Zdravé chlebíčky pro lehčí svátky | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Zdravé chlebíčky pro lehčí svátky

27. 12. 2014

Vánoce, Silvestr, ale taky nejrůznější oslavy se jen těžko obejdou bez chlebíčku a jednohubek. „Ty ale bohužel bývají často velmi tučné, zatěžují naše střeva a podporují rozvoj civilizačních chorob jako je cukrovka, srdečně cévní choroby a různé druhy rakoviny,“ varuje výživový specialista Martin Škába, který vybral osm osvědčených a rychlých receptů na zdravé party delikatesy.

Pomazánka „Miso zázrak“

Potřebujeme: Zelenina (mrkev červená a žlutá), brokolice, mini kukuřice, hrachové lusky, Miso (jemná pasta z fermentované sóji a rýže), vločky řasy NORI

Postup: Hluboce zmrazenou nebo čerstvou zeleninu povaříme ve vodě cca 4– 5 min. Poté vodu slijeme a zeleninu dáme do nádoby na rozmixování. Tyčovým mixérem rozmixujeme na jemnou pastu. Přidáme Miso a zamícháme do pasty. Nakonec přidáme vločky Nori a opět zamícháme. Získáme velmi chutnou pomazánku, její výraznou chuť jí dodá právě pasta Miso.

Proč je zdravá:„Miso pasta, kterou jsem zvolil, je vyrobena ze sóji a rýže procesem fermentace. Patří mezi potraviny jako je tempeh a natto. Miso pasta se používá k ochucování a má velmi lahodnou a výraznou chuť. Je velký zdrojem živých enzymů, vitamínů (hlavně vápníku, železa, vitamínů B- komplexu), minerálů, podporuje trávení a podporuje zdravý cév,“ vysvětluje Martin Škába.

Pomazánka „Elixír mládí“

Potřebujeme: Zelenina (mrkev červená a žlutá), brokolice, mini kukuřice, hrachové lusky, konopný protein (v syrové kvalitě tzv. RAW), prášek ze zeleného ječmene, psyllium (indická vláknina), citronová šťáva, japonská mořská řasa.

Postup: Hluboce zmrazenou nebo čerstvou zeleninu povaříme ve vodě cca 4– 5 min. Poté vodu slijeme a zeleninu dáme do nádoby na rozmixování. Tyčovým mixérem rozmixujeme na jemnou pastu. Přidáváme postupně konopný protein, zelený ječmen, psyllium, japonskou řasu a vše zamícháme. Nakonec zakápneme citronovou šťávou (pomazánka je velmi chutná i bez japonské mořské řasy, pokud byste ji nesehnali).

Proč je zdravá: „Konopný protein je bohatým zdrojem esenciálních aminokyselin, omega-3 a vlákniny. Většinou má obsah bílkovin kolem 45– 50 %, takže je lehce vstřebatelný pro všechny věkové vrstvy strávníků. Prášek ze zeleného ječmene je obrovský zdroj vitamínů, minerálů, chlorofylu, vlákniny a aktivních enzymů. Psyllium je indický druh vlákniny, která velmi pomáhá „očistě“ tlustého střeva a tím i zdraví celého těla. Jak říkají východní medicíny – správné trávení je základ zdraví,“ vyjmenovává Martin Škába.

Pomazánka „Česneková delikatesa se lněným olejem“

Potřebujeme: Zelenina (mrkev červená a žlutá), brokolice, mini kukuřice, hrachové lusky, fazole, cizrna, konopná semínka, česnek, lněný olej

Postup: Hluboce zmrazenou nebo čerstvou zeleninu povaříme ve vodě cca 4– 5 min. Uvaříme fazole a cizrnu. Uvařenou zeleninu, fazole i cizrnu rozmixujeme na pastu. Rozmáčknutý česnek přimícháme. Zamícháme konopná semínka a zakápneme lněným olejem.

Proč je zdravá: „Lněný olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které pomáhají zdraví cév a srdce, kloubů, mozku i celého imunitního systému,“ komentuje odborník.

Pomazánka „Konopná dobrota s chia semínky“

Potřebujeme: Zelenina (mrkev červená a žlutá), brokolice, mini kukuřice, hrachové lusky, miso, konopný protein, chia semínka

Postup: Hluboce zmrazenou nebo čerstvou zeleninu povaříme ve vodě cca 4– 5 min. Tyčovým mixérem rozmixujeme na jemnou pastu. Přidáme Miso a konopný protein (prášek) zamícháme do pasty. Nakonec přidáme chia semínka.

Proč je zdravá: „Použili jsme Miso pastu, která má pozitivní zdravotní účinky a Chia semínka jsou bohatým zdrojem vlákniny, antioxidantů, omega-3, vápníku (5× víc vápníku než v mléce), železa, zinku, draslíku, magnesia, fosforu a další důležité živin,“ upřesňuje Martin Škába.

Jak můžete upravit chlebíčky?

celozrnný žitný kváskový chléb, arašídová pomazánka (pouze arašídy a mořská sůl), sušené jablko, bonbon (kakao, datle, mandle)

rýžový chlebík, pomazánka POM 3, kozí sýr, vaječný nářez

rýžový chlebík, kombinace POM 1 a POM 2,kozí sýr, konopné semínko, vlašský ořech

celozrnný žitný kváskový chléb, POM1, kozí sýr, vaječný nářez

celozrnný žitný kváskový chléb, POM4, kozí sýr, kukuřičná tyčinka, rozemleté lněné semínko

pohankový chlebík, kombinace POM 1 a POM 2, lněné krekry, kukuřičná tyčinka

celozrnný žitný kváskový chléb, POM 2, vlašský ořech

žitný knackebrot, POM 3, kozí sýr, uzený tempeh, lněné krekry

celozrnný žitný kváskový chléb, POM3, uzený tempeh

žitný knackebrot, POM 4, špaldová tyčinka


publikováno: 27. 12. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: pomazánky, Vánoce, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+