Recepty na batátový krém a dýňový koláč | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Recepty na batátový krém a dýňový koláč

7. 12. 2023

Vyzkoušejte dva tipy na podzimní zahřívací dobroty od Mlékárny Valašské Meziříčí. Jejich příprava netrvá dlouho a navíc mají pozitivní vliv na lidský organismus.

Koření kurkuma se sice v našich krajinách nepoužívá zase tak často a dlouhou, jde však o skvělý zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Kurkuma je přímo nabitá těmito účinnými a prospěšnými látkami,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Zdrojem kurkumy je tropická rostlina známá jako indický šafrán či kurkumovník dlouhý. Abychom získali z rostliny koření, musíme použít zbytnělý oddenek. Ten se uvaří, následně usuší a nakonec rozemele. Vznikne takzvaná moučka z kurkumy a tím máme tuto superpotravinu připravenou k využití například v kuchyni. Kurkuma má specifickou, jemně pepřovitou a nahořklou chuť, která dodává pokrmům krásně žlutou barvu.

Kurkuma působí jako antioxidant, podporuje imunitní systém, normální trávení, správnou činnost jater, kardiovaskulární systém a krevní oběh. Dále udržuje normální stav kloubů a kostí, podporuje činnost nervové soustavy, dýchacího systému, pokožky a duševní rovnováhu. Běžně kurkumu obsahuje koření kari, které se používá k dochucení polévek, masa či zeleniny. Často ji nalezneme rovněž ve worcestrové omáčce. V indické, arabské, perské či thajské kuchyni má kurkuma své pevné místo. Kurkuma se přidává i do nápojů, tradiční je zlaté mléko. Stačí povařit mléko, přidat koření a po vychlazení osladit medem,“ dodává Zuzana Pavelková.

Mrkvovo-batátový krém s kurkumou

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 45 minut

Počet porcí: 5–6 porcí

Ingredience:

• 3 střední mrkve

• 1 velký batát

• 1 střední cibule

• 2 stroužky česneku

• 500 ml vývaru (můžete použít i vodu, s vývarem vždy ale dosáhnete výraznější chuť)

• 50 ml Čerstvé smetany ke šlehání z Valašska nebo Čerstvého mléka z Valašska (můžete použít ale i kokosové nebo třeba mandlové mléko)

• lžíce másla/přepuštěného másla

• 1 lžička garam masaly (popř. curry koření)

• mletá kurkuma

• čerstvě mletý pepř

• sůl

Postup:

Mrkev, batát, cibuli i česnek oloupeme. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka. Plátky batátů mohou být silnější – změknou rychleji než mrkev. Nakrájenou zeleninu dáme do pekáče a přidáme oloupaný česnek vcelku a cibuli nakrájenou na čtvrtky. Přidáme lžíci másla nebo přepuštěného másla, bohatě osolíme, přidáme garam masalu a pečeme na 185°C dokud zelenina nezměkne a lehce nezkaramelizuje – bude to trvat cca 30–35 minut. Zeleninu i s veškerou případnou tekutinou přesuneme do hrnce. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme, přidáme smetanu/mléko, 2 lžičky kurkumy a čerstvý pepř. Vše poté přesuneme do výkonného mixéru a mixujeme, dokud nevznikne hladký lehký krém. Můžete použít i tyčový mixér, ale textura polévky nebudu nikdy tak jemná. Nakonec vše dochutíme solí. Podáváme s pečenou mrkví.

TIP: V polévce bude skvěle fungovat i chilli.

Slaný dýňový koláč

Náročnost: střední

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: 5–6 porcí

Ingredience:

Na křehké těsto:

• 100 g másla

• 1 vejce velikosti L

• 175 g hladké mouky

• špetka soli

Změklé máslo prošleháme v míse společně s vejcem. Přisypeme mouku se solí a zapracujeme v těsto. Zabalíme a dáme zchladnout do lednice.

Náplň:

• půl dýně Hokaido

• 150 g čerstvého špenátu

• 100 g Balkánského sýra

• 200 ml Smetany ke šlehání z Valašska

• 100 g Zakysané smetany z Valašska

• 3 vejce velikosti M

• cibule, sůl, pepř

Postup:

Všechny tekuté ingredience spolu promícháme. Přidáme nadrobno nakrájenou dýní, špenát, Balkánský sýr, cibuli a koření. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu o průměru cca 25 cm vyložíme těstem a zalijeme náplní. Pečeme 40–45 min. Je to opravdu dobrota, vyzkoušejte sami!


publikováno: 7. 12. 2023, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: vaříme, večeře, vegetarián, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+