Svatomartinské rohlíčky a šneci z kynutého těsta | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Svatomartinské rohlíčky a šneci z kynutého těsta

10. 11. 2022

Pokrmy, které připravujeme pro určitá období roku mají svoje historické kořeny a tradice. Na svatého Martina se v Čechách stala populární Svatomartinská husa. Požádají se Svatomartinské hody. Málokdo už ale zná Svatomartinské rohlíčky (vandrovnice). Ty se připravovali právě na svátek svatého Martina, kdy se uzavíral hospodářský rok a hospodáři je pekli a rozdávali čeládce na cestu tak zvaný vandr.

Mlékárna Valašské Meziříčí leží v kraji s bohatými tradicemi, připomíná některé zapomenuté zvyky, které souvisí s chodem a rituály v kraji. Navíc připomenutí je to velice dobré a sladké. Jedná se o Svatomartinské rohlíčky a Šneky z kynutého těsta, pro jejichž výrobu potřebujeme mléčné výrobky. Tradici připomíná mlékárna nejenom v podobě tipů na sváteční stůl, ale i tradičním pojetím výroby svých výrobků, které díky tomu chutnají, jako v dobách našich babiček.

Svatomartinské rohlíčky z kefíru a ořechovou náplní

Svátky svatého Martina jsou ve znamení dobrého jídla. Proto i my přinášíme recept na skvělé svatomartinské rohlíčky z kefírového mléka s ořechovou náplní.

Doba přípravy: 100 minut

Ingredience: na dva plechy Svatomartinských rohlíčků

• pšeničný kvásek 350 g

• Čerstvé mléko z Valašska 150 ml

• Kefírové mléko nízkotučné 60 g

• Cukr krupice 100 g

• vanilkový cukr lžíce

• citronová kúra

• hladká mouka 250 g

• polohrubá mouka 250 g

• sůl malá lžička

• žloutky z větších vajec 2 ks

• olej 40 g

• sádlo 30 g

• studené máslo 30 g

Na oříškovou náplň

• vlašské ořechy 250 g

• cukr moučka 100 g

• Čerstvé mléko z Valašska 80 ml

• tuzemský rum 4 lžíce

• skořice špetka

Postup:

Z kvásku, mléka s kefírem, cukru, žloutků, mouky se solí a oleje uhněteme těsto, kdy na konci hnětení zapracujeme sádlo a máslo. Těsto musí být vláčné a nesmí lepit. Těsto necháme kynout v teple 2 až 3 hodiny a občas ho přeložíme. Potom těsto přendáme do krabičky, potřeme jej olejem a uložíme do lednice přes noc. Vykynuté těsto (po 12–20 hodinách v lednici) rozdělíme na 24 kousků, každý kousek ještě přeložíme, vyválíme do kuličky a necháme asi 30 minut odpočívat. Mezitím si uděláme ořechovou náplň. Namleté ořechy v rendlíku smícháme s cukrem či medem, mlékem, rumem a skořicí a jen pár minut za stálého míchání povaříme. Necháme náplň vychladnout, čímž se ještě zpevní. Každou kuličku těsta rukou roztáhneme, vyválíme do trojúhelníku, na širší část dáme poměrnou část náplně a zarolujeme ke středu k tenké části. Rukama ještě zahneme a zpevníme konce, aby náplň nevytékala. Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem (dávka je na dva plechy) a necháme vykynout. Kynutí pod igelitovým pytlem, trvá 3 až 4 hodiny, podle teploty v místnosti. Dobře vykynuté rohlíky potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a ozdobíme celým mákem. Pečeme na 190 °C asi 35 minut.

Sladcí šneci z kynutého těsta se skořicí

Sladké šneky z kynutého těsta se skořicí všichni známe a všichni milujeme. V tomto těstě je navíc jogurt, který dělá těsto extra vláčným. Věříme, že vás tento recept bude bavit a hlavně, že vám bude chutnat. Hodí se skvěle na snídani, svačinu nebo jen tak na chuť.

Doba přípravy: 120 minut

Ingredience:

• 400 g hladké mouky

• 100 ml Čerstvého mléka z Valašska

• 100 ml Bílého jogurtu z Valašska

• 50 ml oleje

• 1 vejce

• 10 g sušeného droždí

• lžičku soli

• 1 lžíci cukru krystal

Na náplň

• 100 g másla

• 2 polévkové lžíce cukr krupice

• 2 čajové lžičky skořice

Postup:

Všechny suroviny na přípravu těsta dáme do misky. Vařečkou nebo robotem vytvoříme těsto. Zpracované těsto necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto přeložíme z misky na pracovní desku, pokud těsto lepí, pomůžeme si moukou a rozválíme těsto na obdélník. Rádýlkem nebo nožem rozřízneme těsto na proužky, které potřeme směsí másla, cukru a skořice. Proužek srolujeme do šneka. Srolované šneky přeložíme na papírem vyložený plech, potřeme žloutkem a dáme péct do trouby. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200°C dozlatova. Tip: Náplň můžete obměnit s kousky čokolády, rozinkami nebo oříšky dle vašich chutí.


publikováno: 10. 11. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: pečení, pečivo

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+