Velikonoční věnec
Vyzkoušejte tradiční recept na dobroučký velikonoční věnec z kynutého těsta.
Suroviny:
• 500 g polohrubé mouky Pernerka
• 20 g droždí
• 60 g cukru
• 1 vanilkový cukr
• 250 ml mléka (vlažného)
• 80 g másla
• 1 vejce
• 1/2 lžičky soli
• Citronová kůra z jednoho citronu
• 1 vejce (na potření)
• Mandle
• rozinky
Postup:
Odlijeme si trochu vlažného mléka a přidáme lžičku cukru a droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek cca 15 minut.
Poté smícháme všechny ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, do kterého podle chuti přidáme mandle nebo rozinky. Necháme kynout cca hodinku. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
Těsto rozdělíme na tři díly a upleteme copánek. Ten poté spojíme a vytvoříme věnec. Přeneseme na plech a necháme ještě cca 10 minut odpočinout.
Potřeme vajíčkem a můžeme posypat mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 40 minut.
Tip:
Doprostřed věnce dejte keramickou misku. Díky ní bude otvor uprostřed pravidelný. K přípravě použijte českou polohrubou mouku Pernerka, díky její kvalitě těsto krásně nakyne.