnou pro sportovce.
Pro zdraví
Kakaové boby, kokosový cukr, kakaové máslo, potažmo i bean-to-bar čokoláda, obsahují velké množství flavonoidů, jež jsou známými antioxidanty. Chrání buňky před poškozením volnými radikály, a snižují tak riziko chorob. Čokoláda má také protisrážlivé účinky. Ovlivňuje zdraví cév, průtok krve a činnost srdce. Působí na krevní tlak a hladinu cholesterol. Zabraňuje rozkladu kolagenu, a tak má blahodárný vliv i na naši pleť. Dodává tělu vitaminy A, B1, C, D a E a řadu minerálních látek: selen, mangan, zinek, vápník a měď. Kakaové boby patří mezi jedny z nejbohatších potravin na hořčík, pro sportovce tak kvalitní vysokoprocentní čokoláda představuje vynikající svalový relaxant.
Není žádným tajemstvím, že chuť čokolády v nás vyvolává slastné pocity. Stojí za tím zvýšení hladiny serotoninu v mozku vyvolané konzumací oblíbené cukrovinky. Látka thebromin zase působí povzbuzujícím účinkem, díky čemuž se zlepšuje mozková činnost. Žádný div, že se čokoláda označuje za superpotravinu. Ovšem pozor, pouze ta kvalitní.
- Pokud právě takovou čokoládu chcete ochutnat, zastavte se v prodejně čokoládovny Steiner a Kovarik ve Slovanském domě, v centru Prahy. Třeba hned zítra, hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa se vám totiž ani v parném létě nerozteče.

Náš TIP:
ALUNA, bílá čokoláda s hlívou ústřičnou
Superzdravá bean-to-bar čokoláda ALUNA (40%) s vysokým podílem kakaového másla, kokosovým cukrem a pomerančovým aroma. Díky vysokému obsahu kakaového másla bude blahodárný účinek hlívy ústřičné a v ní obsažených betaglukanů na vaše zdraví maximální. K dostání je v prodejně Steiner a Kovarik ve Slovanském domě v Praze, u vybraných prodejců nebo na e-shopu https://eshop.steinerkovarik.com.