Oslavte Valentýna vynikajícími dezerty i výtečnou kávou | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Oslavte Valentýna vynikajícími dezerty i výtečnou kávou

8. 2. 2022

Blíží se svatý Valentýn, svátek všech zamilovaných a vy jistě přemýšlíte, čím svoji drahou polovičku v tento výjimečný den překvapíte. Držte se přísloví, že láska prochází žaludkem a připravte milované osobě výtečný dezert, ke kterému se perfektně hodí lahodná káva, jež rázem provoní celý byt. Vychutnejte si sladké dobroty, jejichž je káva součástí nebo si je zkrátka dopřejte v doprovodu vašeho oblíbeného espressa. Uvidíte, že vaše oslava lásky bude rázem ještě o něco sladší.

Makronky podle cukrářky Ivety Fabešové

Pokud milujete pečení a neodradí vás ani složitější recept, pak je pro vás sladké opojení v podobě francouzských makronek jako stvořené. Naplno si je vychutnáte v přítomnosti nejmilovanější osoby a se šálkem oblíbené kávy. Kdyby se vám do přípravy makronek nechtělo, ale rádi byste je ochutnali, můžete si na tuto sladkou pochoutku zajít do kavárny Ivety Fabešové ve Werichově vile a dát si k nim výtečnou kávu L´OR.

Ingredience (na 20 porcí o průměru 4 cm): 333 g moučkového cukru, 333 g mandlové mouky, 90 g vody, 333 g cukru krupice, 122 g bílků, 122 g bílků, 4 g červeného práškového barviva

Postup:

Do mísy prosejte moučkový cukr s mandlovou moukou. Vodu a cukr vařte v rendlíku na teplotu 118 –121°C. Mezitím začněte šlehat 122 g bílků. Sirup požadované teploty přilijte ke šlehajícím se bílkům. Vyšlehejte do hustého sněhu a přidejte barvivo. Polovinu sněhu zamíchejte do prosáté směsi. Přidejte 122 g bílků, zamíchejte a následně přidejte zbytek sněhu. Těsto by mělo mít konzistenci lávy. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem makronky o průměru 4 cm. Dlaní poklepejte plech ze spodu na každém rohu, aby si nastříkaná směs sedla. Nechte zaschnout cca hodinu, hmota se nesmí lepit na prsty. Pečte při 130 °C asi 13 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na plechu.

Čokoládová náplň: 364 g hořké čokolády 67%, 364 g smetany ke šlehání, 20 g invertního (tekutého) cukru, 110 g másla (pokojové teploty)

Postup:

Čokoládu rozpustíme, smetanu ke šlehání s invertním cukrem nahřejeme a poté emulzujeme s čokoládou pomocí ponorného mixéru. Přidáme máslo zahřáté na 37 °C a opět emulzujeme. Následně necháme zchladit. Poté naneste krém pomocí cukrářského sáčku na plochou stranu kolečka makronky tak, aby po obvodu zůstal volný pruh. Přilepte druhé kolečko makronky.

Kávové tiramisu

V jednoduchosti je krása. Připravte si valentýnský recept pro skutečné milovníky kávy, který máte hotový během pár minut. Ušetřený čas tak můžete věnovat jeden druhému a oslavě vaší lásky. malin

Ingredience: 50 g křehkých sušenek, 20 ml mleté kávy L’OR Classique, 2 ks vejce, 150 g mascarpone, 2 lžičky cukru, miska čerstvých malin na dozdobení

Postup:

Najemno rozdrťte křehké sušenky a připravte si šálek kávy L’OR z mleté kávy L’OR Classique. Do sklenic vsypte polévkovou lžíci drcených sušenek a přidejte jednu čajovou lžičku kávy L’OR. Ušlehejte žloutky s cukrem, přidejte mascarpone a vyšlehejte v hladký krém. Z bílků ušlehejte sníh a přidejte ke žloutkům s mascarpone. Vrstvu hotového krému pomocí zdobícího sáčku naneste na drcené sušenky. Přidejte další polévkovou lžíci sušenek, čajovou lžičku kávy a další vrstvu krému. Vsypte poslední lžičku sušenek dozdobte čerstvými malinami.

Kávový cheesecake

Všemi oblíbený cheesecake dobře známe v jeho klasické podobě. Zkuste tradiční recept ale pro tentokrát trochu ozvláštnit a připravte si tento dezert s příchutí vytříbené kávy L’OR. Buďte si jisti, že vás nezklame a jeho dokonalá chuť učaruje nejen vám, ale zamiluje si ho i osoba, na které vám tolik záleží.

Ingredience: 200 g kakaových sušenek, 75 g másla, 500 g mascarpone, 2 vejce, 120 ml kávy L’OR ESPRESSO PROFONDO LUNGO 8, 120 g cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 80 g mléčné čokolády, 80 ml smetany ke šlehání

Postup:

Rozdrťte kakaové sušenky najemno, spojte se změklým máslem a namačkejte do dortové formy. V míse promíchejte cukr, mascarpone, dvě vejce a vanilkový extrakt. Připravte si 120 ml kávy L’OR ve svém kávovaru Nespresso® a nechte vychladnout. Směs vyšlehejte do hladka a přidejte 120 ml vychladlé kávy. Náplň dobře promíchejte a vlijte do dortové formy na připravený korpus. Cheesecake vložte do trouby a pečte při teplotě 170 °C přibližně 40 minut až hodinu. Po vyjmutí z trouby si připravte polevu. Na mírném plamenu nechte rozehřát mléčnou čokoládu spolu se smetanou ke šlehání. Vzniklou čokoládovou polevu rozetřete na upečený dort a nechte nejlépe do druhého dne vychladit v lednici.


publikováno: 8. 2. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+