Rychle, chutně a lokálně v červnu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Rychle, chutně a lokálně v červnu

21. 6. 2021

Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

Pečená rajčata

Protože jsou rajčata nejoblíbenější českou zeleninou, připravili jsme si pro vás recept, kde hrají prim. Je naprosto jednoduchý, ale budete se oblizovat ještě druhý den. Přestože stěžejní surovinu známe, položme si otázku – jaká se hodí do našeho pokrmu? Díky prestižnímu ocenění Regionální potravina jsme objevili cherry rajčata odrůdy Hranáček od Farmy Bezdínek, která tuto značku kvality získala vloni v Moravskoslezském kraji. Rajčátka mají podlouhlý tvar a jsou extra sladká. Pěstují se samozřejmě u nás, díky čemuž jsou lákavě šťavnatá, voňavá a plné chuti. A v případě bohaté úrody jsme připravili tip pro jejich uskladnění.

Ingredience: HRANÁČEK – RAJČATA CHERRY PODLOUHLÁ ČERVENÁ z Farmy Bezdínek s. r. o., tymián, cukr krystal, česnek, vinný ocet, olivový olej, sůl

Postup:

1. Troubu si předehřejeme na 150 °C. Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru. Snažíme se, aby na každé půlce rajčete byl tymián a plátek česneku. Poté rajčata přelijeme olivovým olejem a octem a nakonec zlehka posypeme solí a cukrem, který nám udělá lehkou karamelovou chuť.

2. Pečeme zvolna nejdříve 150 °C a po 1/2 hodině na 120 °C cca 2 hodiny.

Varianty uskladnění:

• Do umytých a dobře vysušených sklenic natlačíme ještě teplá rajčata. Zalijeme olivovým olejem. Dobře zavřeme a sterilujeme při 80 °C 20 minut v troubě v pekáči s trochou vody. Sklenice poté vyndáme a necháme zchladnout otočené víčkem dolů (do sklenice můžeme přidat nějaké bylinky, třeba tymián).

• Rajčata můžeme zavařit obdobně se sladkokyselým nálevem. Nálev vytvoříme z octa, cukru a vody.

• Rajčata můžeme také úplně vysušit a poté rozmixovat na prach, který použijeme na dochucování různých pokrmů. Například těstovin

• Další varianta uskladnění může být rajčatová pasta, kterou vytvoříme rozmixováním upečených, ještě měkkých rajčat. Rajčata dáme do nádoby, zalijeme trochou olivového oleje a rozmixujeme na pastu. Pastu můžeme ozvláštnit přidáním bazalky.

Trhací bochník se sýrem a česnekem

Jedli jste už někdy trhací bochník? Chcete se dozvědět, na čem že si to vůbec můžete pochutnat? Pak si ho pojďte připravit. Uvidíte, že vás tato specialita, ať už v podobě předkrmu nebo hlavního chodu, nadchne! Aby vám chutnalo o to víc, vyberte pečlivě chléb. Naším favoritem je Žitný chléb 600 g ze Cvrčovické pekárny ve Středočeském kraji, který získal v roce 2020 ocenění Regionální potravina. Tento skvostný kousek vyrábějí podle tradiční receptury převážně ručně. Obsahuje 44 % žitné mouky, proto očekávejte příjemně nakyslou chuť, která v tomto receptu bezvadně doplní směs česneku, petržele a sýru.

Ingredience: 5 stroužků česneku, 1/3 hrnku čerstvé petržele, 2 lžíce oleje, 1 oceněný ŽITNÝ CHLÉB 600G ze CVRČOVICKÉ PEKÁRNY, s. r. o., 3 lžíce másla, 115 g sýra, sůl

Postup:

