Sirup z agáve, sladké pečení s méně kaloriemi
Klasický bílý cukr je stálicí české kuchyně, snahy o jeho nahrazení zdravější alternativou ale neutuchají. Mnozí vkládali naději do umělých sladidel, které časem vytlačila stévie se svou typicky lékořicovou chutí. Ta ale nemusí být každému příjemná. Trend návratu k přírodě ukazuje, že nejlepší je využívat přirozené formy slazení, například rozmanité sirupy.
Různé sirupy nemají stejné vlastnosti
Čekankový sirup je plný vlákniny, rýžový sirup je tekutější a méně sladký, sirup s agáve je oproti tomu hustý a s výrazně sladkou chutí. Obsahuje vysoký podíl ovocného cukru – fruktózy a nízké množství sacharózy.
Agávový sirup se využívá při vaření a hlavně pečení, kdy vynikne jeho schopnost zabránit vysoušení pečiva. Velkou výhodou agávového sirupu je vysoká sladivost při zachování nízké kalorické hodnoty. Agávový sirup tak sladí víc než cukr nebo med a stejné sladkosti pokrmů přitom dosáhneme s polovinou kalorií. V praxi tedy stačí použít ¾ požadovaného množství sirupu v porovnání s cukrem.
A kde se vůbec vzal? Agáve je druh kaktusu rostoucí na různých místech zeměkoule, nejvíc ale ve střední a jižní Americe. V Mexiku se každoročně sklidí ohromné množství divokých kaktusů, ze kterých se vyrábí právě sirum nebo jeho řidší příbuzný – oblíbená tequilla.
K dostání na www.dortisimo.cz