Naučte se grilovat ryby správně, ať si na nich pochutnáte | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Naučte se grilovat ryby správně, ať si na nich pochutnáte

4. 6. 2020

K létu patří dovolená, pláže a také středomořské speciality, včetně nádherné vůně grilovaných ryb. Jenže většina z nás může letos na cestu za hranice zapomenout. To ovšem neplatí ani zdaleka o oblíbených delikatesách. Můžete si je klidně dopřát a udělat doma na grilu. Právě chutné ryby nejsou žádná věda, když víte, jak na ně.

Základem u grilování je správná příprava a kvalitní suroviny. Tedy vyčištěný gril a výběr vhodného šupináče. Nejste-li rybář, nevadí. I z obchodu se můžete vrátit s dobrým úlovkem, a to jak sladkovodním, tak s tím z moře. Pokud však kupujete ryby čerstvé, rozhodně je zkonzumujte co nejdříve. Na jakékoliv delší skladování předem zapomeňte. Proto se mnohdy vyplatí sáhnout po rybách hluboce zmrazených. Máte větší výběr, cena je příznivější a hlavně jsou kdykoliv k dispozici. Pokud vám nepřeje víkendová předpověď počasí, nezoufejte, ryba na vás v mrazničce počká.

Dejte si záležet s očištěním

To, proč se mnozí vyhýbají rybám, souvisí s jejich přípravou. Pokud máte čerstvě ulovené, je potřeba je vykuchat a zbavit alespoň částečně šupin. Ovšem při nákupu to máte jednodušší, prodávané kousky už jsou očištěné. Navíc, pokud jste u rybího grilu nováček nebo si chcete usnadnit práci, můžete si pořídit už připravené filety. V takovém případě ale sáhněte po těch s kůží. Právě díky ní totiž bude maso držet pohromadě a bude se vám snáze obracet. Vyzkoušet můžete například NOWACO Filety z Aljašky na gril, které den předem nechte v lednici povolit, poté okořeňte či marinujete a můžete je dát na gril.

Opatrně s česnekem a citrónem

Jestli něco opravdu vyžaduje opatrnost, pak je to koření a marináda. Rybí maso je od přírody velmi jemné a křehké. Stačí málo a jeho chuť přebijete. Proto raději šetřete jak s česnekem, tak citrónem. Naopak hrubou solí s máslem a bylinkami nic nezkazíte. Třeba tymián či koriandr si s rybím masem skvěle rozumí a hodně vám připomenou oblíbenou středomořskou kuchyni.

Hlídejte si čas

Uhlídat ryby na grilu není tak složité. Mějte na paměti, že je to skoro vždycky rychlovka. Když máte správnou teplotu, jde se na věc. Abyste minimalizovali riziko rozpadnutí suroviny, použijte buď rybu celou, filet s kůží nebo maso zabalte do alobalu. Dobrou službu odvede i držák na ryby. Také jí dopřejte čas a nesnažte se ji předčasně otáčet. Filetům stačí necelých sedm minut, menší rybce maximálně 15 minut a pokud máte opravdu velký úlovek, tak ten by měl být hotový do půl hodiny. Ke grilované rybě můžete servírovat ogrilovanou zeleninu či lehký salátek s pečivem. Nezapomeňte také na správně vychlazené bílé víno, které se k takovému pohoštění skvěle hodí.

Důvodů, proč byste měli letos na balkóně, terase či zahradě rozpálit gril, jistě najdete mnoho, stejně jako příležitostí. Vlahé letní večery totiž přímo svádí k sezvání přátel a rodiny. Pohodovou atmosféru vykouzlíte během chvíle a klidně ji můžete dokreslit hudbou typickou pro přímořské státy. Když pak hostům naservírujete skvěle připravené ryby a další delikatesy, jistě vaši snahu ocení. I léto strávené doma si můžete pořádně užít! Tak neváhejte a začněte chystat gril.

Zdroj: www.nowaco.cz


publikováno: 4. 6. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: grilování, nákupy, ryby, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+