Recepty z místních surovin! | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty z místních surovin!

12. 2. 2021

Potraviny pocházející z blízkého okolí jsou čerstvé a výživné. Díky tomu jsou také velmi chutné. A navíc nás může zahřát pocit, že podpoříme místní zemědělce a výrobce. Máme pro vás dva zajímavé recepty.

Cibule plněné sýrem gouda

O tomto pokrmu si dovolíme tvrdit, že představuje zajímavou alternativu francouzské cibulačky. Pokud tedy milujete tuto polévku, jednoznačně vás zaujmou i naše cibule plněné goudou. Nesmí chybět ani zeleninový vývar a bílé víno. Podmínkou chutného receptu je ovšem volba surovin. Zkuste preferovat lokální. Jednou z nich je také geniální sýr naprosto fenomenální chuti, a to Ovčí gouda archivní sýr ze Statku Horní Dvorce v jižních Čechách. Jedná se o polotvrdý sýr, který se vyrábí speciální ruční technologií ze 100% ovčího mléka. Poté poměrně dlouho zraje, díky čemuž se může pyšnit plnou, ostrou a aromatickou chutí a vůní. Tato pochoutka byla vloni oceněna Regionální potravinou v Jihočeském kraji.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience: 500 ml zeleninového vývaru, 350 ml bílého vína, 20g másla, 4 velké cibule, 3 rajčata, 120 g strouhanky, 120 g Ovčí gouda archivní sýr, Statek Horní Dvorce s. r. o., 50 g petržele, 2 stroužky česneku, 3 jarní cibulky

Postup:

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Malý pekáč si vytřeme máslem.
  3. Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme víno a provaříme.
  4. Cibule oloupeme, rozřízneme podélně a opatrně sundáme 3 vrstvy. Vnější vrstvy cibule vložíme do vroucího vývaru a vaříme 3–4 minuty. Vytáhneme a necháme vychladnout.
  5. Připravíme náplň. Rajčata nastrouháme na hrubém struhadle, většinu slupky, která nám zůstane, vyhodíme. Přidáme strouhanku, česnek najemno, nasekanou petrželku, nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř a 90 g goudy nastrouhané najemno. Vše promícháme.
  6. Každou vrstvu cibule naplníme směsí a utáhneme. Cibule skládáme do pekáče vedle sebe. Podlijeme trochou vývaru a pečeme 40 minut.
  7. Po 40 minutách vytáhneme a zastrouhneme zbylou goudou a pečeme dalších 10 min.

Salát s kozím sýrem, čekankou, ořechy a medovým dresinkem

Přestože se nesou zimní recepty v „hutnějším“ duchu, nezapomínejme ani na lehkou večeři v podobě salátu. Někdy si vystačíme s variantou „co dům dal“, ale proč se taky neinspirovat ozkoušeným a perfektně vyladěným receptem? V tom našem se ukrývá čekanka, listový salát, ořechy, hrušky, med a další zajímavá dochucovadla. Surovinou, která všechny ostatní dokonale propojí, je kozí sýr. Jednoznačně doporučujeme loňského vítěze Regionální potraviny v Kraji Vysočina – Pomazánkový kozí sýr bílý z BIOFARMY DoRa s. r. o. Vyrábějí ho na rodinné ekologické farmě podle své originální receptury. Základem je pasterované kozí mléko nejvyšší kvality. Jedná se o jemnou tvarohovou pomazánku, která si vás podmaní svou lahodnou chutí.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience: 400 g POMAZÁNKOVÝ KOZÍ SÝR BÍLÝ, BIOFARMA DoRa s. r. o., 130 g medu, 30 ml jablečného octa, 150 g oleje, 200 g čekanky, 200 g listového salátu, 10 ml ořechového oleje, 100 g ořechů, 400 g hrušky

Postup:

  1. Do odměrky dáme olej, med a ocet a tyčovým mixérem mixujeme alespoň 2 minuty, aby vznikla emulze. Dresink dochutíme solí a pepřem.
  2. Hrušky nakrájíme na tenké plátky.
  3. Salát očistíme a opláchneme.
  4. Kozí sýr dáme do misky a dochutíme solí, pepřem a ořechovým olejem.
  5. Ve velké míse smícháme salát, nakrájenou čekanku, hrušky a dresink. Vše dobře promícháme a nandáme na talíře.
  6. Posypeme ořechy a na salát ještě přidáme kozí sýr.

Zdroj fotografií a receptů: www.regionalnipotravina.cz


publikováno: 12. 2. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: salát, vaříme, vegetarián, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+