Připravte si kořeněné nápoje pro svou imunitu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Připravte si kořeněné nápoje pro svou imunitu

15. 1. 2021

Se začátkem nového roku na nás číhají nové výzvy a úkoly. Abychom jich dostáli, je třeba se udržovat v dobré zdravotní kondici, posilovat a opečovávat imunitní systém, aby nás chránil od rýmy, všemožných viróz i jiných zákeřnějších chorob. Důležité je také vědět, co imunitní systém posílí a co ho naopak oslabuje. Jedním ze způsobů, jak udržet či nastartovat správnou funkci imunitního systému je pitný režim. Pomocníkem mohou být nápoje, při jejichž přípravě použijete koření.

Zdravé koření

Mnoho druhů tradičního, exotického i běžně dostupného koření má čisticí, protizánětlivé a léčebné účinky, a tedy i blahodárný vliv na obranyschopnost organismu. Pokud vyberete koření s vysokým obsahem silic, můžete si nápojem nejen zpestřit pitný režim, ale i šetrně posilovat imunitu.

Džus nabitý vitaminy a kořením

Ingredience: 3 ks červené řepy, 5 ks červeného pomeranče, 2 ks červeného jablka, Hrst čerstvých brusinek (pokud nemáte, lze vynechat), 1 ks granátového jablka, 1 čajová lžička kurkumy Vitana, 1 čajová lžička mletého zázvoru Vitana, špetka černého mletého pepře Vitana

Postup:

Připravíme si odšťavňovač. Granátové jablko rozkrojímea semínka vyklepeme do misky. Řepu a zbytek ovoce pokrájíme na kusy, které postupně přidáváme do odšťavňovače. Všechny suroviny odšťavíme. Nakonec do nápoje dobře rozmícháme kurkumu, zázvor a špetku pepře. Ihned podáváme.

Domácí kořeněná kola

Ingredience: 500 ml voda, 1 citron, nastrouhaná kůra a šťáva, 1 limeta, nastrouhaná kůra a šťáva, 2 pomeranče, nastrouhaná kůra a šťáva, 2 lžíce sušené pomerančové kůry Vitana, 2 lžíce sušených levandulových květů, 3 svitky skořice (rozlámané) Vitana, 3 hvězdičky badyánu Vitana, špetka mletého muškátového oříšku Vitana, 500 ml odvar ze stévie, 100 g tmavého třtinového cukru, 1,5 lžičky vanilkového extraktu

Postup: Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme citronovou, limetovou a pomerančovou kůru, skořici, koriandrová semínka, muškátový oříšek, hvězdičky badyánu a levandulové květy a pořádně promícháme.

Přilijeme stéviový odvar a vaříme za stálého mícháni zhruba minutu. Odstavíme, vmícháme citronovou, limetovou a pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt. Přisypeme třtinový cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Necháme zchladnout a poté přecedíme. Sirup vydrží v lednici až 2 týdny. Do sklenice nalijeme 100 ml uvařeného sirupu, dolijeme bublinkovanou vodou, přidáme led a můžeme podávat.

Zázvorová šťáva

Ingredience: 50 g kokosového cukru, 1 lžičky mletého zázvoru Vitana, 50 g oloupaného nastrouhaného zázvoru, 1 litr vody

Postup:

Kokosový cukr smícháme se zázvorem a vodou. Směs necháme v pokojové teplotě odležet dva dny. Hotovou šťávu přelijeme do sklenice s uzávěrem. V lednici vydrží čerstvá asi týden. Pokud nechcete sirup uchovávat dlouho, zavaříme ho ve sklenici při 80 stupních po dobu alespoň 15 minut. Po otevření uchováme v lednici a brzy spotřebujeme. Do hotového sirupu můžeme přidat vanilku a obohatit nápoj o další rozměr.

Jak působí

Zázvor je jedním z nejstarších tropických koření. Čerstvý zázvor je velice sezónní záležitostí, tudíž v letních měsících mnohdy není k sehnání a v zimě, kvůli oblíbenosti rychle mizí z pultů pryč. Sušená a mletá varianta od Vitany je ideálním zástupcem. Říz a pryskyřičnou vůni má stejně silnou. Sušenou variantu oceníte pro snadnou manipulaci bez škrábání a loupání.

Kurkuma se mele ze sušených oddenků tropické rostliny kurkumovníku. Jedná se o koření žluté barvy původem z jižní Asie s typickou ostrou a štiplavou chutí, které má blahodárné účinky. Dokáže celé tělo prohřát už jen ze špetky a krásně ho očistit od toxinů.

Pepř má všestranné využití a dost možná i proto patří mezi celosvětově nejrozšířenější koření. Mnoho lidí si ho zažilo používat pouze ve slaných pokrmech, ale přitom ty sladké tak krásně okoření. Nebojte si proto opepřit i ovocné moučníky, uvidíte, že vás to mile překvapí.

Skořice je sušená kůra tropického stromu skořicovníku. Jedná se o silně aromatické, lahodně voňavé a nasládlé koření, které váš dezert pozvedne a příjemně rozehřeje. Kromě dezertů se vyplatí mít skořici při ruce během přípravy svařeného vína či horké čokolády.

Muškátový oříšek je natolik aromatický, že vám stačí použít pouze špetku. Za to krásně provoní všechny jablečné dezerty. Skvěle se hodí i k tmavšímu masu a do základů omáček. Třeba takovou rajskou pozdvihne na jinou úroveň.


publikováno: 15. 1. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: koření, nápoje

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+