Recepty s tuňákem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Recepty s tuňákem

22. 2. 2022

Držíte dietu? Sportujete a potřebujete tělu dodat energii, vitamíny a minerály? Chcete jíst zdravěji, ale chybí čas a inspirace? Cítíte se po jídle unavení? Nevíte, co uvařit, bez složitých nákupů a dlouhých hodin v kuchyni? Máme pro vás několik receptů, které si zaručeně zamilujete a se k nim rádi budete vracet.

TUŇÁK S RAJČÁTKY, ZELENÝMI FAZOLKAMI A ČERSTVOU BAZALKOU

Suroviny na 4 porce:

• 4 balení tuňáka Rio Mare Leggero (po 60 g) / Rio Mare Natura (po 60 g)

• čerstvé zelené fazolky

• cherry rajčátka

• 3 lžíce extra panenského olivového oleje

• ocet Balsamico

• lístky bazalky

• sůl a pepř

Postup:

  1. Dejte si vařit vodu se lžičkou soli. Než přivedete k varu, očistěte fazolky – odkrojte jim špičky a případně stáhněte tuhá postranní vlákna. Nakonec je opláchněte na cedníku. Jakmile začne vařit voda, přidejte fazolky a nechte je 5 minut vařit. Měly by být měkké přesně na skus, tedy trochu křupnout.
  2. Uvařené fazolky slijte nebo vyberte cedníkem a hned je umístěte do většího množství ledově studené vody – nejlépe se chladí v čistém, napuštěném kuchyňském dřezu. Po zchladnutí je vyberte na cedník a nechte okapat.
  3. Rajčátka opláchněte, pokrájejte na půlky a naaranžujte na talíře. Přidejte uvařené, vychlazené a scezené fazolky, které ještě před tím překrájejte na velikost sousta. Zlehka osolte. Zalijte olejem a přidejte trochu octa Balsamico, případně z oleje a octa nejdřív umíchejte zálivku a tu pak nalijte na zeleninu.
  4. K naaranžovanému salátku rozprostřete tuňáka a dozdobte lístky bazalky.
  5. Můžete doplnit krajíčkem celozrnného chleba.

LINGUINE S TUŇÁKOVÝM RAGÚ A HRÁŠKEM

Suroviny na 4 porce:

• 350 g linguine

• 160 g balení tuňáka Rio Mare v olivovém oleji

• 1 mrkev

• 1 celer

• ½ cibule

• 200 g mraženého měkkého hrášku

• 100 g rajčatové dužiny

• 40 ml extra panenského olivového oleje

• sůl

• snítka petrželky

Postup:

  1. Přiveďte hodně osolené vody k varu, očistěte zeleninu, nakrájejte mrkev na kostičky, nakrájejte celer, cibuli a petržel.
  2. Mrkev, celer a cibuli opečte na pánvi na oleji dozlatova, přidejte hrášek a rajčatovou dužinu, dochuťte solí a vařte asi 10 minut. Jakmile je hotovo, přidejte scezeného tuňáka a petrželku.
  3. Vložte linguine do vroucí vody a po uvaření těstoviny sceďte, okořeňte, smíchejte na pánvi s připravenou směsí a ihned podávejte.

BASMATI RÝŽE S TUŇÁKEM A DÝNÍ

Suroviny na 4 porce:

• 2 balení tuňáka Rio Mare v extra panenském olivovém oleji (po 80 g) / NEBO Rio Mare Leggero (po 60 g)

• 350 g rýže Basmati

• 1 dýňový plátek

• 2 čerstvé jarní cibule

• ½ červené chilli papričky

• sůl, bílý pepř

Postup:

  1. Zahřejte několik polévkových lžic olivového oleje v pánvi wok a usmažte česnek, nakrájenou jarní cibulku (odložte stonky) a nakrájenou chilli papričku. Přidejte dýni nakrájenou na kostky, sůl a vařte na středním ohni a v případě potřeby přidávejte trochu vody.
  2. Nasypte propranou rýži do půl litru slané vroucí vody, snižte plamen, přidejte lžíci oleje a pokračujte ve vaření, dokud není Basmati „al dente“ (voda by měla být zcela absorbována).
  3. Jakmile uvaříme, prohřejte rýži v pánvi wok spolu s dýní, přidejte tuňáka a nechte absorbovat chuť.

TUŇÁKOVÝ SALÁT S JABLKY A OPÉKANÝMI MANDLEMI

Suroviny na 4 porce:

• 3 balení tuňáka Rio Mare s citronem a černým pepřem (po 80 g)

• 2 červená jablka

• 20 g mandlí nakrájených na špalíčky

• 40 ml extra panenského olivového oleje

• srdíčko řapíkatého celeru

• hrst křehkých salátových lístků

• sůl na dochucení

Postup:

6. Na nepřilnavé pánvi restujte po dobu dvou minut mandle a míchejte je nebo obracejte, dokud nezačnou vonět a některé i tmavnout.

7. Omyjte jablka a neoloupaná je nakrájejte na kostky. Pak je smíchejte s tuňákem s citronem a černým pepřem.

8. Nakrájejte celer na tenké plátky, přidejte k salátu a dochuťte olejem a solí.

9. Naaranžujte salát do misky, nahoru dejte směs tuňáka s jablky a posypte praženými mandlemi.

www.riomare.cz


publikováno: 22. 2. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: ryby, salát, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+