Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

15. 10. 2019

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se celosvětově každý rok z moří a oceánů vyloví 80 milionů tun ryb. Toto číslo se negativně podepisuje téměř na třetině rybích populací, které jsou kvůli nadměrnému rybolovu zdecimované a nestíhají se dostatečně obnovovat. Výsledkem je nejen dramatický úbytek daných druhů, ale také to, že šupináči, kteří uvíznou v sítích, ani zdaleka nepřipomínají své předchůdce. Ať se to týká velikosti či kvality.

Vybírejte si, co si dáte do košíku

Postupem let jsme se naučili přemýšlet při nákupu a zohledňovat nejen kvalitu nabízeného zboží, ale také jeho složení a původ. To, co se u jiných položek stalo běžnou součástí rozhodování, zatím u ryb chybělo. Stále zde bývá hlavním argumentem cena, podle níž se my, zákazníci, řídíme. Naštěstí i tento trend se začíná měnit. „Poptávka zákazníků i prodejců po rybách z trvale udržitelného rybolovu narůstá,“ potvrzuje Predrag Bilić, senior garant nákupu zmrazených ryb značky Nowaco.

Bílá rybka záchrany

To dává naději, že se časem podaří nadměrnému rybolovu a jeho negativním dopadům zabránit. Nebojte se. Vůbec to neznamená, že pokud chcete být tím zodpovědným, kdo pomůže obyvatele moří a oceánů zachránit, musíte se vzdát konzumace ryb. Stačí být jen při nákupu pozorný. „Chcete-li podpořit trvale udržitelný rybolov, pak kupujte výrobky s logem MSC. Jde o modrou značku s bílou rybkou,“ radí Predrag Bilić a vysvětluje: „Ta je symbolem a garancí, že se výrobce o oblast a populaci ryb v ní dobře stará. Musí splnit přísná kritéria udržitelného rybolovu, aby mohl toto označení používat.“

Dostupná kvalita pro každého

Výrobky pyšnící se bílou rybkou s nápisem MSC jsou kvalitnější než ostatní a přitom jsou jen o malinko dražší. Rozdíl se počítá na koruny. Výhodou je, že je najdete i v mrazících boxech. Pokud ještě k tomu objevíte na obalu produktu nápis „Zmrazeno na moři“, pak se vám dostal do ruky opravdu dobrý úlovek. Znamená to totiž, že surovina pochází z ryby, která byla ihned po vylovení zpracována. Takže rybí maso si díky rychlému zmrazení uchová vše potřebné, především svoji typickou vůni i chuť. Pokud chcete jít v obchodě rovnou na jistotu, sáhněte po Filé od značky Nowaco, které splňuje obojí. Ve složení je 100 % masa a žádná voda či jiné přídatné látky v něm nejsou.

Udržitelný rybolov se stává tématem

Někdy stačí málo, aby došlo k velké změně. Nejde jen o nekonečné diskuze, které nikam nevedou, potřeba jsou činy. A to každého z nás. Z minulosti dobře víme, co nekontrolovaný lov dokáže. Poučme se a přemýšlejme ještě o něco více nad tím, co vkládáme do svého nákupního košíku. Jako zákazníci máme sílu změnit věci a prodávaný sortiment. Tak příště až si budete kupovat rybu či výrobek z ní, hledejte bílou rybku naděje pro moře a oceány.

Zdroj: www.nowaco.cz


publikováno: 15. 10. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, ryby

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+