Podzim ve znamení kombinace vín a sýrů | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Podzim ve znamení kombinace vín a sýrů

17. 9. 2021

Jen málokdo si dokáže představit podzim bez vinobraní. Ochutnejte letos lokální bio vína v kombinaci s bio sýry a dopřejte si babí léto s čerstvými, sezónními potravinami vyprodukovanými lokálními farmáři. Přinášíme hned několik tipů, jak si je společně nejlépe vychutnáte.

Vyšperkujte své podzimní dny lahodnými pochutinami doplněnými o výtečné víno z lokální bio produkce. Přestože se může párování jevit jako něco složitého, nenechte se mýlit. U některých tipů budeme spíše usilovat o harmonii, u jiných se naopak nebráníme kontrastu, který naše gastronomické zážitky posune o stupeň výš. Jak tedy správně kombinovat?

Desatero správného párování

  1. Pokud zvolíte lehké osvěžující bílé nebo červené víno s ovocnými podtóny, vybírejte sýry méně výrazné s krátkou dobou zralosti.
  2. Vyzrálé sýry s intenzivní až pikantní chutí si naopak žádají plné červené víno.
  3. Měkké sýry se budou nejlépe hodit k ovocným a lehkým bílým nebo růžovým vínům.
  4. Tvrdé sýry, jako jsou například čedar nebo parmezán, párujte se suchými, svěžími víny. Doporučujeme vyzkoušet například párování čedaru a odrůdy Chardonnay.
  5. Plná bílá i červená vína se nejlépe snoubí s polotvrdými sýry. Zvolit tak můžete například odrůdu Chardonnay nebo Merlot.
  6. Sýry s modrou plísní si nejlépe vychutnáte s aromatickými sladšími víny. Můžete volit bílá i červená vína.
  7. Ovocná bílá nebo růžová vína, ideálně s vyšší kyselinkou, se budou nejlépe kombinovat s ovčími nebo kozími sýry.
  8. Sýry s vyšším obsahem tuku, alespoň 45 %, si žádají víno s vyšší mírou kyselinky. Krásně totiž vyčistí chuťové buňky před dalším soustem.
  9. Pokud můžete, volte víno a sýr ze stejné výrobní oblasti.
  10. Vybírejte kvalitní druhy sýrů i vína. Jen ty zaručí pravou, autentickou chuť. Najdete je například u lokálních farmářů.

Zaměřte se na kvalitu

Nechte si čas na rozhodování a dopřejte si potraviny z bioprodukce. Farmáři, kteří pracují dle zásad ekologického zemědělství dbají na to, aby nejen výsledné produkty byly kvalitní a bez přidaných látek, ale také aby se půda zachovala budoucím generacím v nezměněné podobě a byla stále živá a vitální.

Důležitými faktory při pěstování vína v ekologickém zemědělství jsou kvalita půdy a také rostliny, které na ni rostou. Neméně důležitá je biodiverzita a také biokoridory. Ty zadržují vodu v půdě, omezují šíření plísní i zabraňují půdní erozi. V rámci zásad ekologického zemědělství se nepoužívají žádné ušlechtilé kvasinky, enzymy ani jiné chemické látky, které by chuť vína ovlivnily. Takže si vychutnáte víno v jeho čisté, nezměněné podobě. Nejen víno, ale i sýr by měl být v co nejlepší kvalitě. Ekologické farmy zajišťují zvířatům co nejlepší podmínky k životu. Kozy, ovce i krávy tráví většinu času ve výběhu a na pastvinách, žijí tak téměř v přirozeném prostředí, můžete se tak spolehnout, že i výsledné mléčné produkty budou skvělé! Více informací o biopotravinách najdete na stránkách myjsmebio.cz.

Vydejte se na ekofarmu

Biopotraviny zakoupíte na ekologických farmách, jejich seznam najdete na stránkách lovime.bio nebo kamprobio.cz. Pomocí interaktivních map zjistíte, jaká vinařství nabízejí bio víno a kde se nacházejí, nebo kam se můžete vydat pro ten nejlepší bio sýr. Září je navíc Měsícem biopotravin a nabídne hned několik akcí na ekologických farmách, které zvou na ochutnávku letošních sezónních biopotravin, prohlídku farem i bohatý dětský program. Více informací najdete na stránkách www.mesicbiopotravin.cz.

Pro víno do Vinařství Barabáš, pro sýr do Košíku

Pokud hledáte kvalitní víno, které bylo navíc vypěstované dle zásad ekologického zemědělství, vydejte se do Strachotic. Malé rodinné Vinařství Barabáš bylo založeno už v roce 1992 a od počátku se snažili vinice obdělávat výhradně ekologickým způsobem. Držiteli certifikátu, jako výrobců vína z vlastních bio hroznů, jsou již od roku 2010. Letos navíc zvítězili v soutěži Česká biopotravina roku 2021 v kategorii biovíno. Více informací poskytnou stránky www.vinarstvibarabas.cz.

Pro voňavé bio sýry se vydejte na Biofarmu Košík u Nymburka. Primárně zpracovávají masné a mléčné výrobky z romanovských ovcí. Kromě kvalitních biopotravin nabízejí také agroturistiku spojenou s prohlídkou farmy, útulným penzionem a restaurací, kde vaří z lokálních surovin. Více informací najdete na www.farmakosik.cz.

A pokud se chcete vypravit na nějakou hezkou akci, kde bio víno i bio sýry můžete ochutnat i zakoupit a zároveň se dozvíte něco o ekologickém zemědělství, zavítejte 25. září do Mikulova na FESTIVAL BIOVÍN A BIOSÝRŮ.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.


publikováno: 17. 9. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: sýr, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+