Upečte si dezert z rýžové mouky | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Upečte si dezert z rýžové mouky

4. 3. 2022

Rýžová hladké mouka je vhodná na pečení dezertů, přípravu sušenek, lívanců, bábovek i palačinek. Hodit se vám bude také při přípravě asijských moučníků, využijete ji velmi snadno v české kuchyni pro slané i sladké pečení. Do jídelníčku přinese zpestření, zajímavou chuť, a navíc je lehce stravitelná.

Rýžová hladká mouka Pernerka pochází z kvalitní rýže Arborio pěstované v Itálii. Rýžová Pernerka je namleta unikátní mlecí technologií, která výrazně méně poškozuje škrobové zrno. Díky tomu získává rýžová Pernerka vynikající pečící vlastnosti.

Při práci s těstem z rýžové mouky počítejte s tím, že nebude tak pružné, jako například těsta z pšeničné mouky, která obsahují velké množství lepku. Pokud chcete, aby těsto dosáhlo vlastností, na které jste zvyklí u mouk s lepkem, můžete rýžovou mouku smíchat s pšeničnou hladkou. Pro začátek ji zapojte v poměru 1:4 s pšeničnou moukou.

www.pernerka.cz

CITRONOVÁ BABETA

Čas: 1 hodina

Suroviny: 4 vejce, 200 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 150 g hladké rýžové mouky Pernerka, 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 150 ml oleje, citronová kůra z jednoho citronu, šťáva ze dvou citronů, máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Nejprve si rozdělíme všechna vejce na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přisypeme 200 g moučkového cukru a dobře vyšleháme. Přidáme 150 ml oleje a opět prošleháme. Přidáme kůru nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu, balíček vanilkového cukru, balíček vanilkového pudinkového prášku, šťávu ze dvou menších citronů (cca 25 ml), rýžovou mouku a promícháme. Pak ještě zapracujeme tuhý sníh.

Hotové těsto vylijeme do dvou forem o průměru 18 a 23 cm vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou a uhladíme ho. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 25–30 minut.

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Porcí: 1 beránek

Náročnost: 2/5

Doba přípravy: 3 hodiny

Ingredience: 250 g rýžové hladké mouky Pernerka, 120 g krupicového cukru, 100 g másla, 3 vajec, 120 ml mléka, 30 g rozinek, 30 g sekaných mandlí, citrónová kůra z jednoho citronu, 1 sáček kypřícího prášku.

Postup:

Nejprve si vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Formu na velikonočního beránka vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Troubu dáme předehřívat na 150 °C. V míse ušleháme máslo s cukrem a poté do směsi zašleháme jeden žloutek po druhém. Mouku promícháme s kypřícím práškem a prosejeme ji do misky.

Do žloutkové směsi střídavě zamícháváme mouku a mléko, dokud nezískáme kompaktní poměrně tuhou směs. Na závěr do směsi zamícháme i citronovou kůru. Bílky vyšleháme do tuha a po částech je opatrně zamícháme do připravené směsi. Míchejte opravdu opatrně, aby Vám sníh nespadnul. Na závěr do těsta zamícháme rozinky a mandle.

Připravené těsto nalijeme do formy na beránka a dáme jej péct do trouby vyhřáté na 150 °C na 30 minut. Poté teplotu zvýšíme na 180 a pečeme ještě dalších 30 minut.

Tipy a triky: Těsto na beránka můžete použít i do jiných forem, například na bábovku nebo muffiny.


publikováno: 4. 3. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, mouka, pečení

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+