  1. Oloupané stroužky česneku, petrželku a olej vložíme do mixéru. Mixujeme, dokud nebude česnek nasekaný na menší kousky.
  2. Plátky sýra nakrájíme na cca 2,5centimetrové čtverečky.
  3. Na pánvi rozehřejeme máslo. Jakmile je rozpuštěné, přidáme posekaný česnek se špetkou soli. Povaříme asi 2 minuty a hlavně nezapomeneme neustále míchat, česnek nesmí zhnědnout. Poté sundáme z plamene.
  4. Rošt v troubě nastavíme doprostřed a troubu předehřejeme na 190 °C. Ostrým nožem uděláme šikmé zářezy po celém chlebu a z obou stran, tak abychom vytvořili mřížku. Ale musíme dávat pozor, abychom ho neprořízli úplně skrz.
  5. Do zářezů za pomoci lžičky nakapejme česnekové máslo a do každého z nich vložíme 3 až 4 sýrové čtverečky. Chléb přeneseme na kus alobalu, druhým kusem ho překryjeme seshora a přehneme zbylé okraje.
  6. Pečeme cca 10 minut, poté sundáme vrchní část alobalu a pečeme dalších 10 minut, než se sýr kompletně rozpustí.

Maltašky plněné griliášem

Znáte maltašky? Jedná se o drobné pečivo, které si nyní připravíme na sladko. Základem je těsto z másla, hladké mouky a žloutků, které přes noc ve formě malých kuliček odpočívá v lednici. Druhý den je vytvarujeme do uzlíčků, přidáme do nich griliáš a pečeme. Griliáš si sice můžete vyrobit vlastní, byl by ale hřích neochutnat Griliáš od Radky Mayerové z její rodinné firmy Grika. Jedná se o chloubu Libereckého kraje, která si v roce 2019 vysloužila ocenění Regionální potravina. Přesvědčte se sami a zkuste jedinečnou směs s typickou nezaměnitelnou sladkou i lehce nahořklou chutí po karamelu a pražených lískových oříšcích, která perfektně doplní třeba také zmrzlinu nebo palačinky.

Ingredience (na 60 kousků): 250 g másla, 300 g hladké mouky, 5 žloutků, 100 g hořké čokolády, lžička a půl vody, Griliáš od Radky Mayerové – Grika

Postup:

  1. Na vál nasypeme mouku, přidáme změklé máslo, žloutky a vodu, zpracujeme tuhé těsto.
  2. Vytvoříme válečky a rozkrájíme je na cca 60 kousků, ze kterých uděláme kuličky.
  3. Poklademe na talíř, přikryjeme igelitem a necháme přes noc odpočinout v lednici. Druhý den ještě ztuhlé kuličky vyválíme na placičky v průměru asi 10 centimetrů.
  4. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a smícháme s griliášem. Vychladlou směsí plníme placičky z těsta a zabalíme do uzlíčků, kraje necháme volné.
  5. Pečeme v košíčkách asi 15 minut při 180 až 200 °C. Na závěr pocukrujeme a posypeme grilliášem a můžeme podávat.

Kuřecí špízy na medu a pivě

Grilovací sezóna je v plném proudu. Pojďme si proto přichystat šťavnaté kuřecí špízy marinované v medu a pivu a provoněné česnekem s petrželkou. Pokud nemáte med od včelaře z okolí, doporučujeme PROPOLIS V MEDU od rodinné firmy Pleva. Tento med je výjimečný nejen svou chutí, ale také příměsí jedinečného propolisu neboli hmoty z pryskyřice, kterou ještě zpracovávají včely. Ne nadarmo získal vloni tento výrobek prestižní ocenění Regionální potravina v Královéhradec­kém kraji.

Ingredience: 4 ks kuřecích prsou, 3 stroužky česneku, 100 ml piva, 5 lžic PROPOLISU V MEDU od firmy Pleva s. r. o., 2 lžičky pálivé papriky, 2 lžičky kremžské hořčice, 1 lžíce oleje, čerstvá petržel

Postup:

  1. Česnek nakrájíme nadrobno a smícháme se všemi ingrediencemi kromě petrželky. Poté promícháme směs s proužky kuřecího masa a necháme aspoň 2 hodiny marinovat.
  2. Kousky masa napíchneme těsně vedle sebe a položíme na gril. Nebo je vložíme do trouby na plech s pečicím papírem.
  3. V předehřáté troubě špízy pečeme na 200 °C asi 10 minut, poté je vyndáme, přelejeme zbylou marinádou a pečeme dalších 10 minut.
  4. Špízy ozdobíme nasekanou petrželkou.

Zdroj fotografií a receptů: www.regionalnipotravina.cz


publikováno: 21. 6. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, sýr, vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+