Není pivo jako pivo. Všímejte si složení ovocných | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Není pivo jako pivo. Všímejte si složení ovocných

11. 10. 2012

Limetka, citrón, pomeranč, grep. Ve svém okolí najdete asi jen minimum známých, kteří dosud neochutnali ovocná piva, hit letošního roku. S jejich oblibou ale sílí i různé informace o jejich složení. Obsahují éčka, aditiva, škodlivé chemické přídavky? „Čtěte informace na obalech a zajímejte se o složení,“ radí Kristýna Kalinová, respektovaná odbornice na stravování a výživu.

Ne všechny je možné doporučit

„Pro mnohé konzumenty jsou jistě vítanou alternativou nejen k osvěžení v horkých dnech. Jejich nespornou výhodou je nízký obsah alkoholu a příjemná chuť kombinující hořkost piva se sladkými ovocnými tóny,“ vysvětluje si oblíbenost Kalinová. Hned však jako výživová poradkyně dbající na charakter potravin přidává své postřehy: „Jednotlivé výrobky se mnohdy liší a ne všechny je možné s klidným srdcem doporučit. Při jejich výběru však podobně jako u jiných potravin doporučuji sledovat jejich složení,“ doplňuje. Z jejího pohledu jde především o problematická éčka a další umělé přísady, které jsou pro organismus škodlivé. „Ačkoliv nejsou všechna éčka špatná, jsou mezi nimi mnohá, kterým je lepší se velkým obloukem vyhnout,“ dodává.

Lepší jsou nápoje z piva a přírodních ovocných šťáv

„Je dobré sáhnout po těch míchaných z piva a přírodních ovocných šťáv, než v kombinaci s různými limonádami. Doporučuji také vyhnout se jakýmkoliv konzervantům, umělým látkám, aditivům a umělým sladidlům,“ vyřazuje některá piva nekompromisně Kalinová. Mnozí její kolegové ji dávají zapravdu. Takové látky dle odborníků organizmus zbytečně zatěžují a pro tělo jsou vysoce nevhodné a mnohdy nebezpečné. Některé studie poukazují na možné karcinogenní účinky. „Jedná se například o aspartam, acesulfam K či sacharin. Použití takových látek (nejen) v ovocných pivech je naprosto zbytečné. Existují přírodní alternativy se stejným efektem,“ dodává odbornice. Dle ní se naopak bohatě vyplácí sázka na přírodu.

Kde používají přírodní přísady?

„V naší receptuře jsme věrni látkám přírodní povahy. Navíc se v našem případě jedná o nápoje, které vznikají smíchání našeho světlého výčepního piva a přírodních ovocných šťáv,“ říká Jan Doležel, manažer značky Gambrinus. Právě největší český pivovar Plzeňský Prazdroj byl jeden z mnoha, který letos ovocná piva na trh uvedl. A na přímou otázku na složení Doležel dodává: „Naše novinky nemají umělá sladidla, ani umělé konzervanty. I jediný obsažený stabilizátor se získává z rohovníku obecného, lidově řečeného svatojanský chléb.“

Jak se vyznat v etiketách?

Kalinová radí: „Příkladem vysoce nevhodné látky je také cholinová žluť či arabská guma. Tyto látky mohou vyvolávat alergické reakce a zabraňují vstřebávání některých minerálů do těla. Na stránkách www.emulgatory.cz najdete veškeré informace o přídatných látkách v potravinách a nápojích.“ Podle ní je také problematické to, že přestože jsou ve výrobcích dodrženy veškeré limitní normy, člověk nesledující složení všech potravin, do těla během dne dostane mnohem vyšší objem škodlivin, než si myslí. A právě jejich konzumace může stát na začátku jeho zdravotních potíží. „Číst informace na obalech a zajímat se o složení,“ říká na otázku zlatého pravidla Kalinová a uzavírá: „Zkrátka vždy preferovat kvalitní výrobek.“

Látky, které se vyskytují v různých ovocných pivech

Karubin – je vláknina rozpustná v teplé vodě a vyskytuje se v rohovníku (svatojánském chlebu), jedná se tedy o bezpečnou přísadu bez nežádoucích účinků.

Kyselina citrónová – bezpečná přísada, která se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech.

Cyklamát – jedná se o náhradní nízkokalorické syntetické sladidlo, která pomáhá maskovat nepříjemnou pachuť sacharinu v nízkokalorických potravinách. Doporučuje se vyvarovat nápojů, které tuto látku obsahují.

Acesulfam – další ze skupiny nízkokalorických syntetických sladidel. Některé studie poukazují na možnou karcinogenitu. Raději se potravinám a nápojům s jejich obsahem vyvarujte.

Aspartam – o tomto syntetickém sladidle a jeho negativních účincích na tělo se vedou spory již od roku 1984. Rozhodně se doporučuje se mu vyvarovat!


publikováno: 11. 10. 2012, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bezpečný, éčka, muž, nákupy, nápoje, pivo

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+