Velikonoční věnec | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Velikonoční věnec

2. 4. 2021

Vyzkoušejte tradiční recept na dobroučký velikonoční věnec z kynutého těsta.

Suroviny:

• 500 g polohrubé mouky Pernerka
• 20 g droždí
• 60 g cukru
• 1 vanilkový cukr
• 250 ml mléka (vlažného)
• 80 g másla
• 1 vejce
• 1/2 lžičky soli
• Citronová kůra z jednoho citronu
• 1 vejce (na potření)
• Mandle
• rozinky

Postup:

Odlijeme si trochu vlažného mléka a přidáme lžičku cukru a droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek cca 15 minut.

Poté smícháme všechny ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, do kterého podle chuti přidáme mandle nebo rozinky. Necháme kynout cca hodinku. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

Těsto rozdělíme na tři díly a upleteme copánek. Ten poté spojíme a vytvoříme věnec. Přeneseme na plech a necháme ještě cca 10 minut odpočinout.

Potřeme vajíčkem a můžeme posypat mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 40 minut.

Tip:

Doprostřed věnce dejte keramickou misku. Díky ní bude otvor uprostřed pravidelný. K přípravě použijte českou polohrubou mouku Pernerka, díky její kvalitě těsto krásně nakyne.

www.pernerka.cz


publikováno: 2. 4. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: pečení, Velikonoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+