Ochutnejte výborné bezlepkové potraviny v biokvalitě vyrobené z čufy | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Ochutnejte výborné bezlepkové potraviny v biokvalitě vyrobené z čufy

17. 5. 2012

Na českém trhu je nyní možné zakoupit zajímavé bezlepkové potraviny ze Španělska, navíc v biokvalitě, bez cholesterolu a bez laktózy. Tyto výtečně chutnající potraviny jsou vhodné i pro celiaky, alergiky na ořechy či mléko, pro děti, těhotné, sportovce (vysoké energetické hodnoty spolu s vyváženým poměrem vitaminů, minerálů, proteinů a nenasycených mastných kyselin) a jsou vhodnou součástí diety. Jsou vyrobeny z čufy (orig. chufa neboli zemní mandle), která chutná po lískových oříšcích, avšak oříšek to není.

Co je čufa?

Čufa je drobná podzemní hlíza hnědé barvy se zvrásněným povrchem připomínající malý seschlý lískový oříšek. Lze ji konzumovat v čerstvém stavu, výborná je také po namočení do vody. Má hodně vlákniny, vitaminů, minerálů, proteinů a přírodního cukru. Neobsahuje laktózu, cholesterol ani lepek a má velmi nízkou hladinu sodíku. V současné době se čufa pěstuje především ve Španělsku, a to zejména v okolí Valencie, odkud jí firma Ecovital international do České republiky dováží. V čerstvém stavu ji můžete konzumovat jako skvělý zdravý snack nasládlé chuti, je výborná také po namočení do vody.

Orčata vypadá jako mléko, ale mléko to není

Čufa tvoří základ pro výrobu nápoje zvaného Orčata (orig. Horchata), který je běžnou součástí středomořské kuchyně, hlavně v jihozápadní oblasti Španělska. Orčata je osvěžující, nutričně výživný nápoj lahodné chuti, který je vhodný jako dezert i svačina a poskytuje tělu důležité živiny v biokvalitě. Je přírodním zdrojem vlákniny, upravuje funkci střev a přispívá ke snižování nadváhy. Nápoj je doporučen mimo jiné těhotným ženám, dětem a sportovcům a lidem trpící alergií na laktózu, kterou neobsahuje. Ve Španělsku existují zvláštní místa, zvaná Horchaterías, která se specializují pouze na podávání orčaty.

Panenský olej z čufy je gurmánský požitek

Dalším výrobkem, který se z čufy vyrábí je panenský olej lisovaný za studena. Olej má jemnou, zpočátku nasládlou chuť. Lze ho přidat do salátů, ke grilování zeleniny, masa, k přípravě dresinků atd. Mimo jiné je rovněž excelentním masážním olejem. Z hlediska nutričních hodnot zasluhuje zmínit vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (83,8%), a to především kyselinu olejovou, díky které svým obsahem převyšuje mnoho olivových olejů nebo olejů z lískových ořechů.

Mouka z čufy pro zdravou snídani

Do müsli nebo do cukrovinek můžete vyzkoušet mouku z čufy, která má přirozeně nasládlou, jemně oříškovou chuť. Je vhodná jako přídavek do jogurtů, mléka či müsli. Jako energetická potravina určena mimo jné pro sportovce, studenty, malé děti a lidi trpící vysokým krevním tlakem.

  • Všechny zmiňované produkty pocházejí z ekologického zemědělství. Navíc obdržely v zemi svého původu mnoho význačných ocenění: např. Nejlepší ekologický produkt 2008 (Biocultura) nebo Potravina Španělska 2009 (Ministerstvo životního prostředí Španělska).

Produkty jsou k dostání v prodejnách zdravé výživy, v internetových obchodech, ve vybraných kavárnách a od června je budete moci ochutnat i na farmářských trzích v Praze.

www.chufa.cz


publikováno: 17. 5. 2012, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: alergie, bio, celiakie, dítě, nákupy, nemoci, ozdravné kúry, zažívání

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+