Pochutnejte si na mléčných výrobcích i když máte laktózovou intoleranci | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Pochutnejte si na mléčných výrobcích i když máte laktózovou intoleranci

15. 7. 2013

Možná se domníváte, že si kvůli nesnášenlivosti laktózy nemůžete dopřávat žádné mléčné výrobky. Ale opak je pravdou. Bylo by rozhodně velkou chybou výrobky z kravského mléka ze stravy vyloučit, neboť našemu tělu dodávají nenahraditelné nutriční látky. Laktózová intolerance patří mezi nejběžnější zdravotní obtíže související s příjmem potravy. Její výskyt je vázán místně i rasami – nejvyšší je u Asiatů a Afričanů. Naopak nejvíce laktózově tolerantní jsou obyvatelé severní Evropy (cca 90 %), u Čechů se jedná o 70 % populace.

Preferujete zakysané mléčné výrobky

Zní logicky, že ve stravě vynecháme potraviny, které nám způsobují zdravotní potíže. Také všichni víme, že mléčné výrobky obsahují mléčný cukr, neboli laktózu. Tedy se nám nabízí, že lidé s nesnášenlivostí laktózy by neměli konzumovat mléčné výrobky. Jenže nic není černobílé. „Laktózově intolerantní osoby mohou denně konzumovat 6–12 gramů laktózy, což není malé množství. Z mléčných výrobků by měly preferovat zakysané mléčné výrobky (jogurty, zákysy, kefíry) a sýry,“ sděluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „Zakysané mléčné výrobky mají oproti samotnému mléku výhodu, že obsahují o 20–50 % méně laktózy.“

Jak je to se sýry?

„Při výrobě sýrů je odstraňována syrovátka, která obsahuje značné množství laktózy. Zbytky laktózy se také ztrácí během zrání sýrů," vysvětluje odbornice. „Mám-li být konkrétní, během dne může člověk s nesnášenlivostí mléčného cukru zkonzumovat například 200 g cottage sýru a 150 g jogurtu, nebo třeba 100 g sýru a pár kousků pečiva s tvarohovou pomazánkou. Tyto příklady splňují hlavní zásadu – tedy denní dávku laktózy 6–12 gramů.“

Výrobky bez laktózy

Nově se na českém trhu začali objevovat i mléčné výrobky, které jsou zbaveny laktózy během jejich výroby. I to je cesta, jak konzumovat mléčné výrobky bez omezení. Důležité ovšem je, aby byly mléčné výrobky ve vaší stravě zastoupeny. Obsahují totiž téměř veškeré makro-i mikroživiny, která jsou nepostradatelné pro život. „Za všechny výhody mléčných výrobků si jmenujme prevenci osteoporózy, kontrolu hmotnosti, prospěšný vliv na trávení, pokožku, vlasy a nehty“ dodává PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. Více informací na www.bileplus.cz


publikováno: 15. 7. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: mléko, sýr

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+