V hlavní roli vajíčko! | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

V hlavní roli vajíčko!

3. 4. 2020

Blíží se Velikonoce a s nimi i obligátní otázka – kam s nimi? Ano, řeč je o vejcích., kterých bývá o jarních svátcích a po nich požehnaně. Možností, jak je nápaditě zpracovat, je ale spoustu. Pokud je navíc připravíte na přepuštěném másle (ghí), získáte hodnotné jídlo s jedinečnou chutí a vůni.

Máslo na smažení

„Vejce v podobě volského oka nebo míchaná jsou oblíbenou teplou snídaní, ale dobře se hodí i k večeři, kdy je pro tělo prospěšnější dát přednost bílkovinám před sacharidy. Aby pokrm nebyl fádní, hodí se ochutit jej vhodným kořením a třeba doplnit jarními bylinkami. Pro výslednou chuť je ale zásadní, jaký tuk použijete na smažení. Přepuštěné máslo – ghí – je k tepelné úpravě ideální, protože se nepřepaluje (bod zápalu je až 250 °C), a navíc dodá jídlu příjemnou máslovou chuť. A protože přepuštěním se máslo zbavuje kaseinu (mléčné bílkoviny) a laktózy (mléčného cukru), mohou ghí konzumovat i lidé s alergií na některou z těchto složek mléka,“ upozorňuje Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

Pro přípravu vaječných pokrmů můžete použít klasické nebo bio ghí, zajímavou variantou jsou ale i ochucená a bylinná ghí. Delikátní pikantní chuť pak dodá vajíčkům ghí s chilli kořením, a pokud byste si chtěli připravit třeba omeletu, vyzkoušejte kombinaci ghí s bio kokosovým olejem.

BIO Ghí

Ghíčko v bio kvalitě je čistý máselný tuk s chutí a vůní másla, který pochází od krav chovaných v ekologickém zemědělství. Krávy se pasou většinu času na trávě, proto jejich mléko obsahuje i větší množství vitamínů, minerálů a např. kyselinu CLA, která pomáhá snižovat tuky i hladinu cholesterolu v těle a pomáhá budovat svalovou hmotu. Bio ghíčko se nepřepaluje, krásně voní a skvěle chutná. Vydrží až rok a nemusí se chladit. Přikládají se mu i blahodárné účinky na lidské zdraví. Bio Ghí koupíte na www.ceskeghic­ko.cz za 422 Kč (760 ml).

Ghí s chilli

Ghí obohacené chilli kořením použijte všude tam, kde chcete, aby jídlo bylo pikantní. Například při přípravě guláše, luštěninových jídel, zeleninových omáček. Ghí je čistý máselný tuk s chutí a vůní másla, ale s jinými vlastnostmi. Je ideální ke smažení, nepřepaluje se. Vydrží až rok a nemusí se chladit. A v neposlední řadě krásně voní a dobře chutná. Koupíte jej na www.ceskeghic­ko.cz za 155 Kč (220 ml)

První České Ghíčko

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu. Více na www.ceskeghic­ko.cz

Zdroj a foto: www.ceskeghic­ko.cz


publikováno: 3. 4. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: máslo

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+