Netradiční skvělé recepty se šťavnatým melounem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Netradiční skvělé recepty se šťavnatým melounem

16. 7. 2015

Melouny neodmyslitelně patří k létu a piknikům. Jsou zdravé, šťavnaté, osvěžující a rychle zaženou žízeň i ve velkých vedrech. Jejich jediná vada na kráse jsou černá, těžko rozkousatelná semínka. Tedy bývala. Melouny Bouquet ze Španělska chutnají pokaždé skvěle, a to hlavně díky tomu, že jsou bez pecek, a vy si tak můžete vychutnat jejich plnou chuť. Melouny jsou velice oblíbené v létě jako skvělé osvěžení. Na rozdíl od různých zmrzlin a studených limonád, které na chvíli také osvěží, je meloun přímo nabitý vitamíny. Obsahuje vitamín A, C, B6, draslík, lykopen a další. Je navíc tvořen z více než 90 % vodou a neobsahuje žádné tuky ani cholesterol. Zároveň jsou melouny velkým pomocníkem při vyrovnávání optimálního pH v organizmu.

Melounové caprese

Suroviny: červený nebo žlutý bezpeckový meloun Bouquet, mozzarella, bazalka nebo meduňka, olivový olej, balzamiko

Příprava:

Kulatou formičkou vykrojíme z Bouquet melounu a mozarelly kolečka o tloušťce cca 1 cm. Střídavě pokládáme na talíř nejprve meloun, pak mozzarellu. Celý postup opakujeme ještě jednou, až na vrchu zůstane meloun. Ochutíme olivovým olejem, balzamikem a dozdobíme bylinkami.

Melounovo-zázvorový fizz

Suroviny na 8 porcí: 1,5 kg bezpeckového melounu BOUQUET, 90 g čerstvého zázvoru, šťáva ze 2–3 citronů, šťáva ze 2–3 limetek, 100 g krupicového cukru, lístky máty a plátky pomeranče i s kůrou k podávání

Příprava:

  1. Přes jemné sítko vymačkáme ze zázvoru co nejvíc šťávy. Spolu se šťávou z obou citrusů a cukrem ji vlijeme do kastrůlku s nepřilnavým povrchem a na mírném ohni zahříváme, až se cukr rozpustí. Zvýšíme plamen a přivedeme k varu. Odstavíme, necháme zchladnout a přelijeme do servírovací mísy.
  2. V kuchyňském robotu rozmixujeme melounovou dužninu a vlijeme ji do mísy k citrusovo-zázvorovému základu. Přidáme kostky ledu, promícháme a ozdobíme lístky máty a pomerančovou kůrou.

Osvěžující melounový dort

Korpus: 100 g rozpuštěného másla, 50 g mletých mandlí, 350 g máslových sušenek,

Náplň: 250 g polotučného tvarohu, 250 g zakysané smetany, 140 g moučkového nebo třtinového cukru, 250 ml smetany ke šlehání 33%, želatinový ztužovač, 100 ml melounové šťávy

Na ozdobu: bezpeckový meloun Bouquet, dortová želatina

Postup:

  1. Máslové sušenky v mikrotenovém sáč¬ku rozdrtíme válečkem nebo paličkou na maso a promícháme s rozpuště¬ným máslem a mandlemi. Rozevírací formu o průměru 24 cm vyložíme pečícím papírem, naplníme smě¬sí a důkladně přimáčkneme. Necháme v lednici chladit.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Smetanu ke šlehání, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr vyšleháme do hladkého krému, do kterého přimícháme želatinový ztužovač připravený dle návodu (jen místo vody použijeme melounovou šťávu). Touto náplní potřeme sušenkový základ. Dort necháme ztuhnout v ledničce.
  3. Želatinu připravíme dle návodu. Dort ozdobíme vykrájenými kuličkami z Bouquet melounu. Následně zalijeme připravenou želatinou a celý dort necháme ztuhnout ideálně přes noc v ledničce. Podáváme vychlazené a ozdobené snítkou meduňky.

Melounovo-okurkový salát

Suroviny: bezpeckový meloun Bouquet, rukola, salátová okurka, červená cibule, olivový olej, balzamiko, sůl, pepř

Postup: Salátovou okurku omyjeme a nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Z bezpeckový melounu Bouquet vykrojíme kuličky nebo můžeme nakrájet také na plátky. Vše naskládáme do mísy, zakápneme olivovým olejem a balzamikem. Nakonec dochutíme solí a pepřem.


publikováno: 16. 7. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, ovoce, salát, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+